Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ледената пързалка- едно от малкото забавления за децата във Видин

Снимка: Радио Видин

Ледена пързалка е атракцията във Видин през зимата. Възможност е за децата, които заради пандемията останаха у дома, да тренират с кънките на леда. Инструктор помага на начинаещите на пързалката.


"На първо време им помагам да се отпуснат и да свикнат с кънките, да пазят равновесие върху леда, да видят, че няма нищо страшно. Вече след като се отпуснат, им показвам основни движения, за да могат да потеглят, да спират, да завиват. На първо време дечицата трябва да се отпуснат, за да се случат нещата по-бързо"- разказва инструкторът Мартин Методиев.


Заради пандемията, на пързалката, която иначе е за 60 души, не се допускат повече 20 едновременно. Тъй като и спортните клубове затвориха, пързалката остана от малкото развлечения за децата през зимата.


"Страхотно е. Току що се научих да карам."

"Това ми е четвърти път, дето идвам. Уча се все още. Първоначално е трудно, но почти се научих."

"Това за мен е много добра атракция зимно време. Предвид факта и мерките относно около COVID-19."

"Беше забавно. Паднах един-два пъти, ама това не е от значение."

"На пързалката ми беше много приятно. Вчера се пробвах да карам. В началото е трудно, но после сигурно ще свикна."

"Забавляваме се. Смеем се, когато някой падне."

"Моята учителка по физическо много подкрепя това, че сме тук почти всеки ден."

"Чудесна идея на фона на това, че е пандемия и децата стоят вкъщи, зад компютрите, това е една физическа активност, която им дава възможност да се насладят на нещо, което досега не са имали в града. Приветствам и от все сърце благодаря на всички, които измислиха и направиха реална тази пързалка."


Само на метри от сегашната пързалка, до старата крепостна стена на града, е имало ров и децата излизали на леда, когато водата в него замръзвала. В ледени пързалки през зимата се превръщали и блатата край Дунав, спомня си Богомил Петров:


"Връщам се 67 години назад, а това е след 50-та година. Това са дните на моето детство. А за такава, като тази пързалка в момента, можехме само да мечтаем. Имаше няколко блата, които се заледяваха и ние там се пързаляхме с дървени кънки, които прикачвахме към обувките. Железни кънки имаше само две в махалата, и то бяха на двама души. Много пъти се изчаквахме, така че да вземем кънката, да се повозим с нея и да се даде на следващия. Много рядко и двете кънки се събираха при един."

И докато в миналото чакали температурата да падне под нулата, за да замръзне водата, сега пързалка има и при по-топла зима. Достатъчно е термометърът да не надвишава 15 градуса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев,  началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в..

публикувано на 18.07.24 в 11:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35