Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картина на видинчанка предизвика фурор във фейсбук страницата на музея "Ван Гог"

Картината "Сутрин на "Графа"" на учителката от Видин Юлиана Чавдарова.
Снимка: Facebook/Юлиана Каменова Картини


Картина на учителка от Видин намери място в официалната фейсбук страница на музея на Винсент ван Гог, който е със седалище в Амстердам, Нидерландия. До момента творбата на Юлиана Чавдарова "Сутрин на "Графа"" е събрала над 15 000 харесвания и повече от 200 коментара. Споделяна е над 1500 пъти. Не липсват и предложения за закупуване на картината. Огромният интерес е изненадващ дори за авторката, която е преподавател по биология в Основно училище "Иван Вазов" Видин и, както сама казва, художник-любител:

"За мен също е изненада и в същото време ми дава стимул да рисувам, защото аз съм един художник-любител. Учила съм рисуване единствено в техникума си в София, когато учих, и повече не съм се занимавала. След като децата пораснаха, вече ми остана достатъчно свободно време, което да запълня с хоби, и естествено се върнах към тези мои първи стъпки отпреди години. Учител съм и рисуването ми е на втора позиция след основната професия. Така че, бих казала, че това е един голям успех за мен, защото нямам специално образование."



Юлиана Чавдарова е член на фейсбук групата "Van Gogh Inspires Group", където публикува свои работи от година и половина. Именно там представители на музея "Ван Гог" забелязали картината ѝ "Сутрин на "Графа"  и поискали разрешение да я публикуват. А самата картина художничката създава тази пролет, в началото на пандемията:


"Бях в София, пролетта на гости, и със съпруга ми се разхождахме. Много ни хареса зеленото трамвайче, защото ни напомни на годините, отминали. Естествено той се пошегува с мен: "Ето ти един повод за рисунка, искаш ли да нарисуваш трамвая". Беше голямо предизвикателство, защото трамвай не бях рисувала никога. Просто "Сутрин на "Графа", защото това беше една сутрин, окъпана в светлина, слънце, в пандемията, разбира се, нямаше живо пиле. Но слънцето изгряваше и даваше надеждата, от която всички се нуждаем."

Юлиана Чавдарова се определя като фен на Винсент ван Гог. Запленена е най-вече от неговите пейзажи и цвета в тях: 

"Аз обичам да има цвят, да има сила, да има емоция, да има чувство и цветът е това, което ме води, а в неговите картини наистина има цвят и сила."

Видинските улички и животът в малкия град също са вдъхновение за художничката. Планира изложба, в която да покаже творбите си пред своите съграждани, а постигнатия успех ѝ дава увереност да продължи по избрания път и да сбъдне мечтата си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28