Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полет над Северозапада

8
Северозапад, колаж
Снимка: радио Видин




В края сме на отиващата си 2020 година.
В днешното издание на "Добро утро, кмете"  ви представяме  пет населени места в Северозапада- Хърлец, Ботуня, Брусен, Осен и Оряхово и тяхната равносметка  за 2020 година.

 Първо се отправяме към село Хърлец, община Козлодуй. Селото е голямо и благоустроено. 2 180 жители живеят  в селото, близостта до АЕЦ Козлодуй дава възможност на хората да работят в централата и да продължават да живеят в родното си място. Много дейности са свършени по инфраструктурата в селото и затова 2020 е успешна година  - казва кметът Огнемир Симов:

село Хърлец, община Козлодуй

"Започнахме два големи проекта, единият ремонт на ул "Г.Димитров". Основно беше подменена асфалтовата настилка, бордюри, нови тротоари, ново улично осветление. Приключихме ремонта на ВиК мрежата, около 85 % беше подменена. Асфалтирахме над 6 000 кв.м. улици .."

А пожеланието му към  всички жители е да са здрави и заедно да гледат напред.

Втори мандат кмет за кмет на село Брусен  е избран Георги Николов. Той споделя, че въпреки пандемията всички задължения и ангажименти към младите хора и децата продължават да се изпълняват. В селото се поддържа спорта, детските площадки и детската градина - обяснява кметът на Брусен Георги Николов:

село Брусен, кметът Георги Николов
 " В края на годината дойде дългоочакваната  можмент да започне ремонтът на водоснабдителната ни мрежа, което е 2 км и половина нови водопроводи, което е 50% от водопроводната ни мрежа  и след това ще има около километър асфалтирани улици. Това ни е големият обект, който вече изпълняваме, сега се работи усилено, малко затруднения има за хората, че пускаме и спираме водата. Този проект е започнал 2016 година, стойността му е над 500 000 лв. "

 
 С подобрена инфраструктура ще изпрати 2020 година община Оряхово, а иначе годината за всички беше различна - казва кметът Росен Добрев:


"Странна година, от една страна годината беше добра в инвестиционен план, успяхме да ремонтираме много улици на територията на общината, инвестиции в строителство и в ремонти. Разликата в началото и в края е чувствителна. От друга страна настъпиха много промени в начина на организирането на тържествата ни и спортните прояви за деца. И въпреки всичко успяхме да се представим добре....Успяхме да осъществим празниците на духовите оркестри.. Поздравявам всички с предстоящите празници, много  вярвам, че в следващата година нещата ще се нормализират..."


През 2020 година в село Ботуня бяха изградени две беседки  с ъс спечелен проект "За чиста околна среда" и така  се обновява  центъра на селото,- казва кметът на Ботуня Ивайло Диманов:

Ботуня днес 2020, общ изглед
"През изминалата година се случиха няколко неща благодарение на община Криводол - подмяна на канализацията на две улици с тенденция да се асфалтират цялостно, цялостно реконстуиране на покрива на кметството. ..В момента тече програма за топъл обяд за възрастни хора, за която записвам. Засега имат 29 подадени молби...Имам желание да направя много неща, но кметствата нямат бюджет .....За 2021 година предвиждам възстновяване на екопътеката и подмяна на цялата инфраструктура на село Ботуня...Пожелавама всичко най-хубаво през новата година и да се премахне самоотрицанието, да има задружност!"


В края на годината се връщаме към добрата инициатива в село Осен за ремонта на пенсионерския клуб "Христо Ботев"  Основният двигател за събирането на средства и организатор на ремонтните дейности и на хората и младежите в селото  е Калин Манчев. Ремонтът все още не е приключил, но много неща са свършени, коментира той
село Осен
"Към момента пенсонерският клуб не функционира поради КОВИД причини, но това не означава че не продължават ремонтните дейности. Уикендите си ходя, правя някои неща сам, с приятели. Непрекъснато излизат нови неща....самата инициатива с парите поутихна, от нашата фирма подкрепиха клуба с 12 000 лв. По тая линия 5 000 лв ще се инвестират в детска кауза, другите ще се инвестират в клуба....пейките предстои да оправим, има неща, които трябва да оправим, но се случва бавно. Равносметката е положителна..."

 
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00