Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на февруари закриват социалния дом в Куделин

В Куделин са изненадани, не знаят къде ще отидат настанените

Проверка на Комитета против изтезанията и нечовешкото и унизително отнасяне към Съвета на Европа разкри случаи на унизително отношение към хора в психиатрични клиники и социални домове у нас. Сред посочените в доклада е и този в Куделин

В Дома за пълнолетни с умствена изостаналост са настанени 97 мъже. Повечето са там от години, много от тях нямат близки роднини. Всеки е със своите радости и надежди.

Социалното заведение е едно от тези, за които от Комитета против изтезанията и нечовешкото и унизително отнасяне към Съвета на Европа обявиха, че отношението към потребители е недопустимо. 

Проверката на Комитета е извършена през август. Следва друга, този път на Агенцията за качеството на социалните услуги към Министерството на труда и социалната политика и Висшата административна прокуратура. 

В Куделин са установени лоши материални условия, липса на достатъчно персонал, занижена хигиена, поради недостатъчната грижа за настанените и като цяло неглижирането й, съобщиха от министерството.  В Дома са изненадани. Има препоръки и те са спазени, каза директорът Мариела Колева. Изключение е ремонтът на санитарните помещения, който предстои:

"Много проверки сме имали и не са посочвани сериозни нарушения в констативните протоколи... Когато дойдоха от Комитета към Съвета на Европа казаха, че трябва да бъде сменена легловата база. Леглата бяха закупени. Дюшеците също са сменени.

На проверката от Агенцията констатираха, че са сменени леглата и дюшеците. Потребителите бяха облечени с подходящи дрехи за сезона. Храната е в нормално количество, разнообразна. Отопление имаме."

Домът ще бъде закрит най-късно до края на февруари следващата година, съобщиха от социалното министерство. В Куделин се подготвят за затварянето му, но не и толкова скоро.

"Закриването на домовете е последователно и крайният срок е 2034 година. Сега сме 2020-та. Знам, че в момента тече първият етап на закриване на услугите, който е до 2022- ра година. Ние не сме включени в този етап. Вероятно щяхме да бъдем включени на втори, трети етап. Ние останахме изненадани"- каза директорът.

Не знаят къде ще отидат всичките 97 души, които сега в Дома:

"Те не са подготвени сега да излязат посред зима, а и това са много хора."

Промяната ще е объркваща за настанените в дома, казва Даниела Маринкова, която е санитар там от 17 години:

"Просто всеки домуващ си има някой от персонала, към  който се е прикачил. Те са като наши деца. Идват и при нас вкъщи. Не знам те как ще се почувстват, когато ги откъснат от нас."

Митко не познава живота извън дома:

"Тук ми отиде живота, 56 години. На друго място ще ми бъде трудно."

За Емил любимо занимание е да оцветява детски книжки. 

"Ето, колко мечета рисувам."

Тодор чака подаръка си за Коледа, както е получил и за рождения си ден. За него това е достатъчно.

"Тук ни дават всичко, уредби, часовници, прожектори. Искам да остана."

Със закриването на дома, настанените в Куделин ще бъдат преместени в новосъздадени центрове за грижа, както и в съществуващи от семеен тип и защитени жилища, обявиха от социалното министерство.

Хората като тях не трябва да са изолирани, казва Любка Александрова от Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения- Видин:

"Принципът за предоставяне на социални услуги за такава група хора се базира на разбирането, че тези хора трябва да са част от обществото, споделящо еднакви ценности, еднакви социални норми. Те трябва да са част от живота на местните общности… За всеки един от тях хората, които правят плановете, се допитват до лицето. То се научава да прави избор. Научават за историята му. Научават мечтите му, което всички разбираме, че в институциите няма как да се случи…Освен до задоволяване на базисни потребности, вече стигаме до зачитане на права, които лицето има."

В България има програма за постепенно затваряне на социалните домове за хора с умствена изостаналост, но тя е дългосрочна. Има хора, които и в момента се намират в нечовешки и унизителни условия, казват от Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа. Затова се надяват българските власти да предприемат мерки. 

Митко, Емил и Тодор, които сега са в Куделин, не търсят нов дом, но със сигурност имат право на по-добро бъдеще, както и хората като тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46