Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Неделник" от 29 ноември 2020 година

20
Снимка: Колаж на Елеонора Филипова

"Неделник" е вашият избор за добро настроение. Гарантирам го. Преглеждаме за началото старите вестници и започваме нашата неделна разходка. Заради новите мерки отново останахме без изложби и музеи. Това е повод да си припомним за една интересна изложба в Националния политехнически музей в София наречена “Техниката около нас по времето на народната власт”. Тя възражда времето в което социалистическата пропаганда влиза в домовете по радиоточка, музиката се лее от грамофон, а буклите в женските коси застават в трайна форма след пренощуване с тенекиени ролки върху главата. Тя е пътуваща, но кога ще стигне до нас е въпрос на време. Можете да чуете разговора на колегата от Радио "България" Диана Цанкова с Васил Макаринов, уредник в музея. Предлагам ви и една интересна среща с дядо Мишо от село Синаговци. Всъщност той се казва Емил Николов, но всички го наричат дядо Мишо. Винаги иска да е полезен и е много деен човек, а такъв е бил и когато на младини е работил в завод "Георги Димитров" във Видин. Често ходи в читалището и е имал една интересна идея за среща на всички хора свързани със Синаговци, но по разбираеми причини сега това няма как да се осъществи. За него и за идеята му разказва Даниела Георгиева секретар на читалище "Наука -1925". Секретарят на читалище "Развитие" в село Антимово, Цеца Христова се включи в един риалити формат по една от националните телевизии, където действията се развиват във ферма. Кака Цеца представи пред участниците три ястия - рибена саламура, кисело зеле с ориз и свинско месо и баница Суклия. Лично аз съм опитвал всичките тези вкусотии направени от нея, но за първи път те бяха показани по телевизията. Тя, както и аз де съм носител на званието "Народен готвач" присъдено ни от Академия "Кулинарен историк" на Ангел Ангелов и съм прихванал доста неща от нея. Как се стигна до участието и при фермерите можете да чуете от нея.
Вчера във Видин се проведе третото издание на Занаятчийския базар. До музей "Конака" местни занаятчии предлагаха своята продукция. Изложението се проведе при спазване на необходимите мерки. Пъстро и шарено беше. За базара ни разказва Албена Стефанова- Бени, от организаторите. Православната църква почита утре, 30 ноември, паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Светецът се нарича "първозван", защото първи от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос, и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение. Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата. В много предания се разказва, че свети Андрей се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи. За празника можете да чуете увлекателният разказ на Десислава Божидарова, директор на Регионалния исторически музей във Видин. За финал идва ред и на Цветан Дочев- Дедо Скръц с едни невероятно вкусни рецепти. Този път ни е приготви качамак с луканка и чорба и яхния с агнешки чревца. Разбира се и една миниатюра ще чуем за това, че не трябва или трябва да си бием катеричките. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00

Кметствата със самостоятелен бюджет- как ще го харчат?

Всяко населено място от община Видин ще има собствен бюджет, който ще е извън капиталовите средства . Това стана ясно след среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места. Предвижда се за села с население до 350 души да бъдат определени около 5 000 лв., за села с до 1  000 жители - 10 000 лв. и за населени..

публикувано на 14.01.21 в 15:30

Първи концерт на Видинската симфониета за 2021

Сръбското сопрано Александра Петрович ще е гост-изпълнител в първия концерт за 2021 година на Видинската симфониета. В програмата са включени произведения на Цирер, Калман, Лехар и  Пучини. Диригент е Свилен Симеонов. Концертът е тази вечер от 18:00 часа в зала "Филхармония". Младата прима  ще има три изпълнения - ария на Джудита от едноименната..

публикувано на 14.01.21 в 11:47