Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на ваксината срещу COVID

Снимка: архив


Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година. Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.
Все още няма ваксина срещу коронавирус, която да е преминала всички фази на клинични проучвания. Същевременно стана ясно, че Правителството предлага сключване на договор за покупка на определена ваксина срещу коронавируса. Това гласи проект на решение на Министерски съвет, който е постъпил в Народното събрание. В решението се предлага парламентът да одобри участието на България в предварителни споразумения за покупка на още четири ваксини срещу Covid-19.

Личните лекари са в готовност да започнат прилагането на ваксините, смята  председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин- д-р Емил Мушанов:

"Дано да пристигнат по-скоро, тъй като единствено това би ни помогнало да се справим по-бързо с вируса. Все още нямаме информация кога ще бъдат доставени в България ваксините, нито колко кратно ще бъдат прилагани, но предполагам, че няма да бъдат за еднократен прием, а ще трябва да се поставят на определен интервал от време... Все още не сме запознати със самата ваксина, но предполагам, че няма да има ограничения за пациенти с хронични заболявания, стига в момента на имунизацията човек да е здрав, да няма някакво остро заболяване... Но все още е рано, не е доставена и няма как да знаем какво представлява ваксината. Ние имаме готовност да поемем пациентите, имунизацията изцяло се провежда от нас." 

Ваксинацията срещу Covid-19 ще е безплатна и доброволна. С приоритет ще бъдат ваксинирани работещите на първа линия, каза директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински:

"Все още няма яснота, предполагам, че всичко ще минава през РЗИ-тата. Очаква се допълнителна информация..." 

Според проф. Радослав Гайдарски сега не е време за поставяне на ваксини, защото те не лекуват а предпазват от коронавируса:

"Ваксините са едно от лекарствените средства, които помагат на хората да оцелеят и в следващи периоди по-малко да се разболяваме. Ваксина никога не се прави в пандемия- прави се преди пандемия. Защото, когато човек вече е заразен, ако му се сложи ваксина, тя ще го убие... Ваксините са полезни и съветвам хората да си ги поставят..." 

Различни са нагласите за ваксините на хората от Видин, показва анкетата на Николай Хараламбов:

"Засега не мисля... Цяло лято работя с хора, не съм заразена... Първо ще проуча има ли ефект и бих го направила. Вместо да живеем в страх, бих го направила- по-добре е по някакъв начин да се предпазим... Преди да се ваксинирам, бих се информирала дали ще има ефект, против грип не съм си слагала... Не вярвам особено на това, повече си мисля, че е за да се дръпнат пари от това, отколкото да се предпазим... На границата съм- не дали ще има ефект, по-скоро ме притесняват страничните действия..." 

В края на ноември "Барометър България" проведе стандартизирано телефонно интервю, в което проучи обществените нагласи и отношението към бъдеща ваксина срещу коронавирус. Въпросът към респондентите е бил доколко са склонни да се ваксинират. В отговорите преобладават предпазливостта и дори страхът. Едва 22% от запитаните са категорични, че ще сложат ваксина, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта й и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение - само 4%. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 18 август 2024 година

Когато бях малък имах един батко, който като се запиeше и не се прибираше по два-три дни. Баба му обаче беше много хладнокръвна и казваше:"Абе маните го. Къде оди он дом че си дойде.". И така и ставаше. Той се завръщаше. Е и аз се запилях на сам на там, но си "дойдох дом" - в радио Видин. "Неделник" се завърна и аз с него. Започваме с преглед на..

публикувано на 18.08.24 в 14:25

Да се стараем нашето сърце да излъчва само благост и доброта

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. Днес отбелязваме и Успението на свети Йоан Рилски Чудотворец. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Ние винаги, братя и сестри, четем в светото Евангелие за земния живот и делата на..

публикувано на 18.08.24 в 08:00

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44