Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обновяват уличното осветление във Враца

Снимка: архив, БГНЕС

Проектът на местната администрация във Враца за модернизиране на уличното осветление е одобрен. С осигурените средства в размер на 1 125 216 лв. ще стартира първата фаза от обновяването на осветителните тела в града, информираха от Община Враца.


В първия етап от цялостната реконструкция ще бъдат обхванати булеварди и ключови пътни артерии във Враца, а след това – вътрешнокварталните улици. Дейностите по модернизация на уличното осветление са на база цялостно енергийно обследване. В рамките на проекта ще бъдат подменени над 900 осветителни тела и ще се монтират 400 соларни лампи. LED съоръженията ще осигурят много по-голяма енергийна ефективност и осветеност.


Успоредно с подмяната на осветлението ще се изгради и интелигентна система за неговото управление. По този начин мощността на всяка една лампа ще бъде контролирана, в зависимост от интензитета на движение. В първия етап на проекта са предвидени за реконструкция участъците от булевардите - "Демокрация", "Мито Орозов", "България", "Втори юни" и "Европа", както и улиците – "Екзарх Йосиф", "Стоян Заимов", "Околчица" и "Стоян Даскалов". Така ще бъдат обхванати зоните, с най-голяма натовареност на движението.


Предложението се финансира по процедура на Норвежкия механизъм - "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините", където партньор на Община Враца е Норск Енерджи.


Вижте още

Снимката на 19 април 2021 година

Видинчани са    недоволни   от процеса по подаване на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". В началото на работния ден пред Информационния център на Община Видин се образува огромна опашка от желаещи да участват в програмата. 18 са новите..

публикувано на 19.04.21 в 18:05

Технически преглед на земеделска техника извършват в Мездра

Преглед за регистрация и годишен технически преглед на земеделската и горската техника ще се извърши утре, 20 април, на територията на община Мездра.  При извършването на технически прегледи е необходимо да бъдат представени съответните документи за нея. Собствениците, чиято техника е продадена, трябва да представят документ, удостоверяващ продажбата й...

публикувано на 19.04.21 в 17:38

18 творци участват в конкурса "Георги Тодоров" в Мездра

18 творци изпратиха свои творби за участие в конкурса "Георги Тодоров" на Народно читалище "Просвета 1925" Мездра. Конкурсът се провежда в  три раздела – поезия, проза и краезнание, като творбите можеше да се изпращат и по електронната поща на читалището.  Така се включиха автори от Видин, Враца, Бургас и София, освен творци от Мездра и село Зверино...

публикувано на 19.04.21 в 17:23

Общински съвет Видин се събира след седмица

29 точки ще бъдат разгледани на предстоящото редовно заседание на Общинския съвет във Видин.  След традиционните питания към кмета ще бъдат гласувани и постъпилите предложения. Първото от тях е за приемане на Прогноза за периода 2022-2024 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности. След това на гласуване ще бъдат подложени..

публикувано на 19.04.21 в 16:59

Отменя се турне на израелски писател в Северозапада

Предвидените срещи с читатели в Северозапада на израелският писател с видински корени - Вацко Сауф, се отменят за неопределено време.  Причината е  пандемичната обстановка. По план срещите трябваше да се състоят в Монтана на 22 май, Враца - 25 май и Видин 1 юни.  Съорганизаторите на срещата от читалище "Нов живот" не изключват възможността за..

публикувано на 19.04.21 в 16:02

Урок по родолюбие в Мездра

Учителят по история и цивилизации в Средно училище "Иван Вазов" Мездра Данаил Димитров изнесе беседа по повод 145 години от избухването на Априлското въстание.  Присъстваха   ученици от 1 до 4 клас.   Разказът на опитния историк успя да грабне детските сърца и да усили пламъка на родолюбие в тях.  Учениците от 2 клас бяха подготвили за случая..

публикувано на 19.04.21 в 15:53

Обвиняем за трафик отива на съд

Обвинителен акт за трафик на жена с цел проституиране внесе в съда Териториално отделение - Оряхово при Районна прокуратура - Враца.  Обвиняемият е извършил престъплението през 2017 година, като за целта се сближил с жена от Врачанско, предложил ѝ  да замине с него за Германия, където щял да ѝ съдейства да си намери работа. Тя приела и напуснала дома..

публикувано на 19.04.21 в 15:29