Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Интернет портал събира историята на Монтана

Снимка: РБ "Гео Милев"-Монтана


Портал и читателска зона "е-Северозапад", осигуряващи виртуален достъп до автентичното културно наследство и историческото минало на региона, създадоха от Монтанската регионална библиотека "Гео Милев".

Порталът съдържа дигитална краеведска информация за 11-те общини от областта - Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамянов, Лом, Медковец, Монтана, Чипровци и Якимово, разказа директорът на иституцията Анелия Иванова.

"Този проект беше много желан от нас, работихме много време по него - нарича се Е-Северозапад. На сайта на библиотеката е изграден портал, а на място - читателска зона. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Порталът осигурява виртуален достъп до културното наследство на региона, до природни забележителности и богатото историческо минало на област Монтана. Информацията, която се намира в Портала, обхваща различни забележителности и информация от 11 общини в областта - за селищата, природа, екология, история, бит, култура, празници, личности и местния периодичен печат".

Със съдействието на читалищните библиотеки е събрана информация за автентични фолклорни празници и обичаи, музикални традиции и етнографски особености по места. Включени са и национални и международни събори и фестивали, провеждани в областта.

Как дигиталното съдържание ще може да се използва от потребителите, които нямат интернет?

"Създадохме биобиблиографски указател на фолклорна формация "Торлашки напеви" и сме качили дигиталната колекция на в-к "Наше слово". Дигитализираните копия на вестника могат да бъдат намерени само на нашия сайт. Във фоайето е поставен smart телевизор и специална компютърна конфигурация".

Информационният масив на порталa, достъпен чрез Интернет страницата на библиотеката, ще продължи да се допълва и обогатява с новооткрита или периодично обработена информация. Вижте още

Център за изкуство в село Челопек

Център "Книгини" предстои да отвори в старата детска градина на село Челопек . Той ще е подходящ за всички хора на изкуството. За да е готова да приема културни прояви на сградата са извършват ремонтни дейности, каза за Радио ВИДИН Първолета Николова председател на сдружение "Книгини": "Това, което в момента правим е вътрешен ремонт на..

публикувано на 26.01.21 в 16:49

Маските за многократна употреба пазят природата

Здравната криза промени живота на световното население. Повиши се грижата за хигиената и личното здраве, нарасна употребата на маски, ръкавици и дезинфектанти. Вследствие от социалната изолация природата започна да се възстановява от непрекъснатата експлоатация на ресурсите ѝ. Но заедно с тази положителна тенденция на преден план отново излезе..

обновено на 26.01.21 в 16:35

Собственик на квартален магазин във Видин помага на затруднени съграждани

Малка щайга с  плодове и зеленчуци, с надпис, че всеки може да си вземе безплатно от тях,  е поставил в магазинчето си   Радослав Гетов от Видин. В секи, който реши, може да добави в кошницата и свои продукти, които са му в повече, казва  собственика на магазина и разказва за идеята си:  "Тъй като знам какво е положението в цялата..

публикувано на 26.01.21 в 15:00

Проект помага в избора на професия

"Посока Призвание" е кауза в подкрепа на младежи на възраст между 14 и 18 годишна възраст. Проектът се реализира в две основни насоки -  "Професия, здравей!", която представя конкретни професии, и "Работа със себе си", свързана с опознаване и осъзнаване на вътрешните заложби, интереси и потребности. "Искаме да срещаме младите хора..

публикувано на 26.01.21 в 12:30

Неизвестни факти за Христо Ботев в документален филм

"Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се..

публикувано на 25.01.21 в 17:15

Кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка "Намали риска. Предпази се. Живей!" инициира Националната пациентска организация (НПО), съвместно със своите партньори. В България заболяването е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Около 1 200 жени заболяват годишно, обясни..

публикувано на 25.01.21 в 17:13

Аеробика за здрави и усмихнати деца във видинска детска градина (видео)

Аеробиката стана един от любимите спортове на децата от видинската детска градина "Арабела". Упражненията тренират цялото тяло, но най-важното е, че създават положителна енергия за целия ден, обясни учителят Рая Неделкова , която води занимания по всички образователни направления, включително по физическа култура: "Използваме детската..

публикувано на 25.01.21 в 16:00