Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заветът на Венцислав Станев към децата: Помнете НАШЕТО училище, нашия град и нашата Родина

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Внезапно вчера ни напусна Венцислав Станев- дългогодишен директор на най-старото и най-голямо училище във Видин- Средно училище "Цар Симеон Велики". В деня на кончината му, колегите написаха на фейсбук страницата на училището: "Днес си отиде един човек с голямо сърце, страхотен професионалист, отдаден на работата и на семейството си!" 

И обявиха дни на траур. 

Венцислав Станев бе човек с харизма, ценен и уважаван в обществото. Често е гостувал в Радио Видин. В едно интервю в навечерието на най-българския празник- 24 май през 2018 година, той сподели своя оптимизъм за "царското" училище, за българското училище изобщо и увереността си, че българският учител и българските ученици по нищо не отстъпват на западните си колеги. Тогава с него разговаря колегата Цветомир Цветанов:

"Българският учител стои добре, и нашите ученици стоят добре... И знаят, и могат, и се чувстват добре, и показват знания... И някак си прекалено много си посипваме главата с пепел. Погледнете- като отидат някъде нашите ученици, обикновено постигат успехи. Защо ги постигат? Просто защото могат, просто защото знаят... Учителите ни също стоят много добре, в резултат на ходенията ни /б.р. работата по проекти/, малко понадигнахме глава, малко понатрупахме самочувствие. По-младите учители се справят добре и с английския език... Аз вярвам, че ще се намерят доста млади и мотивирани хора, защото, ако в образованието има добре образовани и щастливи хора, уверени, те ще направят добре образовани и щастливи ученици. Това означава, че ще имаме добре образовани и успешни лекари, журналисти, артисти, ковачи, шофьори... Докато, ако попаднат някои хора, които просто отиват да бъдат учители, защото не могат друго да правят- нищо добро не чака нацията... Една нация е успешна, когато има добро образование и добро здраве. Това е фундаментът. Аз съм оптимист и вярвам, че нещата ще бъдат по-добри... Много от западните ни колеги казват, че в НАШЕТО училище има дух, уют, комфорт, спокойствие... Пожелавам на колегите да са здрави, щастливи, усмихнати, да обичат децата и да бъдат обичани от близките им и от хората, които харесват, да мечтаят и да вярват...." 

Същата година за празника той получи почетен плакет и сертификат - за изключителен принос в развитието на образованието в Община Видин, за висок професионализъм и дългогодишна педагогическа дейност,  добър управленски подход и реализиране на ефективен модел за развитие на иновативно училище. 

Днес един от хилядите негови ученици написа на страницата си: "От часовете по физика и астрономия директорът държеше да се научат две неща- формулата на Айнщайн и житейските му уроци. За формулата не съм сигурен, но житейските уроци са научени. Светъл път, г-н Станев!" 

Директорът учеше децата на простички неща. Заветът му към абитуриентите при изпращането на Випуск 2019 бе да обичат училището и Родината, и да вярват в собствените си сили. 

"...Пожелавам ви да вярвате в доброто, в успехите, и най-вече, да вярвате в себе си. Да мечтаете и да преследвате своите мечти- дръзко, напористо, и докрай! ... Заклевам ви- да помните нашето училище и да помагате на нашето училище! Да помните нашия град и да помагате на нашия град! Да помните нашата Родина и винаги да й помагате- където и да се намирате! Направете я такава, че да се гордеем с вас! Бъдете ми здрави, бъдете ми щастливи, и много-много успешни!"

Венцислав Станев е роден през 1960 година. По време на педагогическата си кариера е бил директор и учител в Основно училище "Св. Климент Охридски", а от 2002 година е директор на Видинската гимназия.

В негова памет пред сградата на училището е оформен траурен кът, където всеки може да се преклони и да изрази почитта си. Погребението на Венцислав Станев ще е утре, 3 декември, от 13 часа в гробищния парк на село Флорентин. 

Екипът на Радио Видин поднася искрени съболезнования към близките и семейството му!


Поклон пред паметта му! 
Вижте още

Капернаумският разслабен

В шестата неделя след Петдесетница - на Разслабения , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Бог е церител на душите и телата на човеците и ни дава пълното свидетелство чрез днешното евангелско събитие, че Бог ни обича, милва и спасява, и желае на всекиго доброто.  В днешното евангелско четиво се разказва за още едно..

публикувано на 01.08.21 в 08:00

Изложбата "Последвай стъпките" гостува във Видин

Пътуваща изложба, разкриваща богатството на българския танц, ще бъде открита във Видин в рамките на фестивала "Дунавски вълни". Експозицията е озаглавена "Последвай стъпките" и  ще бъде разположена върху защитна дига на река Дунав, от Телеграф капия в посока Художествената галерия. В този участък от дигата ще бъдат поставени 17 платна, върху които има..

публикувано на 30.07.21 в 17:25

С платно по въздух и вода

Чавдар Славчов има много интересно хоби. Той обича да лети във въздуха с парапланер. Разработен на базата на спортните парашути, парапланерът е крило, което се напълва с въздух от въздушния поток. Това е безмоторно средство за летене, което с помощта на възходящите въздушни течения, или така наречените термики, се издигаш във въздуха и политаш...

публикувано на 30.07.21 в 17:08

Туризъм по време на пандемия - подкрепата на Европа, за да оцелее браншът и за безопасността на пътуващите

В месеците на пандемия ограничихме пътуванията извън границите на страната, а освен хората, редица браншове, сред които и туризма, бяха силно засегнати. Затова Европейският съюз въведе редица мерки  за подпомагане на сектора, както и за защита прaвата на пътниците.  Въпреки пандемията, желанието да опознаваме нови места и да пътуваме..

публикувано на 30.07.21 в 14:20

Сърцат кмет променя порядките в Малорад

Село Малорад  е едно от големите села в община Борован, в което живеят около  2500 души. Влизаме в селото по разкопани улици, оказва се, че в момента навсякъде се подменя ВиК мрежата.В центъра пред общината има движение. Хора чакат да си вземат пенсиите, други са седнали на кафе пред местното заведение, а един човек коси тревните площи. Обясняват ни ,че..

публикувано на 30.07.21 в 13:00

Пенсионери от Брегово и Ново село се събират край река Дунав

Клубът на пенсионера и хората с увреждания в Ново село активизира своята дейност.  В събота той ще приеме гости от пенсионерския клуб в Брегово. Близо  30 души от Брегово и още толкова от Ново село ще се срещнат на  Централния плаж в Ново село.  За гостите от Брегово е направена програма за запознаване с някои забележителности на селото. Първо  -  ще..

публикувано на 30.07.21 в 11:45

Изкачват връх Миджур в последния ден на юли

Традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра, тази година ще се проведе на 31 юли, събота . Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом, а тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобуса ще тръгне в 5 часа сутринта от автогара..

публикувано на 29.07.21 в 14:24