Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Интернет портал събира историята на Монтана

Снимка: РБ "Гео Милев"-Монтана


Портал и читателска зона "е-Северозапад", осигуряващи виртуален достъп до автентичното културно наследство и историческото минало на региона, създадоха от Монтанската регионална библиотека "Гео Милев".

Порталът съдържа дигитална краеведска информация за 11-те общини от областта - Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамянов, Лом, Медковец, Монтана, Чипровци и Якимово, разказа директорът на иституцията Анелия Иванова.

"Този проект беше много желан от нас, работихме много време по него - нарича се Е-Северозапад. На сайта на библиотеката е изграден портал, а на място - читателска зона. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Порталът осигурява виртуален достъп до културното наследство на региона, до природни забележителности и богатото историческо минало на област Монтана. Информацията, която се намира в Портала, обхваща различни забележителности и информация от 11 общини в областта - за селищата, природа, екология, история, бит, култура, празници, личности и местния периодичен печат".

Със съдействието на читалищните библиотеки е събрана информация за автентични фолклорни празници и обичаи, музикални традиции и етнографски особености по места. Включени са и национални и международни събори и фестивали, провеждани в областта.

Как дигиталното съдържание ще може да се използва от потребителите, които нямат интернет?

"Създадохме биобиблиографски указател на фолклорна формация "Торлашки напеви" и сме качили дигиталната колекция на в-к "Наше слово". Дигитализираните копия на вестника могат да бъдат намерени само на нашия сайт. Във фоайето е поставен smart телевизор и специална компютърна конфигурация".

Информационният масив на порталa, достъпен чрез Интернет страницата на библиотеката, ще продължи да се допълва и обогатява с новооткрита или периодично обработена информация. Вижте още

Мироносици в нашето съвремие

Третата неделя след Пасха - на светите Мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "През Първата световна война, когато мъжете бяха на война, жените се бяха..

публикувано на 16.05.21 в 08:00

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. С редното си образование в  елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под..

публикувано на 14.05.21 в 14:10

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31