Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как каузите обединяват местните общности

Снимка: Радио ВИДИН

Няколко каузи на граждани подкрепи Радио ВИДИН през 2020 година. В годината на пандемията Ви разказахме за различни инициативи, срещнахме Ви и с хората, които стоят зад тях. 
Част от каузите, които популяризирахме и подкрепихме, са "Пластмаса за благотворителност" в град Лом, премахване на незаконното сметище в село Мартиново в община Чипровци, "Бъди човек" и "Подари топъл обяд" в Кула, изграждането на соларната пейка във Видин и социалният формат "Тя във Видин". 

На финалната права е изграждането на соларната пейка във Видин. Идеята да има такова място в града е на пет дами. Сред тях е Ели Цветанова- учител в ПГ "Проф д-р Асен Златаров".

"Ние се обединихме около тази кауза съвсем в началото на годината. От февруари тръгна идеята, минахме през доста стъпки, за да стегнем почти до финала на соларната пейка. На хората им трябва кауза, около която да се обединят. И нашата кауза беше добра."

Снимка: Ели ЦветановаПрез 2020 година стартира социалният формат "Тя във Видин", който представя активните жени на града и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. В основата на инициативата този път е екип от четири дами.

"Проведохме септември, октомври и ноември събитията. Имахме готовност и за декември, но поради ситуацията, в която сме, не успяхме да го направим. Ние много страдаме от това нещо, защото вече имаме един голям списък с дами от Видин, които да поканим, които да разкажат, да вдъхновят, да споделят своя успех", каза Ели Цветанова и благодари на Радио ВИДИН за интереса към всички каузи:

"Чрез вас нашата инициатива ще стигне до всички точки на Северозападна България. Така може да заразим и други хора да направят нещо такова."

В Кула движение "Северозапазване" и тази година направи благотворителната кампания "Бъди човек" в подкрепа на самотно живеещи възрастни хора, трудноподвижни и с най-ниски пенсии. Подеха и нова кампания- "Подари топъл обяд" за работещите в Спешния център в Кула. 

"Благодарение на Радио ВИДИН от "Хапка надежда" се свързаха с нас, кампанията продължи още 10 дни. Благодарим и на вас, че ни подкрепяте. Нещата трябва да се казват и показват такива, каквито са. Тогава и хората виждат каква е ситуацията", каза Наско Цанов от "Северозапазване".

Снимка: Община ЛомГражданската инициатива "Пластмаса за благотворителност - Лом" бе удостоена през 2020 година с "Почетен знак на кмета на Община Лом" за проявена гражданска доблест, отстояване на обществено-значимите интереси и дарителство. Инициативата стартира през есента на 2019 година и през минала година се разрасна, разказа Емилия Средкова, която неуморно продължава да събира пластмаса за благотворителност:

"Тя се трансформира и в събиране на пластмасови бутилки. Това е доброволческа кауза и в града гледаме да помагаме. Нуждите са доста. Чрез медиите информацията достига да повече хора, вижда се какво се прави."

Жители на село Мартиново в община Чипровци заявиха през 2020 година, че не искат вече незаконното си сметище. След като желанието им стигна до медиите, боклуците бяха изчистени.

"Засега никой не изхвърля на сметището. Надяваме се хората да са съвестни. Благодарим на всички, които се отзоваха и се оказаха наши помощници в тази каузи. то тогава се задействаха нещата- след като проблемът стана медиен", сподели Мартин Замфиров от Мартиново.

За региона остава проблемът, че няма площадка, на която да се изхвърлят строителни отпадъци. 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00