Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 4 декември решават за инсинератора за опасни отпадъци в Монтана

Снимка: Ива Антонова

На 4 декември предстои да бъде взето решението, дали да бъде изграден инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на град Монтана. Срещата е в сградата на Младежкия дом в града. В същото време граждани се организират, за да изразят твърдо негативната си позиция.

Обществено обсъждане беше проведено на 22 новември. И тогава граждани излязоха, за да изразят мнението си. В протеста  взе участие и създалият групата във фейсбук "Против изграждането на инсталация за изгаряне на опасни отпадъци в Монтана" Светлин Балкански, според когото Общината не следва "зелената политика", която гони от 20 години насам и е в противоречие с нея, съгласявайки се за изграждането на такова съоръжение.

"След всички опити на местната власт да превърнат Монтана в "зелен град", след цялото това облагородяване, което продължава 20 години, сега да ни натресат инсинератор за изгаряне на отпадъци в града, някак си нито е последователна на настоящата политика и стратегия за управление, нито на тази, която се предлага като бъдеща такава. Надявам се повече граждани да придобият увереност, да дойдат на 4 декември сутринта пред Младежкия дом, където ще бъде взето това решение окончателно и да заявят твърдата си позиция "против"."

На общественото обсъждане е станало ясно, че липсва идея в инвеститорите по някои въпроси, като къде ще съхраняват пепелта, която се изгаря и къде ще отива водата, която ще се използва, обясни още Светлин Блакански.

"Каквото и да е мнението на инвеститорите, че всичко е законно, аз мисля, че в един нормален свят е редно да съществува и някакъв морал и съобразителност. Нещо, ако е законно, но не е прието от обществото за нормално, не мисля, че трябва да се случва. В крайна сметка, ако съществува някакъв риск, дори минимален, хората трябва да се замислят, че сега е момента да избегнем това нещо. Оставим ли ги да го направят, не мисля, че в Монтана ще остане някой да живее след 10 години. Ние тук, така или иначе, сме си с мръсен въздух."

Фирмата, която ще изгражда инсинератора за изгаряне на вредни отпадъци, има действащ договор и в момента, за събиране и транспортиране на медицински отпадъци от болницата във Враца до Монтана, сподели още Светлин.

"Те и в момента осъществяват транспорт и някакъв вид обработка на  отпадъци. Доколкото знам, един договор имат със сигурност с болницата във Враца и един, но не знам дали го изпълняват, с болница от Пловдив. Те в момента транспортират отпадъци от Враца до Монтана. На общественото обсъждане така и не разбрахме какво точно се случва с тия отпадъци. От РИОСВ обясняват, че те получават документи само за спедицията. След това, по думите на инвеститора, се обработват на 200 градуса и се транспортират до депото тук. Това е абсолютно недостатъчно, за да наречем унищожаването на този отпадък безвредно."

Своето гражданското мнение против изграждането на инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци жителите на Монтана ще изразят на 4 декември (петък) от 9:15 часа пред сградата на Младежкия дом.  

Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 17 януари 2021 година

Студено, студено, колко пък толкова да е студено! С "Неделник" ще ви е горещо. Гарантирам го. Ето ви една топла снимка от миналото лято. Започваме със старите вестници. Не, няма да си палим печката с тях, а ще ги прегледаме. Отправя ме се към село Игнатица , защото там преди дни излезе 6- ти брой на алманаха "Ковачница" на Художествено..

публикувано на 17.01.21 в 19:34

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет..

публикувано на 17.01.21 в 08:00

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00