Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Заветът на Венцислав Станев към децата: Помнете НАШЕТО училище, нашия град и нашата Родина

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Внезапно вчера ни напусна Венцислав Станев- дългогодишен директор на най-старото и най-голямо училище във Видин- Средно училище "Цар Симеон Велики". В деня на кончината му, колегите написаха на фейсбук страницата на училището: "Днес си отиде един човек с голямо сърце, страхотен професионалист, отдаден на работата и на семейството си!" 

И обявиха дни на траур. 

Венцислав Станев бе човек с харизма, ценен и уважаван в обществото. Често е гостувал в Радио Видин. В едно интервю в навечерието на най-българския празник- 24 май през 2018 година, той сподели своя оптимизъм за "царското" училище, за българското училище изобщо и увереността си, че българският учител и българските ученици по нищо не отстъпват на западните си колеги. Тогава с него разговаря колегата Цветомир Цветанов:

"Българският учител стои добре, и нашите ученици стоят добре... И знаят, и могат, и се чувстват добре, и показват знания... И някак си прекалено много си посипваме главата с пепел. Погледнете- като отидат някъде нашите ученици, обикновено постигат успехи. Защо ги постигат? Просто защото могат, просто защото знаят... Учителите ни също стоят много добре, в резултат на ходенията ни /б.р. работата по проекти/, малко понадигнахме глава, малко понатрупахме самочувствие. По-младите учители се справят добре и с английския език... Аз вярвам, че ще се намерят доста млади и мотивирани хора, защото, ако в образованието има добре образовани и щастливи хора, уверени, те ще направят добре образовани и щастливи ученици. Това означава, че ще имаме добре образовани и успешни лекари, журналисти, артисти, ковачи, шофьори... Докато, ако попаднат някои хора, които просто отиват да бъдат учители, защото не могат друго да правят- нищо добро не чака нацията... Една нация е успешна, когато има добро образование и добро здраве. Това е фундаментът. Аз съм оптимист и вярвам, че нещата ще бъдат по-добри... Много от западните ни колеги казват, че в НАШЕТО училище има дух, уют, комфорт, спокойствие... Пожелавам на колегите да са здрави, щастливи, усмихнати, да обичат децата и да бъдат обичани от близките им и от хората, които харесват, да мечтаят и да вярват...." 

Същата година за празника той получи почетен плакет и сертификат - за изключителен принос в развитието на образованието в Община Видин, за висок професионализъм и дългогодишна педагогическа дейност,  добър управленски подход и реализиране на ефективен модел за развитие на иновативно училище. 

Днес един от хилядите негови ученици написа на страницата си: "От часовете по физика и астрономия директорът държеше да се научат две неща- формулата на Айнщайн и житейските му уроци. За формулата не съм сигурен, но житейските уроци са научени. Светъл път, г-н Станев!" 

Директорът учеше децата на простички неща. Заветът му към абитуриентите при изпращането на Випуск 2019 бе да обичат училището и Родината, и да вярват в собствените си сили. 

"...Пожелавам ви да вярвате в доброто, в успехите, и най-вече, да вярвате в себе си. Да мечтаете и да преследвате своите мечти- дръзко, напористо, и докрай! ... Заклевам ви- да помните нашето училище и да помагате на нашето училище! Да помните нашия град и да помагате на нашия град! Да помните нашата Родина и винаги да й помагате- където и да се намирате! Направете я такава, че да се гордеем с вас! Бъдете ми здрави, бъдете ми щастливи, и много-много успешни!"

Венцислав Станев е роден през 1960 година. По време на педагогическата си кариера е бил директор и учител в Основно училище "Св. Климент Охридски", а от 2002 година е директор на Видинската гимназия.

В негова памет пред сградата на училището е оформен траурен кът, където всеки може да се преклони и да изрази почитта си. Погребението на Венцислав Станев ще е утре, 3 декември, от 13 часа в гробищния парк на село Флорентин. 

Екипът на Радио Видин поднася искрени съболезнования към близките и семейството му!


Поклон пред паметта му! 
Вижте още

Отбелязваме Световния ден на туризма

В Световния ден на туризма говорим за приключенския и алтернативния туризъм. От няколко години велоприключението Дунав ултра популяризира природното многообразие, културно- историческите забележителности и местната кухня.  Алтернативният туризъм  дава  възможност за един хоризонт за развитието на региона по поречието на река Дунав, убеден е..

публикувано на 27.09.22 в 16:42

Млади таланти от Монтана с нови награди от Международен конкурс

Гран при, 12 златни, 6 сребърни и 3 бронзови медала спечели Вокална група  "Детски смях"към ОДК - Монтана от Международния конкурс SOFIA GRAND PRIX.   "Децата се състезаваха в различни възрастови групи в различни категории...  Най-голямото отличие бе присъдено на ВГ "Детски смях" в категория "Световен хит" - голямата награда Гран при...

публикувано на 27.09.22 в 13:00

Димово празнува

Празник на града отбелязва днес Димово. Селището във Видинско получава статута на град преди 53 години, през 1969 г. Ежегодно последните петък, събота и неделя на месец септември, като част от празничната програма, се провежда и Димовският панаир. Затова и интервюто ми с кмета на община Димово Светослав Славчев започва с пожелание към съгражданите..

публикувано на 27.09.22 в 12:00

"Час при зъболекаря" - едно добро начало за едно добро орално здраве

Радио Видин дава началото на нова рубрика - "Час при зъболекаря", която ще се реализира в партньорство с лекаря по дентална медицина д-р Олга Папушева. Общата ни цел е превенция на оралните заболявания сред най-малките, или с други думи - здрави и красиви детски усмивки, тъй като ситуацията в момента е тревожна, обясни зъболекарят с пациенти..

публикувано на 26.09.22 в 17:31

Реплика на римски кораб акостира във Видин

Късноантичен римски фестивал озаглавен "Бонония оживява" ще се проведе във Видин този уикенд . На 1-и октомври гр. Видин ще се върне в славните времена на Римската империя и ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Жители и гости на крайдунавския град ще се потопят в света на римляните и ще станат свидетели на техния..

публикувано на 26.09.22 в 17:20

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи  Европейския ден на езиците. Денят се отбелязва на 26 септември всяка година от 2002 г., а ц елта е  да се популяризират ползите от изучаването на езици, езиковото разнообразие в Европа и да насърчава изучаването на езици сред хора от всички възрасти.  Тази година културните институции..

публикувано на 26.09.22 в 15:00
Борислав и Камелия

Приемната грижа- призвание или професия

Професия, с чиято помощ се изкарват пари ли е приемното родителство? Или по-скоро призвание, на което трябва да посветиш време, емоции, опит и грижа?  Отговорът на този въпрос зависи много от мотивацията на хората, които искат да станат приемни родители, както и на онези, които ги обучават, оценяват и одобряват. Това са и отговорите на..

публикувано на 26.09.22 в 13:30