Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 29 ноември 2020 година

20
Снимка: Колаж на Елеонора Филипова

"Неделник" е вашият избор за добро настроение. Гарантирам го. Преглеждаме за началото старите вестници и започваме нашата неделна разходка. Заради новите мерки отново останахме без изложби и музеи. Това е повод да си припомним за една интересна изложба в Националния политехнически музей в София наречена “Техниката около нас по времето на народната власт”. Тя възражда времето в което социалистическата пропаганда влиза в домовете по радиоточка, музиката се лее от грамофон, а буклите в женските коси застават в трайна форма след пренощуване с тенекиени ролки върху главата. Тя е пътуваща, но кога ще стигне до нас е въпрос на време. Можете да чуете разговора на колегата от Радио "България" Диана Цанкова с Васил Макаринов, уредник в музея. Предлагам ви и една интересна среща с дядо Мишо от село Синаговци. Всъщност той се казва Емил Николов, но всички го наричат дядо Мишо. Винаги иска да е полезен и е много деен човек, а такъв е бил и когато на младини е работил в завод "Георги Димитров" във Видин. Често ходи в читалището и е имал една интересна идея за среща на всички хора свързани със Синаговци, но по разбираеми причини сега това няма как да се осъществи. За него и за идеята му разказва Даниела Георгиева секретар на читалище "Наука -1925". Секретарят на читалище "Развитие" в село Антимово, Цеца Христова се включи в един риалити формат по една от националните телевизии, където действията се развиват във ферма. Кака Цеца представи пред участниците три ястия - рибена саламура, кисело зеле с ориз и свинско месо и баница Суклия. Лично аз съм опитвал всичките тези вкусотии направени от нея, но за първи път те бяха показани по телевизията. Тя, както и аз де съм носител на званието "Народен готвач" присъдено ни от Академия "Кулинарен историк" на Ангел Ангелов и съм прихванал доста неща от нея. Как се стигна до участието и при фермерите можете да чуете от нея.
Вчера във Видин се проведе третото издание на Занаятчийския базар. До музей "Конака" местни занаятчии предлагаха своята продукция. Изложението се проведе при спазване на необходимите мерки. Пъстро и шарено беше. За базара ни разказва Албена Стефанова- Бени, от организаторите. Православната църква почита утре, 30 ноември, паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Светецът се нарича "първозван", защото първи от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос, и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение. Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата. В много предания се разказва, че свети Андрей се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи. За празника можете да чуете увлекателният разказ на Десислава Божидарова, директор на Регионалния исторически музей във Видин. За финал идва ред и на Цветан Дочев- Дедо Скръц с едни невероятно вкусни рецепти. Този път ни е приготви качамак с луканка и чорба и яхния с агнешки чревца. Разбира се и една миниатюра ще чуем за това, че не трябва или трябва да си бием катеричките. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 18 август 2024 година

Когато бях малък имах един батко, който като се запиeше и не се прибираше по два-три дни. Баба му обаче беше много хладнокръвна и казваше:"Абе маните го. Къде оди он дом че си дойде.". И така и ставаше. Той се завръщаше. Е и аз се запилях на сам на там, но си "дойдох дом" - в радио Видин. "Неделник" се завърна и аз с него. Започваме с преглед на..

публикувано на 18.08.24 в 14:25

Да се стараем нашето сърце да излъчва само благост и доброта

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. Днес отбелязваме и Успението на свети Йоан Рилски Чудотворец. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Ние винаги, братя и сестри, четем в светото Евангелие за земния живот и делата на..

публикувано на 18.08.24 в 08:00

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44