Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полет над Северозапада

8
Северозапад, колаж
Снимка: радио Видин




В края сме на отиващата си 2020 година.
В днешното издание на "Добро утро, кмете"  ви представяме  пет населени места в Северозапада- Хърлец, Ботуня, Брусен, Осен и Оряхово и тяхната равносметка  за 2020 година.

 Първо се отправяме към село Хърлец, община Козлодуй. Селото е голямо и благоустроено. 2 180 жители живеят  в селото, близостта до АЕЦ Козлодуй дава възможност на хората да работят в централата и да продължават да живеят в родното си място. Много дейности са свършени по инфраструктурата в селото и затова 2020 е успешна година  - казва кметът Огнемир Симов:

село Хърлец, община Козлодуй

"Започнахме два големи проекта, единият ремонт на ул "Г.Димитров". Основно беше подменена асфалтовата настилка, бордюри, нови тротоари, ново улично осветление. Приключихме ремонта на ВиК мрежата, около 85 % беше подменена. Асфалтирахме над 6 000 кв.м. улици .."

А пожеланието му към  всички жители е да са здрави и заедно да гледат напред.

Втори мандат кмет за кмет на село Брусен  е избран Георги Николов. Той споделя, че въпреки пандемията всички задължения и ангажименти към младите хора и децата продължават да се изпълняват. В селото се поддържа спорта, детските площадки и детската градина - обяснява кметът на Брусен Георги Николов:

село Брусен, кметът Георги Николов
 " В края на годината дойде дългоочакваната  можмент да започне ремонтът на водоснабдителната ни мрежа, което е 2 км и половина нови водопроводи, което е 50% от водопроводната ни мрежа  и след това ще има около километър асфалтирани улици. Това ни е големият обект, който вече изпълняваме, сега се работи усилено, малко затруднения има за хората, че пускаме и спираме водата. Този проект е започнал 2016 година, стойността му е над 500 000 лв. "

 
 С подобрена инфраструктура ще изпрати 2020 година община Оряхово, а иначе годината за всички беше различна - казва кметът Росен Добрев:


"Странна година, от една страна годината беше добра в инвестиционен план, успяхме да ремонтираме много улици на територията на общината, инвестиции в строителство и в ремонти. Разликата в началото и в края е чувствителна. От друга страна настъпиха много промени в начина на организирането на тържествата ни и спортните прояви за деца. И въпреки всичко успяхме да се представим добре....Успяхме да осъществим празниците на духовите оркестри.. Поздравявам всички с предстоящите празници, много  вярвам, че в следващата година нещата ще се нормализират..."


През 2020 година в село Ботуня бяха изградени две беседки  с ъс спечелен проект "За чиста околна среда" и така  се обновява  центъра на селото,- казва кметът на Ботуня Ивайло Диманов:

Ботуня днес 2020, общ изглед
"През изминалата година се случиха няколко неща благодарение на община Криводол - подмяна на канализацията на две улици с тенденция да се асфалтират цялостно, цялостно реконстуиране на покрива на кметството. ..В момента тече програма за топъл обяд за възрастни хора, за която записвам. Засега имат 29 подадени молби...Имам желание да направя много неща, но кметствата нямат бюджет .....За 2021 година предвиждам възстновяване на екопътеката и подмяна на цялата инфраструктура на село Ботуня...Пожелавама всичко най-хубаво през новата година и да се премахне самоотрицанието, да има задружност!"


В края на годината се връщаме към добрата инициатива в село Осен за ремонта на пенсионерския клуб "Христо Ботев"  Основният двигател за събирането на средства и организатор на ремонтните дейности и на хората и младежите в селото  е Калин Манчев. Ремонтът все още не е приключил, но много неща са свършени, коментира той
село Осен
"Към момента пенсонерският клуб не функционира поради КОВИД причини, но това не означава че не продължават ремонтните дейности. Уикендите си ходя, правя някои неща сам, с приятели. Непрекъснато излизат нови неща....самата инициатива с парите поутихна, от нашата фирма подкрепиха клуба с 12 000 лв. По тая линия 5 000 лв ще се инвестират в детска кауза, другите ще се инвестират в клуба....пейките предстои да оправим, има неща, които трябва да оправим, но се случва бавно. Равносметката е положителна..."

 
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28