Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Необходимостта от предмета "Гражданско образование"

2
Снимка: Колаж Радио ВидинПредметът "Гражданско образование" е нов предмет, въведен през настоящата учебна година в програмата на 11. клас. Предметът се възприема трудно, но е абсолютно необходим за първите стъпки в гражданското самосъзнание на младите хора, смятат преподаватели. Въвеждането му даже е закъсняло, смята специалистът по история Любомир  Георгиев, който преподава "Гражданско образование" на учениците в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин. 


"Предметът ще се изучава догодина отново, тоест в 11. и 12. клас. Този предмет е изключително важен, той е доста свързан с историята и тези понятия може да се анализират с учениците. Но този предмет ще активира гражданското самосъзнание на учениците. Предметът се възприема трудно и учениците имат бледа представа за политическите процеси... Не са наясно с понятията, не са наясно как да бъдат активни граждани. Повтарям им, че трябва  да се отърсят от апатията и безразличието. Трябваше много по-рано този предмет да се въведе в училището..."

В часовете по гражданско образование се разглеждат и различни казуси, които учениците трябва сами да разрешават, като дават идеи, обосновки и провеждат дискусия.

Според единадесетокласничката Радина Кирилова предметът "Гражданско образование" е интересен и необходим за младите хора:

"Зарадвах се, когато разбрах, че ще имаме такъв предмет, свързан с нашата гражданска позиция и с нещата, които се случват около нас. Подготвя ни за бъдещето, учим какви са нашите права и задължения, каква трябва да бъде позицията ни като граждани... Обсъждаме някой случаи, които сме видели по телевизията и това още повече ни обогатява и разбираме различните ситуации."

Предметът Гражданско образование помага на младите хора да имат по-широк поглед върху обществените и политически събития, да бъдат по-активни в отстояването на гражданските си позиции, смята Десислава Маринова, ученичка в 11. клас в езиковата гимназия във Видин:


"С този предмет учим как да отстояваме своята позиция, да се справяме с казуси... Съвременното  общество се нуждае от активни и дейни хора и това е целта на този предмета... Интересно е, защото изучаваме разнообразни теми."

Галерия

Вижте още
Възстановка на Клуба на площада във Видин

Видео за патриотичния дух подготвя студентка от Видин

Снимките на видеоматериал, посветен на 143 години от Освобождението на България, започват днес във Видин. Проектът е на студентката по журналистика Антонина Лозанова, която този път работи със своята майка - Светла Лозанова. Идеята е породена от новите условия, в които ще отбележим Националния празник на България - 3 март, обясни бъдещата..

публикувано на 24.02.21 в 12:47
крайдунавски парк Видин

Намаляват пейките в Крайдунавския парк във Видин

Намалява броят на пейките в Крайдунавския парк по централната алея, което е обезпокоително - алармира виннчанката Теодора Минкова:  "Като излизаме по главната алея в парка прави впечатление, че доста пейки липсват, не се знае къде са, някои са пренесени по страничните алеи, това ни притеснява, все пак пейките се ползват...Би трябвало..

публикувано на 23.02.21 в 16:30
Кристина Иванова от Оряхово, посланик за един ден

Момиче от Оряхово е „Посланик за един ден“

11-окласничката Кристина Иванова взе участие в инициативата „Посланик за един ден“. Тя е от Оряхово, в момента учи в  езиковата гимназия "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч . Това е вторият й опит за участие в инициативата, който тази година се оказва успешен, за разлика от първия. Кристина впечатлява със своето владеене на английски език и със..

публикувано на 23.02.21 в 15:30
Фабиана с абитуриентската си рокля

Младежи от Вършец даряват абитуриентските си тоалети

Фабиана Върбанова и Петър Апостолов даряват своите абитуриентски тоалети на зрелостници,  които са в затруднено финансово положение.   Фабиана и Петър  са съученици, които преди една година  завършват 12 клас в СУ "Иван Вазов" Вършец. Днес е Фабиана Върбанова е студентка в УНСС Специалност Философия". Тя иска нейната..

публикувано на 23.02.21 в 14:25
Благотворителен базар в 4 ОУ

Мартенички за надежда продават в Монтана

"Мартенички за надежда", така са нарекли благотворителната си кампания учители и ученици от 4 ОУ "Иван Вазов" Монтана. Средствата от продадените мартенички ще бъдат за деца, които са останали без родител по време на пандемията. Изработените мартенички, сувенири  и картички вече се продават в двора на училището, обясни директорът Ваня Велизарова:..

публикувано на 23.02.21 в 13:05

Оперната прима Цветелина Малджанска на видинска сцена

На 27 януари тази година се навършиха 265 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. Днес във Видин ще бъде отбелязана годишнината с концерт в зала "Филхармония".  Диригент е Петър Димитров, а солисти са сопраното Цветелина Малджанска и пианистката Надежда Димитрова.  Цветелина Малджанска е родом от Враца и е дълбоко свързана със..

публикувано на 23.02.21 в 11:51

С доброволен труд обновяват детска площадка в Белоградчик

В Белоградчик  с доброволен труд почистиха района на стара детска площадка в града. По програма РОМАКТ са закупени нови съоръжения, които скоро ще бъдат монтирани. До края на март площадката ще е обновена и на нея ще играят децата от града. Инициативата е на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни..

обновено на 22.02.21 в 18:55