Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на Богомладенеца

Снимка: sveta-troica-plovdiv.cam

Неделята, в която се намираме днес, е Неделя пред Рождество Христово.  В тази неделя се подготвяме за празника Рождество Христово.

"Днес е последната неделя преди Рождество Христово. Светата Православна църква отдавна ни подготвя за великия празник. Тя е наредила 40-дневен пост преди него, за да очистим телата и душите си и да посрещнем достойно деня, в който честваме достойно рождението на Царя на царете. Отдавна слушаме и църковните песни: "Христос се ражда, славете Го; Христос от небесата посрещнете!" Рождените дни на земните царе и крале са национални празници на държавите, които те управляват. А рожденият ден на небесния Цар Христос е най-радостният празник не само за християните, но и за всички Негови поданици, за всички хора по земята.

Евангелският откъс, който се чете на днешната свeта литургия, е взет от Евангелието на Матей и обхваща първите 25 стиха от първа глава. Той изброява много имена на хора, живели по времето на Стария Завет. Те са прадедите на Иисус Христос по плът. Евангелието ги изброява, за да потвърди, че Спасителят възприема човешко тяло и става съпричастен на човечеството по природа. Евангелист Матей започва родословието си от Авраам, защото пише за евреите, които водят родословието си от праотеца Авраам. Успоредното родословие на евангелист Лука, 3 глава, стига до Адам и до Бога, защото той пише за езичниците, които, макар и изпаднали в заблуда, също са синове и дъщери на Бога. Генетичните изследвания, които се правят през последните десетилетия, също доказват, че всички хора са произлезли от един корен. Родословното дърво на човечеството разцъфтява именно в личността на Иисус Христос.

В Матеевата генеалогия Иисус Христос се нарича "Син Давидов, Син Авраамов" (ст. 1). Като син (потомък) на Авраам Той е наследник на Обетованата земя. Като син на Давид Той е наследник на престола на Израиля. Като син на Авраам Той е великата жертва, предобразена от Исаак (Бит. 22). Като Син на Давид Той се отъждествява с великия цар Соломон, който построява Божия храм (2 Цар. 7:13-14). При първото пришествие на Господа в смирение, Той се явява син на Авраам, когато извървява пътя от Йерусалим до Голгота и полага живота Си за човечеството. При второто пришествие на Господа в слава Той се явява син на Давид, когато ще извърви пътя от Елеонската планина до Йерусалим и "ще седи Господ като цар навеки" (Пс. 28:10)."

Арихм. доц. д-р Павел Стефанов

В рубриката "Съвременна Библия" – преди месец изграждането на българския сектор от газопровода ,,Балкански поток‘‘ бе официално завършен. Видин и Монтана бяха последните области, през които премина строителството на грандиозния обект. Знаете ли, че свързването на тръбите изисква висококвалифицирани заварчици. Тяхната работа се проверява със скенери. Не трябва да има никаква видима или невидима пукнатина или шупла. В противен случай проектът е застрашен. Много тръби, свързани здраво и качествено в един газопровод - това ми прилича на Божията идея. Много хора, свързани здраво и качествено в едно човечество. За съжаление всеки от нас изпитва трудност да гради здрави и качествени взаимоотношения. Защо? Може би, защото сме лоши заварчици. Нашата некадърност ясно се вижда в личните ни взаимоотношения. Вижда се дори и в международните взаимоотношения (например т. нар. Брекзит). Защо сме толкова лоши заварчици? Кой е коренът на проблема?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00