Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседават общинските съветници в Белоградчик

Снимка: Иванка Петрова

Само две седмици след последната сесия на Общински съвет – Белоградчик местният парламент ще проведе извънредна сесия. 

В проекта за дневен ред са залегнали две предложени за решения. Първото от тях касае  поемане на дългосрочен общински дълг чрез банков кредит за погасяване на задължения от 2008 г. по изпълнителни дела с фирмата за сметопочистване,  рефинансиране на съществуващия дълг. В мотивите за предложението се сочи тежкото финансово състояние на Община Белоградчик към доставчиците на стоки и услуги. Към момента те възлизат на около 7 мил. лв. Има и образувани изпълнителни дела и по искане на кредитори към общината се пристъпва към принудително изпълнение за събиране на вземанията им.

 Наложени са и възбрани върху общински имоти и са запорирани банкови сметки. Поради наложените запори общината не може да разполага с постъпващите суми по банковите й сметки. А това води до невъзможност за разплащане на трупащите се задължения за предоставяне на публични услуги от общината. За да се излезе от този омагьосан  кръг, съветниците трябва да вземат решение да бъде изтеглен банков кредит в размер на 3 000 000 лв. За обезпечаването му се предлага учредяването на договорна ипотека върху земеделски земи и други имоти – общинска собственост. Предлага се също дългът да бъде поет за срок от шест месеца. 

Ако съветниците вземат това решение, те ще възложат на кмета на общината да проведе процедура за избор на кредитна институция, която да осигури необходимото финансиране. За целта ще бъде публикувана обява за събиране на оферти от кредитни институции на сайта на общината. Срокът за събиране на офертите се предлага да е седем дни. А за да се състои изборът, трябва да са депозирани не по – малко от три оферти. 

Второто предложение е свързано с промяна на вида общинска собственост на имоти, представляващи горски територии. От публична общинска собственост десет имота в землището на с. Стакевци ще бъдат преобразувани в частна общинска собственост. Към момента тези имоти не се използват трайно задоволяване на нуждите на местното население с дърва за огрев. Не попадат в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в тях няма обекти със статут на недвижими културни ценности. 

От тези и останалите приложени характеристики на имотите се вижда, че те вече нямат предназначението на публична общинска собственост. Затова общинските съветници ще трябва да вземат решение за обявяването им за частна общинска собственост. А това ще даде възможност на общинското ръководство да ги използва като залог за предстоящия кредит. 

Заседанието ще започне в петък от 10:00 часа в залата на Младежкия дом, където са осигурени всички санитарни изисквания за предпазване  от заразата от COVID – 19.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца изпреварва Монтана и Видин по строителство

През второто тримесечие на годината данните на териториалното статистическо бюро във Враца сочат, че градът под Околчица  изпреварва останалите два областни града в Северозапада – Монтана и Видин. Във Враца са започнали да изграждат 9 жилищни сгради с 15 отделни жилища и обща застроена площ от 1 475 квадратни метра. За сравнение в Монтана е стартирало..

публикувано на 10.08.24 в 08:17

Снимката на 9 август 2024 година

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер.  Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Нов..

публикувано на 09.08.24 в 18:05

Ще има нов договор между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи"

Нов договор между държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" и японската компания "Мейджи" се очаква да бъде сключен през есента. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов в Народното събрание. Там той беше изслушан по искане на ПП-ДБ по повод данни за безстопанственост в държавни дружества.  От..

публикувано на 09.08.24 в 16:40

Деца от Кула научиха повече за историята на града

Поредната инициатива на  Детската академия за спорт и превенция  се проведе в  Кула . Деца посетиха музея и етнографската къща в града , разказа Христела Александрова , експерт "Хуманитарни дейности" в Общината: „Децата се запознаха с културното, етнографско и историческо наследство на своя роден град. Децата посетиха историческия..

публикувано на 09.08.24 в 15:30

Изложба "Акварели от Горни Лом" показва красотата на Балкана

Изложба "Акварели от Горни Лом" ще бъде открита утре, 10 август, в къщата музей "Попови" във видинското село Горни Лом . Експозицията ще бъде дарена на музея от нейния автор Георги Терзиев . Посланието ми е да запазим българското, казва художникът: "Вдъхновението идва от плевните, схлупените къщурки, съчетание между новост, старинност,..

публикувано на 09.08.24 в 15:20

Децата в село Ослен Криводол се радват на нова придобивка

Ново игрище за хандбал , футбол и волейбол  има в мездренското село Ослен Криводол . Пространството е обособено за спорт с дарения от местните жители.  Събраните средства са използвани за закупуване на мрежа, топки и материали за изработка на железни врати.  Игрището събира всеки ден децата от селото. 

публикувано на 09.08.24 в 14:00

Враца ще отбележи Международния ден на младежта

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан във Враца с богата програма, съобщиха от общинската управа. На 10 август (събота) от 18:00 часа в парк "Зелето" екипите на Младежки център - Враца и Младежки дом - Враца, в партньорство с Ученическия общински съвет, Интеракт, Областен информационен център (ОИЦ), Превантивно-информационен център..

публикувано на 09.08.24 в 12:07