Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 декември 2020 година

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Неговата цел е да повиши информираността на младите хора по проблемите на ХИВ/СПИН. Всеки може да провери своя ХИВ статус напълно безплатно и анонимно, каза Силвия Нелчева от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин.


89 са новите случаи в област Враца, за област Видин 7, докато в Монтана 34 проби са с положителен резултат. 2814 са новите случаи на коронавирус у нас от направените 6825 PCR теста.

По данни на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Видин, за последното денонощие 27 лица, положителни за COVID-19 са оздравели. От тях петима са били на домашна терапия, а 22 са лекувани и изписани от видинската болница.

За 30 ноември на територията на област Монтана са установени 34 нови случая на COVID-19, които са на 14- дневна домашна изолация. Починали са 6 лица с потвърдена COVID-19 инфекция.

73-има пациенти, заразени с коронавирус или възстановяващи се от коварното заболяване, има в момента в Белодробната болница във Враца. Това е 90% от капацитета на специализираното лечебно заведение, което е на първа линия и поема най-тежките случаи в града и областта. 80 са леглата, предназначени за лечение на COVID пациенти.

81 новодиагностицирани с COVID-19  са регистрирани в община Мездра от 23 до 29 ноември, включително. Това показват данните от Единния информационен портал. 51 от тях са от гр. Мездра, а останалите 30 - от съставните села на общината.


Млад специалист по акушерство и гинекология ще работи в родилното отделение, което предстои да възобнови дейността си във видинската болница "Св. Петка". Д-р Албена Иванова е родом от Видин, работила е в лечебни заведения в Плевен и Велико Търново. Съставът на отделението е ясен и се очаква съвсем скоро то да отвори врати, обясни лекарят.

Шест души, които работят в Градския духов оркестър, Ансамбъл "Дунав" и общинското звено "Чистота" се отзоваха на призива на МБАЛ "Св. Петка" да окажат съдействие в тежката ситуация, възникнала заради разпространението на коронавируса.


Първите ваксини срещу COVID-19 се очакват да бъдат в страната в края на 2020 година. Личните лекари са в готовност да започнат прилагането на ваксините, смята председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин, д-р Емил Мушанов. Ваксинацията срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна.


Българският Червен кръст отново стартира Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа. На уебсайта на организацията специалисти по психосоциална подкрепа и експерти на БЧК, всеки работен ден от 12:00 ч. до 14:00 ч. ще предоставят безплатна и конфиденциална помощ на хората, които изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка.


От 1 до 31 декември 2020 г. здравноосигурените лица могат да сменят личния лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК.

От днес ледената пързалка във Враца отваря врати. Зимният атракцион ще работи всеки ден от 10:00 Ч. до 22:00 ч. Припомняме, че ледената пързалка във Видин не работи от вечерта на 27 ноември, заради въведените нови мерки срещу COVID-19. Наскоро кметът на Видин Цветан Ценков заяви, че се обмисля повторно отваряне на атракциона.


Ремонтираха улица "Камен Вачков" в мездренското село Ребърково. Ремонтът включва цялостна подмяна на асфалтовата настилка, полагане на тротоари и нови плочки. За ремонта на улица "Камен Вачков" са отпуснати около 20 хиляди лева. Финансирането е от капиталовите разходи на община Мездра.


Светлините на коледната елха на централния площад в Монтана грейнаха в 17 часа на 1 декември – ден преди отбелязването на 129-годишнина от обявяването на градския статут на общината.


Днес - 1 декември, между 17 ч. и 21 ч., са планирани дейности по внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси - винетки и тол. Възможно е да възникнат частични забавяния и прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки и маршрутни карти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Ученици дариха пари на приюта за бездомни животни в Мездра

Ученици от Седмо СУ "Свети Седмочисленици" град София посетиха приюта за бездомни животни в Мездра и и дариха сумата от 3 400 лева. Инициативата е на Мая Тошева, която от няколко години, заедно с учениците си се включват в Коледния базар, организиран от Сдружението, което се грижи за кучетата от приюта в Долна Кремена.  Парите от изработените..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Шофьор е с комоцио след удар в товарен автомобил

Шофьор на лекотоварен автомобил пострада при катастрофа с товарен автомобил в село Мърчево, община Бойчиновци, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Монтана. На кръстовището на ул. "Втора" с ул. "Първа" в Мърчево 39-годишен водач от село Владимирово, при управление на лекотоварен автомобил с монтанска регистрация, поради движение с несъобразена..

публикувано на 24.04.24 в 10:40

Гимназисти от Лом спечелиха второ място в национален фестивал по роботика

Десетокласниците Димана Николова и Християн Иванов, деветокласникът Християн Димитров и осмокласникът Александър Светлозаров от отбора по роботика на ПГ „Найден Геров“, заслужиха второ място в Националния етап от Световния фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League Challenge, който се проведе в Бургаския свободен университет.  Темата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:35
Бюро по труда Враца

Намалява младежката безработица във Враца и Криводол

257 са младите хора без постоянни доходи в общините Враца и Криводол. По данни на трудовата борса в града под Околчица препитание нямат 166 младежи на възраст под 29 години. В Криводолско в тази категория спадат 91 човека. В сравнение с февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 22-ама или 8.56%, като намаляването се..

публикувано на 24.04.24 в 09:05