Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 декември 2020 година

Снимката е илюстративна
Снимка: Архив

Видинска област получава 9,264 млн. лв допълнителни средства за ремонти в общините. Средствата са от бюджета, които  в края на 2020 получават с решение на Правителството, седем от общо 11 общини от Видинска област. Средствата са целеви за възстановяване на инфраструктурни обекти, ремонтни дейности на сгради и улици в населените места на общините Видин, Кула, Ружинци, Чупрене, Ново село, Брегово и Бойница. Отпуснати са с Постановление на Министерски съвет.

С постановление на Министерски съвет днес бяха одобрени допълнителни трансфери от почти 9 милиона лева по бюджетите на общините Враца, Бяла Слатина, Мизия, Мездра, Козлодуй, Криводол и Оряхово.

11 милиона 650 хиляди лева отпуска държавата за област Монтана.
Това стана ясно след проведеното заседание на правителството. Средствата ще бъдат разпределени за пет общини, като най-голямата сума получава община Монтана, съобщи народният представител от ГЕРБ Дилян Димитров.


191 са новите случаи на коронавирус в Северозапада. За област Видин положителни за COVID-19 са 28 проби, за област Враца 110, докато в Монтана новозаразените са 53. 3 980 са новите случаи на коронавирус като цяло у нас. Близо 41 процента от направените 9 715 PCR теста са положителни.



По данни на РЗИ – Видин, за изминалото денонощие са регистрирани 48 лица с положителни проби за коронавирус в област Видин – 25 жени и 23 мъже. От тях 16 лица са изследвани в частни лаборатории, 31 са диагностицирани след потърсена лекарска помощ със симптоматика и 1 лице е изследвано като контактно. Разпределението им по общини е както следва: Белоградчик – 5; Брегово – 3; Видин – 28; Грамада – 1; Димово – 1; Кула – 6; Макреш – 1; Ново село – 2; Ружинци – 1.


110 нови случая на инфектирани с коронавирус са регистрирани на 8 декември в област Враца. Три жертви, заразени с инфекцията, са починали за изминалите 24 часа – това са двама мъже и една жена. По последни данни на територията на областта има 1361 активни случая на коронавирус, като 1 252 от тях са на домашно лечение, а 109 са хоспитализирани.


700 милиона лева ще влязат по оперативна програма за домовете с хора с психични разстройства в България. Средствата ще са за подобряване условията за отглеждане на домуващите. За финансиране може да се кандидатства и за Дома в Говежда.


Продължава кампанията "Подари топъл обяд" за работещите в Центъра за спешна медицинска помощ в град Кула. Това съобщи Наско Цанов от движение "Северозапазване", които осигуриха храната през изминалите 7 дни.


Всички работещи в образователните институции, които са преминали през домашно или болнично лечение след заразяване с коронавирус, ще имат право на десет работни дни допълнителен платен годишен отпуск. Идеята е по-ефективното им възстановяване. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.


Изплащат обезщетенията на собственици на имоти, засегнати от модернизацията на пътя Видин-Ботевград.


Над 500 души кандидатстват за участие в предстоящото догодина преброяване на населението и жилищния фонд в област Видин. Одобрените кандидати ще станат ясни до 18 декември, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания Видин" Цветан Цветков. Преброяването на населението и жилищния фонд ще се проведе от 22 януари до 15 февруари.


Министерският съвет удължи до декември 2022 година срокът за погасяването на безлихвеният кредит от 1 200 000 лева, отпуснат на държавната болница "Христо Ботев" във Враца. Финансовата помощ бе предоставена на лечебното заведение през 2018 година и трябваше да бъде върната в рамките на една година. Очаква се с днешното правителствено постановление да се нормализира дейността на врачанската болница.

"Пътища М" ЕООД ще добива пясъци и чакъл от находище "Лемище", в землището на с. Владимирово, община Бойчиновци. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, с което дружеството е определено за концесионер. Строителните материали ще се добиват от два участъка на находището- "Изток" и "Запад". Концесията се предоставя за срок от 35 години, като през този период дружеството ще инвестира около 675 хил. лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора ще надхвърлят 1.2 млн. лв. В съответствие с изискванията на Закона за подземните богатства тези приходи постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ - в случая това е община Бойчиновци.


По инициативата "Безплатен интернет за европейците" гражданите на Кула вече могат да ползват безплатен интернет на четири места в града. Местата са до Историческия музей "Кастра Мартис“,  до НЧ "Просвета 1882“, до Спортната зала в Кула и  в близост до градския пазар...


Да се преименува празникът 24 май прие Парламентът окончателно. Депутатите записаха в Кодекса на труда датата, на която се чества величавото дело на Солунските братя Кирил и Методий, да бъде Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.


Полицаи от Враца с международни отличия. Станаха ясни наградените магистрати и полицаи в конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж", който се провежда по идея на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград съвместно с посолството на Италия в България. Конкурсът е в памет на убития от мафията италиански магистрат Джовани Фалконе.



В навечерието на Коледно-новогодишните празници във Враца ще се проведе поредното издание на Фермерския пазар Изложението, подкрепящо българските производители, ще се състои на 19 декември /събота/, от 09:30 до 18:30 часа, пред сградата на местната администрация. Заявки за участие могат да бъдат подавани на тел.: 0876 93 91 81 / 0876 96 53 31 и на адрес: prvratsa@gmail.com <mailto:prvratsa@gmail.com>.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08