Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Горан Атанасов ни разхожда из "Махалата на совите"

Снимка: Петя Генова
Преди дни на литературния пазар се появи сборникът с разкази "Махалата на совите" на Горан Атанасов - писател и учител от Берковица. 23 разказа, разпределени в две тематични глави "Преди" и "После",  ни пренасят в изгубеното "преди" нас време на Северозападните села, при празните къщи, днес обитавани само от сови. Книгата е подготвяна и писана дълго време, споделя Горан Атанасов:

"Това е прекрасен, коледно - новогодишен подарък за мен. Това е книга, която дълго време писах, дълго време историите, които ме вълнуваха, и хората, и темите живееха в мен. "Махалата на совите" е заглавие, което звучи атрактивно, ексцентрично, от друга страна, други може да кажат, че звучи претенциозно, преднамерено, предубедено. В книгата става въпрос за българския Северозапад, а българският Северозапад и северозападното село, както знаем през последните години претърпя огромен упадък. Младите хора го напуснаха, останаха да живеят нашите баби и дядовци. Когато те си отидат на тяхно място идват нощните грабливи птици. Това е тъжната метафора на българското северозападно село. Останалите разкази, тъй като книгата е концептуална, тя е тематично свързана и героите, които населяват тези истории, са свързани, защото те обитават едно малко северозападно село и тяхната борба е българското северозападно село да не се превърне в махала на совите. Това е големият смисъл на тази книга."

Като машина на времето "Махалата на совите" преплита минало и настояще. "Трябва да познаваме миналото си, за да можем да продължим", казва Горан Атанасов и ни разказва за живота в селата преди, за празните къщи и вещите-спомени. Като с Ноев ковчег Горан иска да ги пренесе в "днес" и "утре", като памет и като прегръдка.  А "после" отиваме директно в преживяното вчера и днес от Горан- прости човешки истории, разтърсващи, просълзяващи, стягащи те за гърлото- така, че да си кажеш: "да му се не види- как го живеем този живот!" С напомнянето, че и тогава, и днес има шарени хора, че и днес може да се живее красиво и бавно- с наслада...                                                                                                  


Книгата излиза от издателство "Фама", предговорът е на литературния критик и философ Митко Новков, а снимката на корицата е предоставена от колекцията на сайта "Изгубена България". "Махалата на совите" се предлага във всички големи вериги и онлайн книжарници. 


Продължение на разговора можете да чуете в някое от изданията на "Новите приказки на Северозапада".

Вижте още

"Неделник" от 17 януари 2021 година

Студено, студено, колко пък толкова да е студено! С "Неделник" ще ви е горещо. Гарантирам го. Ето ви една топла снимка от миналото лято. Започваме със старите вестници. Не, няма да си палим печката с тях, а ще ги прегледаме. Отправя ме се към село Игнатица , защото там преди дни излезе 6- ти брой на алманаха "Ковачница" на Художествено..

публикувано на 17.01.21 в 19:34

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет..

публикувано на 17.01.21 в 08:00

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00