Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В очакване на ваксината срещу COVID

Снимка: архив


Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година. Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.
Все още няма ваксина срещу коронавирус, която да е преминала всички фази на клинични проучвания. Същевременно стана ясно, че Правителството предлага сключване на договор за покупка на определена ваксина срещу коронавируса. Това гласи проект на решение на Министерски съвет, който е постъпил в Народното събрание. В решението се предлага парламентът да одобри участието на България в предварителни споразумения за покупка на още четири ваксини срещу Covid-19.

Личните лекари са в готовност да започнат прилагането на ваксините, смята  председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин- д-р Емил Мушанов:

"Дано да пристигнат по-скоро, тъй като единствено това би ни помогнало да се справим по-бързо с вируса. Все още нямаме информация кога ще бъдат доставени в България ваксините, нито колко кратно ще бъдат прилагани, но предполагам, че няма да бъдат за еднократен прием, а ще трябва да се поставят на определен интервал от време... Все още не сме запознати със самата ваксина, но предполагам, че няма да има ограничения за пациенти с хронични заболявания, стига в момента на имунизацията човек да е здрав, да няма някакво остро заболяване... Но все още е рано, не е доставена и няма как да знаем какво представлява ваксината. Ние имаме готовност да поемем пациентите, имунизацията изцяло се провежда от нас." 

Ваксинацията срещу Covid-19 ще е безплатна и доброволна. С приоритет ще бъдат ваксинирани работещите на първа линия, каза директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински:

"Все още няма яснота, предполагам, че всичко ще минава през РЗИ-тата. Очаква се допълнителна информация..." 

Според проф. Радослав Гайдарски сега не е време за поставяне на ваксини, защото те не лекуват а предпазват от коронавируса:

"Ваксините са едно от лекарствените средства, които помагат на хората да оцелеят и в следващи периоди по-малко да се разболяваме. Ваксина никога не се прави в пандемия- прави се преди пандемия. Защото, когато човек вече е заразен, ако му се сложи ваксина, тя ще го убие... Ваксините са полезни и съветвам хората да си ги поставят..." 

Различни са нагласите за ваксините на хората от Видин, показва анкетата на Николай Хараламбов:

"Засега не мисля... Цяло лято работя с хора, не съм заразена... Първо ще проуча има ли ефект и бих го направила. Вместо да живеем в страх, бих го направила- по-добре е по някакъв начин да се предпазим... Преди да се ваксинирам, бих се информирала дали ще има ефект, против грип не съм си слагала... Не вярвам особено на това, повече си мисля, че е за да се дръпнат пари от това, отколкото да се предпазим... На границата съм- не дали ще има ефект, по-скоро ме притесняват страничните действия..." 

В края на ноември "Барометър България" проведе стандартизирано телефонно интервю, в което проучи обществените нагласи и отношението към бъдеща ваксина срещу коронавирус. Въпросът към респондентите е бил доколко са склонни да се ваксинират. В отговорите преобладават предпазливостта и дори страхът. Едва 22% от запитаните са категорични, че ще сложат ваксина, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта й и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение - само 4%. 


Вижте още

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00

Кметствата със самостоятелен бюджет- как ще го харчат?

Всяко населено място от община Видин ще има собствен бюджет, който ще е извън капиталовите средства . Това стана ясно след среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места. Предвижда се за села с население до 350 души да бъдат определени около 5 000 лв., за села с до 1  000 жители - 10 000 лв. и за населени..

публикувано на 14.01.21 в 15:30

Първи концерт на Видинската симфониета за 2021

Сръбското сопрано Александра Петрович ще е гост-изпълнител в първия концерт за 2021 година на Видинската симфониета. В програмата са включени произведения на Цирер, Калман, Лехар и  Пучини. Диригент е Свилен Симеонов. Концертът е тази вечер от 18:00 часа в зала "Филхармония". Младата прима  ще има три изпълнения - ария на Джудита от едноименната..

публикувано на 14.01.21 в 11:47