Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушатели на Радио Видин сигнализират

Село остана без абонамент, няма и кой да разнася пощата

село Шишенци
Снимка: Радио ВИДИН
В село Шишенци, община Бойница има проблем с абонирането за вестници в "Български пощи" за 2021 година. За това сигнализира Нарциса Микова, жител на селото. Тя разказа за Радио Видин, че все още в селото абонамент не е направен, а срокът изтича днес, 15 декември. Пощенската станция в Шишенци е закрита преди няколко години, а хората от селото настояват и да има човек, който да получава пратките, вестниците и писмата, и да ги разнася по адресите. Затова е необходимо минимално възнаграждение, каза Нарциса Микова: 

"Пощенската станция се закри преди няколко години... Дойде едно момче, което се съгласи да разнася вестниците и писмата. Сега то претърпя инфаркт и е болнични. Друго момче, което е към кметството, ни ги разнася или ги остава в клуба на пенсионера... Сега минава кола на пощата, която отива в Бориловец. Всеки петък минават оттук и какво пречи тая кола да остава вестниците и в Шишенци. Сега няма къде да си направя абонамента .. Искаме да си направим абонамента тук... Ние се борим да дават 20-30 лв. за месеца, за да може човек да се ангажира,  да изчака колата, да получи вестниците, да ги разнесе. Искаме тия двайсетина човека, които сме останали, да прочетем някой вестник.."

По случая потърсихме "Български пощи" ЕАД  със следните въпроси:

1. В село Шишенци, община Бойница, жителите  не могат да си направят абонамента на вестници за 2021 година. Как да направят абонамента си, при положение, че са възрастни и не могат да ходят до града? Възможно ли е да им се направи абонамент в селото?

2. В селото от години няма пощенски клон, но до скоро е имало човек, който е разнасял писмата и вестниците. В момента той е болен. От  няколко месеца не е получавал възнаграждение за  дейността си от "Български пощи" ЕАД. Възможно ли е да има човек, който да осъществява тази дейност с разнасянето на пратките и вестниците в селото срещу съответното минимално заплащане.

Отговорът, който получихме от "Български пощи" ЕАД е следният:
"До месец юни 2020 г. сме имали  назначен междуселищен пощенски раздавач по чл. 111 от КТ (Допълнителен труд при друг работодател) на 2 часов работен ден. По молба на лицето считано от 18.06.2020 г. договора е прекратен и обслужването е възложено но Служител гише „Сменен“ към ПС Видин Ц.

Село Шишенци е включено в Списъка на населените места, отговарящи на критериите за труднодостъпност на районите с решение на КРС № 413/11.08.2016 г. и се обслужва от Служител гише "Сменен" към ПС Видин Ц в дните вторник и четвъртък. Съгласно Списък на населението по постоянен и настоящ адрес в село Шишенци живеят 76 броя жители.

За месец декември 2020 г. в с. Шишенци има 21 абонамента за различни вестници:

"Автомото свят" - 1 бр., "Златна възраст" - 1 бр., "Клуб 100" - 1 бр., "Лична драма" - 2 бр., "Минаха години" - 5 бр., "Ретро" - 1 бр., "Народен лечител" - 2 бр., "Трета възраст" - 8 бр.

На 11.12.2020 г. извънредно е посетено населеното място за изплащане на пенсии. Служителят е разполагал с обр. 2РЕП, но по негова информация не е имало желаещи да се абонират. Към 11.12.2020 г. има направен абонамент за 3 бр. вестник "Трета възраст"."

От писмения отговор на "Български пощи" ЕАД става ясно, че селото е посетено от техен служител, но не е имало желаещи да се абонират. Хората от селото пък твърдят, че не са разбрали за тази възможност и тъй като срокът за абонамента е изтекъл, остава да се надяваме, че през месец януари следващата година от "Български пощи" клон Видин ще осигурят възможност на жителите на Шишенци да се абонират в селото, като предварително ги уведомят за идването на пощенски служител, за да могат хората реално да се възползват от услугата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10