Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Коледа светът става като една приказка

"Приказки с Мира"- за малки и големи

Идеята ни е проектът да мотивира децата да четат

3
Мира Котева в "Приказки с Мира"
Снимка: личен архив



Актрисата Мира Котева е намерила начин да мотивира децата от социални институции да четат. "Приказки с Мира" е проектът, в който актрисата  чете детски приказки в подкрепа на кампанията "Стипендията" на фондация "Подарете книга".  Чрез кампанията се събират средства за стимулиране на развитието на образованието на деца, настанени в социални институции - казва Мира Котева:

 

"Идеята беше да се създаде домашен тип атмосфера, как просто си седим около камината и се наслаждаваме на хубава приказка. Проектът е мой, създадох го с един мой приятел Антон Велев, като се свързахме с организацията "Подарете книга" и с всички издателства..."Стипендията"  ми направи силно впечатление, те ми разказаха, че най-големият проблем е, че децата нямат достатъчно мотивация, могат да се подарят книги, но тези деца трябва да ги четат с някой, но заради социалната изолация това се случва трудно. Идеята е да мотивират децата да четат, да бъдат стимулирани да се развиват. "

За децата, настанени в институции, е необходим контакт с хора, които да ги окуражават, да им дават личен пример, да ги стимулират да се развиват, а пък приказките и историите влияят по силен начин върху въображението им. Как се подбират  приказките? 

Мира Котева в
"Приказките ще бъдат 13, вече имаме четири приказки, които сме пуснали, като всяка сряда, петък и неделя ще има нови приказки. И за коледната седмица сме приготвили коледни приказки и новогодишни,  последната приказка ще бъде тази за неволята... Приказките са подбрани да има от всичко по нещо, тъй като ги четем на голяма група деца, да има богатство от приказки беше идеята. Аз обожавам Коледата... Спомняме си близките, добротата, светът става като една приказка. Засега съм чувала, че на децата им харесват и гледат приказките ми и това ме радва и съм много благодарна и щастлива."

 

Сред заглавията, които ще можем да чуем в поредицата "Приказки с Мира" са: "Тримата братя и златната ябълка", "Марко, Мирко, дяволът и сеньора Де Маджистрис", "Вълкът и седемте козлета",  "Жабокът цар", "Хитър Петър и змеят", "Лисицата и таралежът", "Три мъдри съвета", "Венчето и Пънчо", "Кой каквото прави, на себе си го прави", "Милост", "Топлата ръкавичка", "Самотната елхица", "Неволята".


Видеоклиповете ще могат да се гледат със свободен достъп на адрес: https://bit.ly/PrikazkiSMira

Желаещите да подкрепят инициативата могат да го направят на адрес: https://bit.ly/PodareteKniga  до 30.12.2020 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00