Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Каква бе 2020-та година за творци, артисти и изпълнители?

В края сме на една година, която като че ли отне нещо от нас. Година на мерки, забрани и правила, през които трябваше да преминаваме, без да правим каквито и да е дългосрочни планове за нещо предстоящо. Обществото може би се научи да живее по друг начин, но хората на изкуството отново се оказаха сред най- уязвимата част от населението. Каква бе музата на творците и имаше ли изобщо тема, която да ги провокира, за да създават своите творби през 2020-та? Липсваха ли масовите прояви, концерти и спектакли на публика и изпълнители? Малко ще е, ако ​​кажем, че тази година бе като никоя друга. Пандемията измени начина, по който виждахме и възприемахме изкуството. Продължителното затваряне на музеите и галериите принуди художниците и творците да търсят нови и иновативни средства да ни покажат посланията си, особено тези, които създават арт инсталации. Много от тях предпочетоха да се съсредоточат върху случващото се в света и смело използваха изкуството си, за да подчертаят социалните проблеми и дебати. Една уникална картина се появи заснета в интернет преди дни, на която се вижда как бяла лястовица се опитва да излети през решетките на малък прозорец навън към ясното небе, отнасяйки маска със себе си. Творбата се казва "Дъхът на надеждата за край на пандемията" и е дело на видинския художник Веселин Маринов- Нацин. Потърсихме автора, за да ни разкаже за картината и емоционалното послание на отиващата си 2020-та година: 

"Няма как да има нормален човек, на когото тази година да му е повлияла добре. Няколко мои приятели, много стойностни хора си отидоха и това не може да не ти даде отражение. Що се отнася до работата ми, художникът се затваря и работи в ателието. Писателят може да пише и в кръчмата, дето има една дума ... Аз направих толкова много картини, колкото никога не съм правил за същия период. За мен това е ползотворен период. Това е адреналин, който те зарежда и дори повече от нещата ми са свързани точно с тази ситуация."- каза Веселин Маринов- Нацин.

Каква бе отиващата си година за актьорското съсловие у нас? Актьорът и режисьор Максим Генчев, който е родом от Видин сподели, че изпраща една успешна 2020 година, защото е успял да реализира голяма част от дългоочаквания си филмов проект за личността на Христо Ботев

"Аз с големи усилия и с огромно щастие успях да обединя около 100-120 човека, всеки направи по малко дарение и заснех 64 минути от бъдещия огромен хит "Христо Ботев", който ще бъде духовната ваксина за нацията. Филмът е в процес на снимане, остават ми още 50 минути да заснема и се надявам успехът от 2020-та да го пренеса в 2021-ва."

Музикантите също трябваше да работят при извънредни условия през отиващата си година. Те бяха принудени да изнасят своите онлайн- концерти пред невидимата публика в интернет пространството. Духовият оркестър и днес продължава да една от гордостите на Народно читалище "Развитие" във Враца. Разговаряхме с Бойчо Димов, дългогодишен диригент на духовия оркестър.

"Както за всички други, така и за нас беше една трудна година. Ние продължихме работа, благодарение на читалищното ръководство, оркестърът продължи да получава заплати, даже и на Коледа изнесохме Коледен концерт. Това е неща, което дано не ни застига по нататък втори път. Да се надяваме, че ще отмине скоро."- каза Бойчо Димов.

Някои изпълнители не се затвориха в себе си и дори, провокирани от всичко случващо се успяха да създават нови песни и дори албуми. Една от най- успешните български рок групи "ЕРИДАН" в трудните условия на 2020-та създаде и записа поредния си студиен албум и зарадва своите почитатели. Разговаряхме със създателя на групата Иво Икономов, който е родом от Монтана. 

"Аз като всеки нормален човек бих оценил годината като неблагоприятна, странна, но по принцип човек не трябва да се отказва от призванието си. Ние решихме да поработим, като използваме това време на пандемия. В края на краищата мисля, че успяхме ... Ние сме малко от непослушните и се събирахме, и свирехме. Това ни предпази от депресията ... Самият албум за нас е може би най- доброто, което  се е получавало. Ние сме същите с друг вокал, обаче чувствам, че израснахме."- сподели Иво Икономов


Един скулптор от БГ Северозапад сътвори преди години две уникални творби, които останаха като емблема на красивия морски град Каварна, от времената, когато Каварна бе рок- столица на страната ни и бе домакин на едни от най- красивите рок фестивали. Красимир Кръстев- Ломски, е родом от Лом и е автор на скулпторите на Рони Джеймс Дио и Георги Минчев. Каква, обаче бе 2020 година за него?

