Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Клубове по извънкласна дейност помагат за интеграцията на деца в училището в Ново село

Първо издание на училищен клуб в Ново село

книгата "Моят роден край"
Снимка: Светла Бондова

Книгата "Моят роден край" е първото издание на клуб "Репортери без граница" в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село. От няколко години училището получава финансова подкрепа от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", с идеята да се подобри достъпа до образованието на децата от различни етнически групи.

Последните две години Община Ново село е инициатор на голям проект, в който водеща организация е Центърът, а партньори са Общината с нейните поделения, училището и читалищата.

За интеграцията на малцинствата и подобряването на достъпа до образованието бяха изградени няколко клуба за извънкласна дейност,  които трябваше да привлекат децата и учениците. Задачата на клуб "Репортери без граница", воден от Гълъбина Боянова, бе да изучи историята, забележителностите и обичаите на селищата от Новоселска община, в която съжителстват българи, власи и роми. В клуба участваха 16 деца от 3  до 7 клас, които в резултат на проучвателната си репортерска дейност, трябваше да изработят книга. Тя е факт и се нарича "Моят роден край". Обнародвана бе на 11 декември 2020 г. във фейсбука на училището. И докато за историята и забележителностите на нашия край има много писмени материали, за първи път малките репортери документираха особеностите на различните ромски групи, на най-големите празници и записаха няколко ромски приказки, разказвани им от бабите. Книгата е илюстрирана с цветни снимки, част от които са от личната колекция на репортерите.

"Разкрий и развий" е клубът, воден от Румяна Върбанова, който открива и развива млади дарования - артисти, певци и танцьори. Вече имат и нови костюми.  Почти две години те се изявяваха на училищни и общоселски празници, но пандемията и тук постави отпечатък. Последният концерт бе виртуален и отново може да се намери на страницата на училището. Пак там е публикувана и виртуалната изложба на младите художници от клуб „Знам и мога“ с ръководител Цецка Тушинова.

Спортистите - младата надежда на новоселска община, са обединени от Мариус Палански в "Единни към доброто". В отворените топли дни на стадиона в Ново село се проведоха няколко футболни срещи с детски клубове от гр. Видин.

В училището действаха и два езикови курса- за децата, чийто майчин език не е български.  Петранка Керанова подготвяше ученици, на които предстои националното външно оценяване, а Нелия Еремиева работеше със зрелостниците, които ще се явяват на матура. Занятията се водеха веднъж седмично в училището, а в последните месеци- онлайн. 

Наградата за работещите онлайн деца от уязвими групи и социално слаби семейства бяха таблети и лаптопи, които спечелиха по проекти Община Ново село,  СУ "Св.Св. Кирил и Методий" и НЧ "Земеделец" - Ново село.

Вижте още

Снимката на 26 февруари 2021 година

Бюджетът за 2021 година, който е в размер на 52 милиона лева, което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.   Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общинският съвет прие бюджета на Община..

публикувано на 26.02.21 в 17:57

Половин милион лева в инвестиционната програма на ВиК Видин

Инвестиционна програма за 2021 година на "Водоснабдяване и канализация" Видин бе приета от Общото събрание на Асоциацията по ВиК, в която участват общините от областта. Програмата възлиза на 500 000 лева. За да я реализира, водоснабдителното дружество ще кандидатства за кредит пред "Български ВиК холдинг", обясни управителят Георги Владов: "С..

публикувано на 26.02.21 в 15:30

Засилени проверки на шофьори до 3 март

Специализирана полицейска операция по пътна безопасност с акцент контрол на водачи, шофиращи след употреба на алкохол или наркотични вещества и техните аналози стартира от днес, съобщават от полицията във Видин. Акцията ще продължи  до 3 март, а контролните действия на Пътна полиция ще се извършват предимно в сутрешните и вечерни часове. Служителите на..

публикувано на 26.02.21 в 15:02

Лекари в Монтана бяха запознати с лечението на COVID-19 с кръвна плазма

Информация за лечението на пациенти с COVID-19 с реконвалесцентна плазма бе представена пред лекари от областната болницата в Монтана. Презентацията направи д-р Чавдар Ботев, от Сдружение създадено в страната за именно този начин на лечение на коронавирус: "Нашата цел е бавно и постепенно да влезе тази терапия там, където има нужда и..

публикувано на 26.02.21 в 14:45

БЧК Видин организира курс за водни спасители

Областния съвет на Български червен кръст - Видин организира провеждането на курс за водни спасители на плувни басейни и водни паркове. Това съобщи за Радио Видин Галина Йорданова, главен специалист към Секретариата на БЧК - Видин. "Курсът е с продължителност 1 месец. Задължително курсистите трябва да имат навършени 17 години. Записването е до..

публикувано на 26.02.21 в 14:36

Във Враца отбелязват Деня на редките болести

С молебен и водосвет Враца ще отбележи международния ден на хората с редки болести. Инициативата ще се проведе в неделя под мотото "Ние сме много, ние сме силни, ние сме обединени". Тя се организира съвместно с Национален алианс на хора с редки болести и студенти от филиала на Медицински университет - София. Главната цел на кампанията е да..

публикувано на 26.02.21 в 14:30

69 нови с коронавирус в област Враца

По-голямата част от новозаразените с COVID-19 в област Враца са от града под Околчица. По данни на Eдинния информационен портал в четвъртък са установени 69 положителни теста в региона, 40 от тях са от община Враца, като от тях само двама са настанени в болници.  В община Мездра са регистрирани 6 лица.  Пет от новозаболелите  са  от община..

публикувано на 26.02.21 в 13:19