Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2020-та година, описана с книги

Снимка: Петко Котларски


Темата за големите епидемии не е нова за световната литература. Можем да я открием още в "Илиада" на Омир, след това в "Декамерон" на Джовани Бокачо и дори при Йовков, в разказа му "Чумавото". Съвременни автори също пишат за преживени от човечеството пандемии. Така ръководителят на отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин Валентина Вълчева отговори на въпроса с кои литературни произведения можем да опишем изминалата 2020 година:

"Разбира се, когато споменем 2020 година, първото, за което се сещам, е пандемията от COVID-19, която на нас като общество ни се струва нещо много ново, непознато, може би страшно, защото не ни се е случвало скоро да преживяваме нещо такова. Всъщност, светът непрекъснато се е борил с епидемии, може би това е начинът на планетата за някакъв неин вариант на детокс. Истината е, че пандемии, най-вече чуми, се срещат в миналото на Земята много често, както и различни други заразни болести. Съответно, те са вдъхновили доста литературни произведения. Като се започне от "Илиада", която знаем, започва с една чумна епидемия, пратена от Бог Аполон за отмъщение сред лагера на ахейците, заради Хризаида, която е пленена. Нейният баща е неговият жрец и съответно се случва тази епидемия. Така са си обяснявали нещата в миналото хората."


Мери Шели, която читателите познават най-вече с нейния роман "Франкенщайн", също има такава книга:
"Тя е автор и на романа "Последният човек", в който говори за света след една пандемия, която се случва в 2070 година. Светът е много променен, човечеството се състои от малки групи, които се самоунищожават взаимно. Мери Шели застъпва идеята, че световните лидери и въобще лидерите и управляващите не са в състояние да се справят в ситуация на подобна пандемия. Те нямат ресурса и възможностите да поведат човечеството към някакво спасение. Същата теза застъпва и Едгар Алан По в "Маската на алената смърт". 

Освен пандемията, която обърна света наопаки, през 2020 година се случиха и други събития, които могат да бъдат описани с произведения от световната литература, обясни още Валентина Вълчева:

"За съжаление, 2020 година ни отне много личности - световно известни. Тях можем да ги открием в биографиите им. Марадона почина през тази година, футболната легенда. Тази година се оказа последна за Доналд Тръмп на върха на САЩ, като президент. За него има редица книги. През 2020 продължи да се разраства световното движение "Black Lives Matter", което се бори за равноправие на цветнокожите. Появиха се идеи да се променят основополагащи произведения като "Приключенията на Том Сойер". "Да убиеш присмехулник" също беше обвинено в институционализиране на расизма. Опитват се да променят текста на "Пипи дългото чорапче", "Десет малки негърчета". Темата е болезнена, защото продължават да се случват такива неща по света." 

Много читатели намират спасение в книгата в дните на изолация през пролетта на 2020 година. Тогава и търсенето на книги в библиотеката е най-засилено, обясни още Валентина Вълчева

Повече чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14