Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира кампанията "Родени готови" за отмяна на запрещението

Стартира кампанията "Родени готови" за отмяна на запрещението

2
Снимка: Родени готови

Има хора, на които са отнети човешки права. Не могат да работят, гласуват, създават семейство и дори да разполагат със собствени средства. Вместо тях решава друг. Това са хора с психични увреждания, поставени под запрещение. Искат да сбъднат мечтите си, а кампанията "Родени готови" е за да им помогне. Инициатори са Български център за нестопанско право, Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения и още десетки други организации в подкрепа на хората с увреждания. 

Началото на кампанията е обявено на 10 декември, когато отбелязахме Международния ден на човешките права.

"Избрахме този ден неслучайно, защото искаме точно на този ден да дадем гласност и старт на кампанията. Искаме до хората да достигне едно основно послание, че освен на грижа, на хората дължим още нещо много важно- да изградим един свят, в който всички ние сме равни. Целта на кампанията е да отмени настоящата практика хора с увреждания да бъдат поставяни под запрещение, което ги лишава от дееспособност и налага настойничество. Това означава, че някой друг може да решава важи въпроси на човека с увреждания, а лицата с интелектуални затруднения имат мечти като всички нас. Те мечтаят да работят, да създават семейство, да правят своите ежедневни избори. Лица настоящата кампания са 27 лица с увреждания от цялата страна. В серия от видеа и фотографии те разказват совите мечти за достоен живот и равни права. Нашата организация работи за отмяната на запрещението още от януари 2012 година, когато България ратифицира Конвенцията на  ООН за правата на хората с увреждания, с което държавата се задължава да гарантира равни права пред закона на хората с увреждания, но до този момент това не се случва. Дори в момента съществуват две напълно противоречащи си системи относно правата на хората с увреждания...С настоящата кампания, която протича под формата на петиция, искаме да апелираме да се подкрепят хората с увреждания в тяхната борба за достоен живот, като идеята е петицията да бъде връчена на законодателя"-  каза при старта на кампанията Лора Ерославова от Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения - Видин.

Подкрепата на петицията е с регистрация на сайта на кампанията. Хората с увреждания са родени готови да изживеят мечтите си и да поемат контрол на живота си, казват организаторите. В подкрепа на кампанията излизат 27 души с интелектуални затруднения, с 27 мечти за достоен живот. Сред тях е Мариета от Видин

"Аз съм една от тези, които всеки ден се изправят пред предизвикателства и бариери, непозволяващи да разкрием пълния си потенциал. Една от тях е поставянето на лицето с интелектуални затруднения под запрещение. Аз не съм поставена под запрещение, но имам приятели, които са. Нямат право да решават да правят избор как да харчат парите си, дали да учат или просто да излязат на разходка. Задават ни се въпроси как да променим това. Има  замяна на режима на запрещение с неговата алтернатива за подкрепено взимане на решения. Ние хората с увреждания сме тук и сме готови да изживеем живота си и да поемем контрола. Подкрепете ни за достоен живот на адрес www.bornready.me  Подпишете петицията сега!" 

Красен също е интелектуални затруднения. Мечтае да бъде певец. С хората в защитеното жилище, където е настанен изнася програми. Застъпник е в кампанията. 
Асен обича спорта и футболните мачове. Не пропуска любимия си ЦСКА.
Наталия е сред хората, на които е наложено частично запрещение. Би искала да работи като помощник в кухня, но не може, защото няма това право. Израснала е в институция, а от 2005 година е в Защитено жилище "Александра" във Видин. Включва се в домакинството, готви, чисти, подрежда. Мечтае да бъде принцеса, защото тогава ще може да прави всичко. Иска да е най-добрата принцеса. 

В кампанията "Родени готови" застъпници са лица с интелектуални затруднения. 

"През 2015 година групи от цялата страна се обединяват и създават Националната платформа по самозастъпничество, чиято цел е всички хора с интелектуални затруднения да могат да упражняват правата си, техните права да бъдат зачитани и съответно да изживеят мечтите си и живота си по начин, по който те желаят, с подкрепа"- казва Ася Транчева от  Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения.

Инициативата за отмяна на запрещението е от осем години. До сега има няколко успешни случая, но при Наталия само е намалено на частично, обяснява Любка Александрова, директор на Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения: 

"Според сега действащия закон, който е от 1949 година, ако веднъж си поставен под запрещение, няма връщане назад. Трябва да докажеш, че можеш сам да се оправяш в ежедневието си, с парите, с имотите си, което за един човек с интелектуални затруднения е много трудно да докаже."

Организаторите на кампанията призовават за подкрепа в борбата за достоен живот, а това може да стане на сайта на инициативата "Родени готови."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00