Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 1 декември 2020 година

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Неговата цел е да повиши информираността на младите хора по проблемите на ХИВ/СПИН. Всеки може да провери своя ХИВ статус напълно безплатно и анонимно, каза Силвия Нелчева от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин.


89 са новите случаи в област Враца, за област Видин 7, докато в Монтана 34 проби са с положителен резултат. 2814 са новите случаи на коронавирус у нас от направените 6825 PCR теста.

По данни на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Видин, за последното денонощие 27 лица, положителни за COVID-19 са оздравели. От тях петима са били на домашна терапия, а 22 са лекувани и изписани от видинската болница.

За 30 ноември на територията на област Монтана са установени 34 нови случая на COVID-19, които са на 14- дневна домашна изолация. Починали са 6 лица с потвърдена COVID-19 инфекция.

73-има пациенти, заразени с коронавирус или възстановяващи се от коварното заболяване, има в момента в Белодробната болница във Враца. Това е 90% от капацитета на специализираното лечебно заведение, което е на първа линия и поема най-тежките случаи в града и областта. 80 са леглата, предназначени за лечение на COVID пациенти.

81 новодиагностицирани с COVID-19  са регистрирани в община Мездра от 23 до 29 ноември, включително. Това показват данните от Единния информационен портал. 51 от тях са от гр. Мездра, а останалите 30 - от съставните села на общината.


Млад специалист по акушерство и гинекология ще работи в родилното отделение, което предстои да възобнови дейността си във видинската болница "Св. Петка". Д-р Албена Иванова е родом от Видин, работила е в лечебни заведения в Плевен и Велико Търново. Съставът на отделението е ясен и се очаква съвсем скоро то да отвори врати, обясни лекарят.

Шест души, които работят в Градския духов оркестър, Ансамбъл "Дунав" и общинското звено "Чистота" се отзоваха на призива на МБАЛ "Св. Петка" да окажат съдействие в тежката ситуация, възникнала заради разпространението на коронавируса.


Първите ваксини срещу COVID-19 се очакват да бъдат в страната в края на 2020 година. Личните лекари са в готовност да започнат прилагането на ваксините, смята председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин, д-р Емил Мушанов. Ваксинацията срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна.


Българският Червен кръст отново стартира Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа. На уебсайта на организацията специалисти по психосоциална подкрепа и експерти на БЧК, всеки работен ден от 12:00 ч. до 14:00 ч. ще предоставят безплатна и конфиденциална помощ на хората, които изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка.


От 1 до 31 декември 2020 г. здравноосигурените лица могат да сменят личния лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК.

От днес ледената пързалка във Враца отваря врати. Зимният атракцион ще работи всеки ден от 10:00 Ч. до 22:00 ч. Припомняме, че ледената пързалка във Видин не работи от вечерта на 27 ноември, заради въведените нови мерки срещу COVID-19. Наскоро кметът на Видин Цветан Ценков заяви, че се обмисля повторно отваряне на атракциона.


Ремонтираха улица "Камен Вачков" в мездренското село Ребърково. Ремонтът включва цялостна подмяна на асфалтовата настилка, полагане на тротоари и нови плочки. За ремонта на улица "Камен Вачков" са отпуснати около 20 хиляди лева. Финансирането е от капиталовите разходи на община Мездра.


Светлините на коледната елха на централния площад в Монтана грейнаха в 17 часа на 1 декември – ден преди отбелязването на 129-годишнина от обявяването на градския статут на общината.


Днес - 1 декември, между 17 ч. и 21 ч., са планирани дейности по внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси - винетки и тол. Възможно е да възникнат частични забавяния и прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки и маршрутни карти.

Вижте още

19 нови с COVID-19 във Врачанско

Новорегистрираните случаи на COVID-19 за 22 януари в област Враца са 19, сочат данните в Единния информационен портал. От обявените новозаразени, 12 са от община Враца. В Първа частна МБАЛ - Враца са хоспитализирани мъж и  жена. На домашно лечение са седем жени, както и трима мъже. В община Козлодуй са установени жена от Козлодуй и мъж от..

публикувано на 23.01.21 в 16:14

В Берковица отличиха младежи, спасили възрастен мъж от студа

От Община Берковица връчиха грамоти за благородна постъпка на четирима младежи, спасили възрастен мъж от измръзване. Кристина, Виктория, Благовест и Георги откриват 83- годишния Григор в безпомощно състояние на пътя. Тъй като не може да посочи адрес, го откарват в полицията. Там разбират кой е възрастният мъж, както и че..

публикувано на 23.01.21 в 08:00

Врачанската болница ще тегли банков кредит

Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца очаква акционерите да разрешат на оперативното ръководство да изтегли банков кредит , с който да погаси част от задълженията си. Форумът е насрочен за края на месеца, когато ще стане ясно дали изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев ще може да кандидатства за заема...

публикувано на 23.01.21 в 08:00

21 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас са 566, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ. Според тях новите случаи в област Враца са 19, в Монтана 2, а във Видин няма. Положителни са 5,78 сто от направените 9786 теста. Чрез PCR са установени 4586 положителни проби, а чрез антигенни тестове - 5200. Починали са..

публикувано на 23.01.21 в 07:49

Снимката на 22 януари 2021 година

Отворени са офертите на кандидатите за изпълнител на строителния надзор при изграждането на 41 км от направлението Видин - Ботевград в участъка от Ружинци до обходния път на Монтана, съобщават от Агенция пътна инфраструктура /АПИ/. Пътят е  приоритетен проект в инвестиционната програма на Пътната агенция и Министерството на регионалното развитие. 38..

публикувано на 22.01.21 в 18:10

Нови изисквания при декларациите за освобождаване от такса смет във Видин

Собствениците на имоти на територията на Община Видин, които няма да се използват през цялата следваща година, могат да поискат освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване д о 31 октомври , съобщават от Общината. От тази година в  декларациите, които собствениците попълват фигурира и  съгласие от собствениците за получаване на..

публикувано на 22.01.21 в 17:03
Снимка: Община Мездра

Трасето за "Крета Рън" е готово за състезанието

Петото планинско бягане "Крета Рън"  ще стартира в неделя от 11:00 часа.  Всичко по организацията на проявата вече е свършено от домакините, съобщи кметският наместник на село Крета Виолета Панова. Трасето е маркирано и почистено от падналите дървета след ледения дъжд преди седмица, за което са помогнали местните жители, които са се включили дейно..

публикувано на 22.01.21 в 16:16