Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алманах "Огоста" 2020 продължава да сплотява и окуражава автори и читатели

Новият брой на Алманах "Огоста" излезе от печат. Осмото издание на антологията, която е намерила място в библиотеки на 4 континента, следва характерната си графична и концептуална рамка. Акцент в него е навършването на 170 години от рождението на Иван Вазов. В отделен панел "За него, като за вечност" съставителите  са поместили изследване на Панко Анчев за писателя. Броят отбелязва и навършването на 15 години от създаването на Дружеството на писателите от област Монтана, което съвместно с община Монтана стои зад създаването и издаването на алманаха, обяснява Мартен Калеев, председател на Дружеството и главен редактор на Алманах "Огоста": 

"Да се създава изкуство и литература, особено такъв тежък литературен продукт, какъвто е Алманах "Огоста" изисква много търпение и много хъс... Ясно е, че точно в такива моменти, някак си писателите, особено писателите от Северозапада, независимо от своето местообитание се превръщат в нещо като живите гвоздеи, които прикрепят битието ни с думи, за да не се разпадне. Виждате, тази пандемия ни накара да ценим точно определената добра дума, думата, която ни сближава, която малко ни успокоява и ни помирява със света... Алманах "Огоста" трябва да намери своето място, като утешител на човешките тревоги, за да ги замени с някакви човешки мечти, които винаги са били градивни"

Творбите на 106 автора са намерили място на страниците на внушително като полиграфия и обем издание, което от създаването си има мисията да сплотява, да съизмерва и да окуражава авторите в една благородна конкуренция. В броя има произведения, които се публикуват за пръв път, без да са излизали в самостоятелни литературни проекти. Представени са и творци от кръга "Страница", на списание "Страница", в лицето на писателите Милен Влашки и Борис Минков. Читателят ще открие и автори от редица балкански страни, представени от Наталия Недялкова и бургаската писателска общност. Любопитно е присъствието на материал, посветен на барон фон Парчевич, изследване на полски литературни исторически източници, които хвърлят светлина върху живота и делото на Парчевич, като материалът е изпратен от родената в Митровци проф. Галя Симеонова - Конах, преподавател в университета във Варшава. В алманаха не е забравена и българо-бразилската връзка с преводите на Румен Стоянов. По традиция са представени и художниците от Северозапада. Сериозна творческа заявка правят и новата генерация автори в лицето на Ванеса Димитрова и Антония Петрова. В алманаха са включени и творби на Николай Табаков, който е носител на тазгодишния приз "Роман на годината" на Съюза на писателите.

"Това е жив организъм. Хората споделят себе си, преди дори да са видели в пълен мащаб завършените си творчески проекти. Ето това е красивото и може би в тази посока беше и оценката на председателя на Съюза на писателите Боян Ангелов, който каза, че вече ние сме водещо издание не само в национален мащаб, а вече мащабите надхвърлят националните граници, поради това, че успяхме от четири континента да намерим хора, които да говорят за Северозапада и за авторите от Северозапада и за български автори.", казва Мартен Калеев и допълва, че с оглед безопасността на хората, заради пандемията към момента не се предвижда да има официална премиера на Алманаха, но такава ще има, но на по-късен етап.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

обновено на 24.08.24 в 15:08

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

обновено на 24.08.24 в 07:52

Отворете очите и сърцата си за "Повелителката на книгите"

Какво ще кажете да си починем малко от трилърите и драматичните любовни романи, наложили се като традиционни за лятото, и да отворим един роман за книгите? По-конкретно, да отворим очите и сърцата си за „Повелителката на книгите“ – роман на американската писателка Карън Хокинс . „Повелителката на книгите“ е от историите, които сякаш..

публикувано на 23.08.24 в 17:25

Продължава фестивалът "Ослен фест - селски Ренесанс" (галерия)

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Това е третото издание на фестивала, разказа инициаторът на проявата Невена Йовчева : "Изпълнено е с деца, с творчески ателиета. Започнахме сутринта с разведряване, с музикални изпълнения на..

публикувано на 23.08.24 в 16:36

Бойко Николов изненадва с летен дебют на песента "Видин ми е L.A."

Днес ви срещам с видинчанина Бойко Николов . Още като малък той открива любовта си към R&B музиката, която го вдъхновява да започне да рапира. Макар и този негов талант да остава скрит дори за най-близките му хора, музиката винаги е била част от вътрешния му свят. След години на съзряване и личностно израстване Бойко решава, че е време да сподели..

публикувано на 23.08.24 в 14:00

Европейска програма помага на работещите родители в грижата за децата

Проект „Родители в заетост“ се финансира от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 и цели да осигури по-добър баланс между професионалния и личния живот на самотни, многодетни родители и на тези с малки деца   чрез предоставяне на възможности за полагане на грижи за отглеждане на деца и чрез услуги за улесняване достъпа до заетост,..

публикувано на 24.08.24 в 14:05

Враца казва: "Buongiorno!"

"Buongiorno, Враца!" - казваме на всички, които са предвидили в рамките на утрешния ден да се потопят в италианската култура под Околчица. Интересни занимания, любопитни срещи, освежаващи напитки и разбира се автентични вкусове от традиционната за Италия кухня - това са само част от нещата, до които може да се докоснете по време на близо..

публикувано на 23.08.24 в 09:30