Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видински художник с послание за излизане от пандемията в картина

Снимка: Радио Видин

Видинският художник Веселин Маринов- Нацин завърши последната си творба "Лъч на надеждата", чрез която отправя своето послание за противопоставяне на пандемията, причинена от коронавируса. Авторът обича да изобразява в своите творби бялата лястовица, като символ на надеждата за ново начало. Той е художникът, според когото вярата в съществуването на доброто е тази, която го поражда. Повече от 30 години авторът докосва публиката си чрез ярките, абстрактни композиции в модернистичен стил и твърди, че картината трябва да въздейства първично. Веселин Маринов- Нацин се определя като социален автор и според него истинският творец може да бъде провокиран да създаде едни от най- уникалните си творби, дори в условия на изолация, при каквито ни се наложи да живеем през последните месеци. Последната картина на твореца носи името "Лъч на надеждата" и на нея е изобразена бяла лястовица, която се опитва да излети през решетките на малък прозорец навън към ясното небе, отнасяйки предпазна маска със себе си:

"Нещо отвътре ме подтиква да вдъхна надежда на хората, да създам някаква радост за хората. След тази стресова ситуация на хората им трябва такава надежда. Ако ние авторите, художниците, поетите и писателите не им подадем нещо в тази насока, кой да го направи? Ние художниците сме малко самотници, ние сме вечно затворени и единствената ни радост е да покажем на бял свят онова, което сме създали."- каза за радио Видин художникът и допълни, че отправя посланието на картината "Лъч на надеждата" към гражданите на Видин, които твърде много подценяват родния си край. 

Веселин Маринов- Нацин сподели, че часове, след като е била продадена картината "Лъч на надеждата", много почитатели на изобразителното изкуство вече са му се обадили с поръчки за нови картини, които да вдъхват спокойствие и надежда за утрешния ден. Авторът е доволен, защото създавайки подобни творби, той успява да прави хората около себе си щастливи. 

Вижте още

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50

РИК Видин работи добре въпреки, служебното ѝ назначаване

Районната избирателна комисия във Видин работи добре и няма проблеми между членовете ѝ , въпреки, че бе създадена служебно от ЦИК, тъй като по време на консултациите за създаването ѝ не бе постигнато споразумение между политическите партии. Това каза в интервю за Радио Видин председателят ѝ Даниел Боянов. По думите му няма регистрирани..

публикувано на 25.02.21 в 17:55