Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Учениците от кв. "Нов път" се включват в онлайн обучението

Снимка: Радио ВИДИН

Липсата на устройства и интернет са основните причини над 35 000 деца да не се включат в онлайн обучението в училищата, каза вчера просветният министър Красимир Вълчев.

Учащите във видинския ромски квартал масово се включват в дистанционната форма, обясни директорът на училището Нина Иванова.

"Туко що още веднъж направих справка относно техниката, с която разполагат учениците ни. Болшинството разполага с телефони, следователно могат да работят във Вайбър и Месинджър. Правим всичко необходимо, за да подсигурим нужното за седмокласниците. 50 % от тях имат лаптопи и компютри, което значи че могат да работят в Тиймс. За останалите търсим възможност да подсигурим опции, защото закъснява доставката на Министерството. Имаме обещанието, че ще пристигне до десетина дни. Включително тези, които нямат интернет, обучаваме - чрез телефонни обаждания. Боледуващите деца при нас отсъстваха, за сметка на учителите - 8 случая, 3 от които бяха COVID-19. Не се наложи да се карантинират паралелки. Ще се справим. Всичко е въпрос на убеждение, на желание от учителите - нашите са дългогодишни, добре познават семействата на децата. Могат да помогнат и там, където децата са гледани от баби и дядовци".

Според плановете на Министерството на образованието и науката ученици и учители трябва да получат 106 000 устройства, като към момента до тях са достигнали едва 7-8 хиляди.

С оглед случващото се в държавата, дистанционото обучение е абсолютна нужда, каза още директорът на училище "Епископ Софроний Врачански".

"Има възрастни хора, за които отношението към образованието е важно, на тях не им е все тая. Основната функция на това училище е да мотивира към образование, а след това да се наслагват знания. В момента на първо място е здравето, въпреки че то винаги е било преди образованието. Усети се трудност сред учителите, когато се наложи да се натоварят допълнително с часове. Използваме вътрешния си ресурс, но умората се натрупа постепенно. Домашните условия осигуряват възможност умореният да си поеме глътка въздух".

До 21 декември учениците ще учат дистанционно като част от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. 22 и 23 декември ще бъдат неучебни дни и така учениците няма да се върнат в класните стаи преди празниците. 


Вижте още

Център за изкуство в село Челопек

Център "Книгини" предстои да отвори в старата детска градина на село Челопек . Той ще е подходящ за всички хора на изкуството. За да е готова да приема културни прояви на сградата са извършват ремонтни дейности, каза за Радио ВИДИН Първолета Николова председател на сдружение "Книгини": "Това, което в момента правим е вътрешен ремонт на..

публикувано на 26.01.21 в 16:49

Маските за многократна употреба пазят природата

Здравната криза промени живота на световното население. Повиши се грижата за хигиената и личното здраве, нарасна употребата на маски, ръкавици и дезинфектанти. Вследствие от социалната изолация природата започна да се възстановява от непрекъснатата експлоатация на ресурсите ѝ. Но заедно с тази положителна тенденция на преден план отново излезе..

обновено на 26.01.21 в 16:35

Собственик на квартален магазин във Видин помага на затруднени съграждани

Малка щайга с  плодове и зеленчуци, с надпис, че всеки може да си вземе безплатно от тях,  е поставил в магазинчето си   Радослав Гетов от Видин. В секи, който реши, може да добави в кошницата и свои продукти, които са му в повече, казва  собственика на магазина и разказва за идеята си:  "Тъй като знам какво е положението в цялата..

публикувано на 26.01.21 в 15:00

Проект помага в избора на професия

"Посока Призвание" е кауза в подкрепа на младежи на възраст между 14 и 18 годишна възраст. Проектът се реализира в две основни насоки -  "Професия, здравей!", която представя конкретни професии, и "Работа със себе си", свързана с опознаване и осъзнаване на вътрешните заложби, интереси и потребности. "Искаме да срещаме младите хора..

публикувано на 26.01.21 в 12:30

Неизвестни факти за Христо Ботев в документален филм

"Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се..

публикувано на 25.01.21 в 17:15

Кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка "Намали риска. Предпази се. Живей!" инициира Националната пациентска организация (НПО), съвместно със своите партньори. В България заболяването е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Около 1 200 жени заболяват годишно, обясни..

публикувано на 25.01.21 в 17:13

Аеробика за здрави и усмихнати деца във видинска детска градина (видео)

Аеробиката стана един от любимите спортове на децата от видинската детска градина "Арабела". Упражненията тренират цялото тяло, но най-важното е, че създават положителна енергия за целия ден, обясни учителят Рая Неделкова , която води занимания по всички образователни направления, включително по физическа култура: "Използваме детската..

публикувано на 25.01.21 в 16:00