"В личен план за мен беше тест, на професионалното поприще много тежка година, много работа имаше. Общо взето бе ползотворна, но много тежка година. Сега си давам сметка, че аз съм донякъде облагодетелстван, защото моите изяви не са като при музикантите и театралите, свързани пряко със сцената. Ние можем да се затворим в ателието, да не говорим, че и сега чрез интернет ние имаме публика, която не е нужно физически да е при нашите работи ... За твореца като цяло годината е много благоприятна. Това е като при войните, като при епидемиите- при всички положения това, което е стойностно ще се капсулова, но и ще оцелее и всичко мимолетно ще се изпари като роса на слънце."- обясни Красимир Кръстев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Настимир Ананиев: Четири години 44-тото НС неглижираше пътната безопасност

Настимир Ананиев , бивш председател на парламентарната комисия по транспорт, напомни в "Посоките на делника" че според доклад на Европейската комисия България губи от директни и индиректни разходи, свързани с пътната безопасност, по 2 милиарда лева на година. "2 % от БВП на държавата отива в пътната безопасност. Ние губим толкова пари от..

публикувано на 22.07.21 в 10:35
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“

Богдан Милчев, ИПБ: Не просто нов закон за движението по пътищата, а кодифициране на цялото законодателство

Експертите от Института за пътна безопасност са разработили пътна карта за развитие на безопасността , която се развива в няколко основни стълба, посочи в "Посоките на делника" директорът Богдан Милчев .  Сред тях са структурни промени в управлението на риска, създаване на стандарти за управление на риска, създаване на отворена информационна..

публикувано на 22.07.21 в 10:30
Диана Русинова

Диана Русинова, ЕЦТП: Пътната безопасност изисква постоянен мониторинг на инфраструктурата

Какви трябва да бъдат приоритетите пред новия Парламент за подобряване на безопасността по пътищата и намаляването на пътнотранспортните произшествия , за да се опазват здравето и живота на гражданите?  Нужна е методология за осъществяване на мониторинг на пътната инфраструктура и безопасността , посочи в "Посоките на делника"  Диана..

публикувано на 22.07.21 в 10:25

Изпълнимо ли е искането на КНСБ за ударно вдигане на доходите?

Необходимата заплата за издръжка, която е 1378 лева е недостижима за половината работещи българи, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров , който настоя да се въведе заплата за издръжка. Представителите на синдиката поискаха ударно вдигане на доходите. Според тях минималната пенсия трябва да се вдигне с около 20 процента. Съответно със същия процент..

публикувано на 21.07.21 в 12:30

Кои са приоритетите за Северозапада

Новите 240 народни представители ще положат утре клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.  15 от тях са от Северозапада. От Видин са избрани Иво Атанасов ("Има такъв народ"), Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Филип Попов ("БСП за България") и Станислав Анастасов (ДПС)...

публикувано на 20.07.21 в 13:00

Влошен достъп до здравни услуги в условията на COVID-19 отчита Националната пациентска организация

Проучване на Националната пациентска организация проведено сред хората от 7 области на страната, след които Видин и Враца, показва, че достъпът до здравеопазване е бил влошен по време на пандемията от COVID-19. "Много хора не отидоха на прегледи, много хора не са се лекували- тези, които са с хронични заболявания, онкозаболявания. Сега..

публикувано на 19.07.21 в 14:17

Марая Цветкова, политолог: Виждаме подмяна, не промяна

С малко над 24 % от гласовете партия " Има такъв народ " печели парламентарните избори, които се проведоха в неделя. Втора политическа сила е ГЕРБ-СДС, за която са гласували 23,51 % от избирателите, следвана от БСП с 13,39 %, Обединение "Демократична България" - 12,64, ДПС - 10,71, а коалицията "Изправи се! Мутри вън! получава 5,01 на сто от..

публикувано на 15.07.21 в 10:30