Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кариана /Ерден/ преустановява участие в шампионата

Снимка: Любо Андреев

Лидерът във Втора лига Кариана /Ерден/ преустановява участие в шампионата. Играчи и треньори са получили предизвестия и от 1 януари 2021 година са свободни да продължават в други клубове.

Информацията шокира привържениците на Кариана, тъй като тимът от Ерден се превърна във фактор във втория ешелон.

От клуба излязоха с отворено писмо до медиите, в което обясниха причините за спиране участието на мъжкия тим.

Комплексни са причините Кариана /Ерден/ да преустанови участието си във Втора професионална футболна лига от 1 януари 2021 година. Една от тях е, че в момента здравословното състояние на собственика на клуба Милан Йосифов е нестабилно. От няколко месеца лекарите се опитват да се справят със здравословните проблеми на баща ми, се казва в изложението на вицепрезидента на клуба Камелия Йосифова.

Проектът Кариана е именно на Милан Йосифов. Той е бивш футболен съдия. Отборът е основан през 2012 г. И носи името на месопреработвателно предприятие на Йосифов в Ерден. Два пъти става шампион на четвърта монтанска футболна дивизия. От 2015 година влиза в Северозападната трета лига. Първия сезон Кариана завършва на 5-о място, а през сезон 2016/17 на 2-ро. Преди началото на сезон 2017/18 за старши треньор на Кариана е назначен Атанас Джамбазки, под чието ръководство отборът завършва безапелационно на първо място много преди края на шампионата и влиза във Втора лига. През същия сезон играе финал за Купата на Аматьорската футболна лига, като на финала губи  от Арда /Кърджали/ след дузпи.

Само силното желание и любов към футбола на Милан Йосифов, подкрепата на семейството и успешно ръководения бизнес, позволиха на ФК Кариана да се реализира успешно през годините, от които трета в професионалния футбол. Благодарение на футболистите и добрата работа на треньорския щаб на ФК Кариана начело с Веселин Великов, съвсем заслужено дълго време е лидер в класирането. Това е плод на две години работа. Повечето специалисти в България не вярваха, че един отбор от село може да е начело и да превъзхожда съперници с традиции във футбола.

"Няма как с лека ръка да се сложи точка на нещо, което е градено с години, с много нерви, и не на последно място, с много любов! 

За жалост, живеем във време на пандемия, което също дава отпечатък върху живота в целия свят. Въпреки кризата през пролетта, ръководството на ФК Кариана не остави футболисти и треньори, както и техните семейства без заплати. Месечните възнаграждения се получаваха не на 50, не на 70, а на 100 % в месеците, когато държавата бе затворена, докато в други клубове имаше драстични намаления. Така е и сега – винаги навреме се изплащат заплати и премии", се казва в отвореното писмо.

"ФК Кариана не получава никаква помощ от държавата, средствата за издръжка са единствено от успешно ръководения бизнес на собственика на тима от село Ерден. Държавата помага на спорта в страната, но за едни е майка, а за други мащеха. За едни има милиони за стадиони, а за други – нищо! Със собствени средства клубът има затревен терен и терен с изкуствена настилка, където могат да се играят и официални мачове. С огорчение отчитаме, че за хората, които дават пари за спорта няма данъчни облекчения, а само нови и нови разпоредби и изисквания.

 Настояваме да се промени политиката на ръководния орган на българския футбол – БФС! За всички е видно до къде стигнахме с любимата ни игра. Спомените от далечната 1994 година все повече избледняват, а светлина в тъмния тунел няма!

ФК Кариана си спечели уважението на много хора в региона и страната. Тимът от това малко бойчиновско село показа как трябва да се работи, за да има успехи!

Не се съмнявам, че негативните реакции за преустановяването на участието на отбора са много. За жалост, когато в едно нещо се намеси и човешкият фактор – трябва да се взимат и трудни решения", завършва в отвореното писмо до медиите, вицепрезидентът на Кариана Камелия Йосифова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петър Колев е новият наставник на "Монтана"

Петър Колев пое "Монтана". Специалистът сменя на поста Николай Митов, който пък бе представен, като новият наставник на "Септември"/София/. За последно роденият в Хасково Петър Колев бе начело на "Беласица"/Петрич/ заедно със Светлан Кондев. Двамата отново се събират на стадион "Огоста", а до дни ще станат ясни още двама от екипа му – треньор на..

публикувано на 24.04.24 в 08:13

Шахматен турнир за купата на Община Ружинци организират в Дреновец

Първи шахматен турнир за купата на Община Ружинци ще се проведе в село Дреновец. Организатор е сдружение "Достоен живот 22". Турнирът ще е утре от 14 часа в салона на читалище "Христо Ботев", каза председателят на сдружението Николай Вецов .  "Главен организатор е нашето сдружение "Достоен живот 22" с помощта на Община Ружинци...

публикувано на 23.04.24 в 16:52

"Златните момчета" от Козлодуй с две европейски купи и бронзов медал

Спортен клуб "Златните Момчета" Козлодуй с отлично представяне на европейската купа по кикбокс в Пловдив. В състезанието, което участваха над 2000 спортисти от над 20 държави младите състезатели на треньора Георги Вачев спечелиха две европейски купи и един бронзов медал. Мартин Атанасов се справи с конкуренцията при 52 кг. деца, до 15 г. Той победи в..

публикувано на 23.04.24 в 13:30

"Монтана" и "Берое" излизат отново за титлата по баскетбол при жените

"Монтана" и "Берое" ще определят новия носител на титлата по баскетбол при жените в пети мач. Той е утре, от 18.30, часа в Стара Загора. В зала „Младост" снощи монтанчанки постигнаха успех с 89:88 точки след продължение и така изравниха серията 2:2 победи. До почивката "Монтана" владееше инициативата. С 5 точки преднина се оттеглиха..

публикувано на 23.04.24 в 12:49

"Монтана" остана без треньор, наследникът на Митов ще бъде обявен утре

Николай Митов и Монтана се разделиха по взаимно съгласие. Информацията потвърдиха от ръководството на тима.  С Митов си тръгват и неговия екип - помощник треньорът Радослав Вардаров, на вратарите Емил Михайлов и кондиционният специалист Антонио Кантарев.  Най-вероятно за изненадваща раздяла е повлияла загубата с 1:3 от Беласица /Петрич/, в събота, за..

публикувано на 22.04.24 в 13:03

Врачанско училище стана зонален първенец

Волейболистите на СУ „Козма Тричков" от Враца спечелиха зоналното първенство в надпреварата „Ученически спортни игри 2024" и ще представят Северозападна България на финалите при юношите от 11 и 12 клас.  Разпределението на медалите ще е между 1 и 5 май в Разград. За последната фаза от надпреварата се класираха 10 отбора от цялата страна. Волейболната..

публикувано на 22.04.24 в 12:52

Иво Балабанов надбяга кениец

Състезателят на СК”Атлет” Мездра и водещ атлет на България в дългите бягания Иво Балабанов спечели състезанието "5K BEROE ROAD RACE" в Стара Загора.  Състезателят ни  успя да изпревари кениеца Алберт Тонуй /14.33 мин./ с шест секунди и да финишира на не особено равнинното 5-километрово трасе за 14:27 минути.  Иво Балабанов все още  държи..

публикувано на 22.04.24 в 12:41