Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Каква бе 2020-та година за творци, артисти и изпълнители?

В края сме на една година, която като че ли отне нещо от нас. Година на мерки, забрани и правила, през които трябваше да преминаваме, без да правим каквито и да е дългосрочни планове за нещо предстоящо. Обществото може би се научи да живее по друг начин, но хората на изкуството отново се оказаха сред най- уязвимата част от населението. Каква бе музата на творците и имаше ли изобщо тема, която да ги провокира, за да създават своите творби през 2020-та? Липсваха ли масовите прояви, концерти и спектакли на публика и изпълнители? Малко ще е, ако ​​кажем, че тази година бе като никоя друга. Пандемията измени начина, по който виждахме и възприемахме изкуството. Продължителното затваряне на музеите и галериите принуди художниците и творците да търсят нови и иновативни средства да ни покажат посланията си, особено тези, които създават арт инсталации. Много от тях предпочетоха да се съсредоточат върху случващото се в света и смело използваха изкуството си, за да подчертаят социалните проблеми и дебати. Една уникална картина се появи заснета в интернет преди дни, на която се вижда как бяла лястовица се опитва да излети през решетките на малък прозорец навън към ясното небе, отнасяйки маска със себе си. Творбата се казва "Дъхът на надеждата за край на пандемията" и е дело на видинския художник Веселин Маринов- Нацин. Потърсихме автора, за да ни разкаже за картината и емоционалното послание на отиващата си 2020-та година: 

"Няма как да има нормален човек, на когото тази година да му е повлияла добре. Няколко мои приятели, много стойностни хора си отидоха и това не може да не ти даде отражение. Що се отнася до работата ми, художникът се затваря и работи в ателието. Писателят може да пише и в кръчмата, дето има една дума ... Аз направих толкова много картини, колкото никога не съм правил за същия период. За мен това е ползотворен период. Това е адреналин, който те зарежда и дори повече от нещата ми са свързани точно с тази ситуация."- каза Веселин Маринов- Нацин.

Каква бе отиващата си година за актьорското съсловие у нас? Актьорът и режисьор Максим Генчев, който е родом от Видин сподели, че изпраща една успешна 2020 година, защото е успял да реализира голяма част от дългоочаквания си филмов проект за личността на Христо Ботев

"Аз с големи усилия и с огромно щастие успях да обединя около 100-120 човека, всеки направи по малко дарение и заснех 64 минути от бъдещия огромен хит "Христо Ботев", който ще бъде духовната ваксина за нацията. Филмът е в процес на снимане, остават ми още 50 минути да заснема и се надявам успехът от 2020-та да го пренеса в 2021-ва."

Музикантите също трябваше да работят при извънредни условия през отиващата си година. Те бяха принудени да изнасят своите онлайн- концерти пред невидимата публика в интернет пространството. Духовият оркестър и днес продължава да една от гордостите на Народно читалище "Развитие" във Враца. Разговаряхме с Бойчо Димов, дългогодишен диригент на духовия оркестър.

"Както за всички други, така и за нас беше една трудна година. Ние продължихме работа, благодарение на читалищното ръководство, оркестърът продължи да получава заплати, даже и на Коледа изнесохме Коледен концерт. Това е неща, което дано не ни застига по нататък втори път. Да се надяваме, че ще отмине скоро."- каза Бойчо Димов.

Някои изпълнители не се затвориха в себе си и дори, провокирани от всичко случващо се успяха да създават нови песни и дори албуми. Една от най- успешните български рок групи "ЕРИДАН" в трудните условия на 2020-та създаде и записа поредния си студиен албум и зарадва своите почитатели. Разговаряхме със създателя на групата Иво Икономов, който е родом от Монтана. 

"Аз като всеки нормален човек бих оценил годината като неблагоприятна, странна, но по принцип човек не трябва да се отказва от призванието си. Ние решихме да поработим, като използваме това време на пандемия. В края на краищата мисля, че успяхме ... Ние сме малко от непослушните и се събирахме, и свирехме. Това ни предпази от депресията ... Самият албум за нас е може би най- доброто, което  се е получавало. Ние сме същите с друг вокал, обаче чувствам, че израснахме."- сподели Иво Икономов


Един скулптор от БГ Северозапад сътвори преди години две уникални творби, които останаха като емблема на красивия морски град Каварна, от времената, когато Каварна бе рок- столица на страната ни и бе домакин на едни от най- красивите рок фестивали. Красимир Кръстев- Ломски, е родом от Лом и е автор на скулпторите на Рони Джеймс Дио и Георги Минчев. Каква, обаче бе 2020 година за него?

"В личен план за мен беше тест, на професионалното поприще много тежка година, много работа имаше. Общо взето бе ползотворна, но много тежка година. Сега си давам сметка, че аз съм донякъде облагодетелстван, защото моите изяви не са като при музикантите и театралите, свързани пряко със сцената. Ние можем да се затворим в ателието, да не говорим, че и сега чрез интернет ние имаме публика, която не е нужно физически да е при нашите работи ... За твореца като цяло годината е много благоприятна. Това е като при войните, като при епидемиите- при всички положения това, което е стойностно ще се капсулова, но и ще оцелее и всичко мимолетно ще се изпари като роса на слънце."- обясни Красимир Кръстев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Филип Попов: БСП винаги е била фокусирана в развитието на Видин и Северозапада

"БСП винаги е готова за избори. Няколко поредни пъти внасяме вот на недоверие на това правителство, искахме оставката на министър-председателя, протестирахме пред Президенството, БСП беше гласът на протеста в пленарна зала, заявихме, че този парламент е изчерпан и не може да доведе до нищо по-добро. Бойко Борисов и неговите правителства по емпиричен..

публикувано на 23.02.21 в 14:24

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12
среща на кмета на община Видин цветан Ценков и проф Андрей Захариев

Община Видин ще си партнира със Стопанската академия в Свищов

Община Видин и Финансовият факултет на Стопанската академия  ще си партнират. Това стана ясно  от проведената работна среща между кмета д-р Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет "Финанси" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – гр. Свищов.   По време на разговора от страна на проф. Захариев, който е роден във Видин, бе..

публикувано на 19.02.21 в 17:00

ИПБ: Пътищата в Северозапада трябва да са приоритетни за властта

Най-висока е опасността от пътнотранспортни произшествия в Северозападна България сочи оценката на риска на българските пътища, изготвена от Института за пътна безопасност . Присъствието на регионалните пътища в графата на най-рисковите отсечки не изненадва видинчани , показа анкета на Радио Видин: "От лошо, та по-зле, това е..

публикувано на 18.02.21 в 10:45