Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заветът на Венцислав Станев към децата: Помнете НАШЕТО училище, нашия град и нашата Родина

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Внезапно вчера ни напусна Венцислав Станев- дългогодишен директор на най-старото и най-голямо училище във Видин- Средно училище "Цар Симеон Велики". В деня на кончината му, колегите написаха на фейсбук страницата на училището: "Днес си отиде един човек с голямо сърце, страхотен професионалист, отдаден на работата и на семейството си!" 

И обявиха дни на траур. 

Венцислав Станев бе човек с харизма, ценен и уважаван в обществото. Често е гостувал в Радио Видин. В едно интервю в навечерието на най-българския празник- 24 май през 2018 година, той сподели своя оптимизъм за "царското" училище, за българското училище изобщо и увереността си, че българският учител и българските ученици по нищо не отстъпват на западните си колеги. Тогава с него разговаря колегата Цветомир Цветанов:

"Българският учител стои добре, и нашите ученици стоят добре... И знаят, и могат, и се чувстват добре, и показват знания... И някак си прекалено много си посипваме главата с пепел. Погледнете- като отидат някъде нашите ученици, обикновено постигат успехи. Защо ги постигат? Просто защото могат, просто защото знаят... Учителите ни също стоят много добре, в резултат на ходенията ни /б.р. работата по проекти/, малко понадигнахме глава, малко понатрупахме самочувствие. По-младите учители се справят добре и с английския език... Аз вярвам, че ще се намерят доста млади и мотивирани хора, защото, ако в образованието има добре образовани и щастливи хора, уверени, те ще направят добре образовани и щастливи ученици. Това означава, че ще имаме добре образовани и успешни лекари, журналисти, артисти, ковачи, шофьори... Докато, ако попаднат някои хора, които просто отиват да бъдат учители, защото не могат друго да правят- нищо добро не чака нацията... Една нация е успешна, когато има добро образование и добро здраве. Това е фундаментът. Аз съм оптимист и вярвам, че нещата ще бъдат по-добри... Много от западните ни колеги казват, че в НАШЕТО училище има дух, уют, комфорт, спокойствие... Пожелавам на колегите да са здрави, щастливи, усмихнати, да обичат децата и да бъдат обичани от близките им и от хората, които харесват, да мечтаят и да вярват...." 

Същата година за празника той получи почетен плакет и сертификат - за изключителен принос в развитието на образованието в Община Видин, за висок професионализъм и дългогодишна педагогическа дейност,  добър управленски подход и реализиране на ефективен модел за развитие на иновативно училище. 

Днес един от хилядите негови ученици написа на страницата си: "От часовете по физика и астрономия директорът държеше да се научат две неща- формулата на Айнщайн и житейските му уроци. За формулата не съм сигурен, но житейските уроци са научени. Светъл път, г-н Станев!" 

Директорът учеше децата на простички неща. Заветът му към абитуриентите при изпращането на Випуск 2019 бе да обичат училището и Родината, и да вярват в собствените си сили. 

"...Пожелавам ви да вярвате в доброто, в успехите, и най-вече, да вярвате в себе си. Да мечтаете и да преследвате своите мечти- дръзко, напористо, и докрай! ... Заклевам ви- да помните нашето училище и да помагате на нашето училище! Да помните нашия град и да помагате на нашия град! Да помните нашата Родина и винаги да й помагате- където и да се намирате! Направете я такава, че да се гордеем с вас! Бъдете ми здрави, бъдете ми щастливи, и много-много успешни!"

Венцислав Станев е роден през 1960 година. По време на педагогическата си кариера е бил директор и учител в Основно училище "Св. Климент Охридски", а от 2002 година е директор на Видинската гимназия.

В негова памет пред сградата на училището е оформен траурен кът, където всеки може да се преклони и да изрази почитта си. Погребението на Венцислав Станев ще е утре, 3 декември, от 13 часа в гробищния парк на село Флорентин. 

Екипът на Радио Видин поднася искрени съболезнования към близките и семейството му!


Поклон пред паметта му! 
Вижте още

"Неделник" от 17 януари 2021 година

Студено, студено, колко пък толкова да е студено! С "Неделник" ще ви е горещо. Гарантирам го. Ето ви една топла снимка от миналото лято. Започваме със старите вестници. Не, няма да си палим печката с тях, а ще ги прегледаме. Отправя ме се към село Игнатица , защото там преди дни излезе 6- ти брой на алманаха "Ковачница" на Художествено..

публикувано на 17.01.21 в 19:34

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет..

публикувано на 17.01.21 в 08:00

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00