Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стопанствата във Видин - по-малко, но с модерна техника

Снимка: Радио ВИДИН


Намаляват малките стопанства, но се увеличават обработваемите площи във Видинско- това показват първоначалните данни след преброяването на земеделските стопанства във Видинско. 5 800 земеделски стопанства са преброени до 18 декември, част от тях- по електронен път. 1 181 стопанства са прекратили дейност, но за региона това не е неочаквано, каза Емилиян Енчев, директор на Областна дирекция "Земеделие"- Видин. 

"Това са малки стопанства, с по един декар зеленчуци- лични стопанства, които не са пазарно ориентирани. Иначе на практика земеделието стана професионален отрасъл. Малките стопанства чисто демографски престават да съществуват, налице са и миграционни процеси, промяна в начина ни на живот..." 

Около 1000 стопанства използват субсидии, в голяма част от стопанствата са подменени машините, а през следващите години се очакват сериозни инвестиции в напоителния сектор. Наблюдава се тенденция към пасищно животновъдство:

"Увеличило се е количеството обработваема земя, тази, която не се използва за обработка, ще започне да се използва за пасищно животновъдство... Навсякъде в развитите страни се практикува пасищно животновъдство... България има прекрасна земеделска земя, а този потенциал- пасищата, не се използват рационално. Но въпрос на време е тази ниша да бъде заета..."

Примери за пасищно отглеждане на животни вече има в Чупрене и в Рабиша, каза още Емилиян Енчев и посочи, че все по-често стопаните започват да се занимават и с биопроизводство: 

"През последните години се създадоха насаждения с маслодайни култури... Земеделците имаха възможност да използват европейски средства, вече имат модерна техника, използват качествени семена, имат добри добиви... Тези, които смятаха, че ще печелят от субсидии, отдавна ги няма, останаха сериозните, които знаят как се прави земеделие и го показват... Остават предприемчивите... Все пак, земеделието не е лесно..." 


Десислава Петрова знае, че не е лесно. Тя е от Видин и се занимава със зърноппоизводство. Връща се мислено в началото на годината, за да каже- попречили по някакъв начин пандемията и  кои бяха трудните моменти в работата им: 

"Не беше по-различна от предходни години- работата нямаше как да бъде спряна, посевите няма как да бъдат оставени... Не срещнахме трудности през годината по отношение на доставки на торове и семена, но сега очаквам да имаме трудности... "

За зърнопроизводителите от Видинско годината не беше лоша. Не могат да се оплачат нито от добиви, нито от цени. Десислава Петрова, а вероятно и много други стопани, могат да се похвалят и с нови машини и инвентар за стопанствата, с които продуктивността ще се увеличи. 

"Няма как да се работи със стара техника- нужно е... Правим го, за да вършим по-бързо и по-икономично работата си..."

Според Десислава е важно и хората, които се занимават със земеделие, да се самообучават. 

"Важно е, много от колегите се ориентираха към No-till технологията- такава технология, която щади почвата... "

Никой не може да прогнозира каква ще е годината, но за да се намалят щетите, преди сеитба всеки земеделец проучва сортовете и ги съобразява с климатичните условия и с природните дадености... 

"Това можем да го съобразим, да нахраним растенията, каквото зависи от нас- да го свършим, пък, каквото стане.... Човек трябва да рискува- една година добивите са добри, другата- не са... Рискът е голям, защото сме "завод на открито". Затова и през последните години не сеем само две култури- минимум четири са. Ние лично залагаме на повече сортове- има нови сортове, издръжливи на суша, на дъжд... " 

В звуковия файл чуйте поздравите на Десислава Петрова и Емилиян Енчев към земеделската общност. 

Иначе забравете трудностите, продължете с оптимизъм и вяра, изпратете старата и  посрещнете новата година с надежда, че тя ще е здрава, успешна, мирна и спокойна за всички ни! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09