Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бъди човек" помогна на възрастни и самотно живеещи в Кула

Снимка: Радио ВИДИН

Доброволците от движение "Северозапазване" за трета поредна година дариха храни на възрастни и самотно живеещи хора от град Кула и селата в общината. Над 30 са дарителите в тазгодишната кампания "Бъди човек". Продуктите са събрани за по- малко от месец. При стройна организация започна товаренето на кашоните и разпределянето им по колите, за да бъдат закарани до домовете на хората

"В един кашон успяхме да съберем по един пакет боб, леща, захар, брашно, изпечен хляб има, картофи, малко плодове, олио, консерви, спагети. Каквото са дарявали хората. За радост успяхме да съберем количество, с което да помогнем на възрастните хора. 73 кашона успяхме да направим, 73 човека ще успеем да зарадваме днес", каза Пролетка Найденова от доброволците на кампанията "Бъди човек".

Екипът на Радио ВИДИН придружи доброволците в град Кула и селата Цар Петрово, Тополовец и Чичил. По домовете в Кула ни води Наско Цанов от "Северозапазване".

"Продукти има в кашона. Ние сме доволни. Тежко ми е , че си загубих унука", разплака се Милка Николова.

"Откъде пращат това", попита 95-годишната Лалка след като видя кашона. Живее сама.

"Живи и здрави да сте. Ето къде съм. Много ви благодаря, че сте дошле", посрещна ни в вътре в дома си Тотка Маркова. Жената се придвижва с проходилка и й е трудно ставането. 

"Благодаря ви много. Живи и здрави да сте, мамо. Аз ви не мознавам бе, момчета. Чакайте да ви почерпа", посрещна доброволците 85-годишната Стоянка.

"Как така се сетихте? Да сте живи и здрави. Сам живея. Аз съм доволен, щото съм се наживял... Да са ми живи и здрави децата", пожела си през новата година 83-годишният Иван.

73 кашона се товарят по колите на доброволците на два пъти. И всеки пътува да някое от населените места на община Кула- до осемте села и общинския център. На обяд се срещаме за по чаша кафе в пунка в Кула и за повторно товарене на колите с кашони. Разпределя ги по списък Надежда Иванова:

"Наблегнали сме на Кула. Имаме най- много хора- 25 човека. По селата са от 6 до 10- Големаново, Чичил, Извор махала, Старопатица, Тополовец, Цар Петрово, Коста Перчово и Полетковци... От миналата година има хора, които са починали и сме добавили нови хора... Тези срещи с хората лично на мен ми носят много сълзи. Те не разчитат на тези неща, които ще им занесем по никакъв начин, но щастието в очите им и сълзите на мен ми носят голямо щастие, че сме успели поне да им дадем малко щастие."

В Цар Петрово ни посреща Райна Иванова от пенсионерския клуб, за да ни води до къщите на най- нуждаещите се. Спираме първо в дома на 73-годишната Марийка. Сляпа е и от Италия се е върнала дъщеря й Цецка да я гледа, защото няма кой друг. Всяка година се радва, че са я уважили и младите хора са дошли с подаръци.

"Ей, сладури, вие ли сте?", с усмивка отваря вратата Божана Петрова. Живее сама, няма кой да й помага. 

"Ето, самичка съм. Я вземи, почерпи се. Това от кой е... Да сте живи и здрави. Господ да ви дава само добро", зарадва се и 78 годишната Виолета.

Еней Бранков е кметски наместник на село Тополовец. Посреща ни на центъра. Подготвил е списък на хората, които да получат кашона с хранителни продукти.

"Предимно са хора, които нямат отникъде нищо. Хора, които разчитат на социални помощи и стари хора, които никой не се грижи за тях. Почти няма с какво да посрещнат празниците", обясни Еней Бранков кои хора ще получат дарената храна.

Севестица Райнова живее с дъщеря си: "Трудно е. Това няма, онова няма, пари няма, работа няма. Тя е на социални..." 

Руска Денкова и съпругът и получават пенсии от по 200 и няколко лева. Дъщеря им е на социални помощи. Живеят с вересии:

"Да сте живи и здрави. С парите плащаме вересии, ток и вода, после почваме наново."

Последната спирка е село Чичил. Посрещна ни кметският наместник Цветомир Дамянов. Местните на него разчитат за всичко. До Чичил автобус не пътува.

"Няма да има автобус, нарушават се линии някакви. Няма да има възможност да се пусне никакъв превоз. 37 човека живеят в селото, възрастни. Ще помагате на бабите с най- ниски пенсии и най- възрастните."

Цветомир Дамянов ни води първо до къщата на 97-годишната баба Гина:

"Сега ма не боли нищо, ама си не можем, че съм се прибила. Какво да ви почерпим? Родила съм се на Гергьовден и са ме кръстили Гина. Таа градина я е обработвам", сочи ни двора баба Гина. На изпращане ни пожела: "Да сте живи и здрави да дойдете на мойте годин."

Пенка Велкова и съпругът й Велко живеят спокойно в Чичил. Къщата и дворът са чисти и поддържани. Имат син, който им помага:

"Здраве си пожелавам. Вие, децата ни, да сте здрави."

"Откъде сте, мамо, вие? А, от Кула. Да сте живи и здрави", отвори ни портата 88-годишната Вата. За новата година си пожела: "Да съм жива и здрава. Да не паднем на место, да не затрием децата." 

С обещание за нови срещи се разделиха доброволците от "Бъди човек" с хората, които посетиха. А те, освен от грижа имат нужда и от малко внимание, от време на време да има с кого да разменят по някоя дума. 

Още от кампанията "Бъди човек" на движение "Северозапазване" може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00