Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Необходимостта от предмета "Гражданско образование"

2
Снимка: Колаж Радио ВидинПредметът "Гражданско образование" е нов предмет, въведен през настоящата учебна година в програмата на 11. клас. Предметът се възприема трудно, но е абсолютно необходим за първите стъпки в гражданското самосъзнание на младите хора, смятат преподаватели. Въвеждането му даже е закъсняло, смята специалистът по история Любомир  Георгиев, който преподава "Гражданско образование" на учениците в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин. 


"Предметът ще се изучава догодина отново, тоест в 11. и 12. клас. Този предмет е изключително важен, той е доста свързан с историята и тези понятия може да се анализират с учениците. Но този предмет ще активира гражданското самосъзнание на учениците. Предметът се възприема трудно и учениците имат бледа представа за политическите процеси... Не са наясно с понятията, не са наясно как да бъдат активни граждани. Повтарям им, че трябва  да се отърсят от апатията и безразличието. Трябваше много по-рано този предмет да се въведе в училището..."

В часовете по гражданско образование се разглеждат и различни казуси, които учениците трябва сами да разрешават, като дават идеи, обосновки и провеждат дискусия.

Според единадесетокласничката Радина Кирилова предметът "Гражданско образование" е интересен и необходим за младите хора:

"Зарадвах се, когато разбрах, че ще имаме такъв предмет, свързан с нашата гражданска позиция и с нещата, които се случват около нас. Подготвя ни за бъдещето, учим какви са нашите права и задължения, каква трябва да бъде позицията ни като граждани... Обсъждаме някой случаи, които сме видели по телевизията и това още повече ни обогатява и разбираме различните ситуации."

Предметът Гражданско образование помага на младите хора да имат по-широк поглед върху обществените и политически събития, да бъдат по-активни в отстояването на гражданските си позиции, смята Десислава Маринова, ученичка в 11. клас в езиковата гимназия във Видин:


"С този предмет учим как да отстояваме своята позиция, да се справяме с казуси... Съвременното  общество се нуждае от активни и дейни хора и това е целта на този предмета... Интересно е, защото изучаваме разнообразни теми."

Галерия

Вижте още

Американска мечта или шофьор на такси във Видин?

В "Минутите на редактора" ви срещаме с млад мъж от Видин, който е успял да реализира своята американска мечта, макар и само за няколко години. Днес той отново се завръща в родния си град и работи като таксиметров шофьор .  Денислав Здравковски е роден във Видин, но съдбата му предоставя рядката възможност да замине за САЩ, където да се опита да..

публикувано на 17.05.21 в 17:00

145 години от акостирането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг

Ботевата чета е една от най-известните български революционни чети. Подготовката за формирането ѝ започва още през април 1876 г. За войвода на четата определили Христо Ботев - известен революционен деец, поет и журналист. Съставянето на четата станало от отделни групи доброволци, които се качили от различни румънски пристанища по река Дунав на..

публикувано на 17.05.21 в 16:00

Ново фототипно издание за Христо Ботев

Излезе от печат уникално фототпино издание на две книги за Христо Ботев. Изданието включва в себе си две автентични книги, които са препечатани почти едно към едно с оригиналите. Става дума за "Спомен. 35- годишен юбилей от преминаването на Христо Ботев и другарите му на козлодуйския бряг" от 1911 година и "Стихотворения" - Пълно събрание..

публикувано на 17.05.21 в 14:00

Над 1000 души са сменили документите си за седмица във Видин

За опашки и струпване на хора пред отдел "Паспортна служба" на Областна дирекция на МВР Видин сигнализираха през миналата седмица слушатели на Радио ВИДИН. Наш репортер провери на място каква е ситуацията. На 14 май, около 14 часа следобед, пред Дирекцията имаше около 15 човека, които чакаха за различни услуги, предоставяни от паспортна служба. Повечето..

публикувано на 17.05.21 в 10:33

"Неделник" от 16 май 2021 година

Приключението "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници за начало по традиция, а след това... Можете да чуете разговора ми с Иван Иванов- Жико. Говорили сме с него за ралита и за подготовката им. Да, той е президента на АСК"Жико - Мотор Спорт" и с него разговаряме за адреналина и високите скорости. В деня на светите братя..

публикувано на 16.05.21 в 13:45

Мироносици в нашето съвремие

Третата неделя след Пасха - на светите Мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "През Първата световна война, когато мъжете бяха на война, жените се бяха..

публикувано на 16.05.21 в 08:00

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00