Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основа и връх на духовния живот

Снимка: bg-patriarshia.bg

Неделята, в която се намираме е наречена Неделя след Богоявление, което означава, че все още Църквата ни насърчава да вникваме и осмисляме събитието на Кръщението Господне и то да бъде част от нашия живот.

"В името на Отца и Сина, и Светия Дух! Днешното неделно  Евангелие, което се чете в Неделя след празника Богоявление Господне, разказва за събитията в живота на нашия Господ Иисус Христос, които станали  след Неговото Кръщение във водите на Йордан.

Ние виждаме, че Господ отишъл в пустинята, където Той постил четиридесет дни и бил изкушаван от сатаната. С това Господ ни учи да не се смущаваме, да не се боим от дявола, но да го препобеждаваме с Божията помощ. По-нататък Той чул, че Йоан Кръстител бил заловен и хвърлен в тъмница. И Господ не остава на едно място, но ни учи да проявяваме бдителност. От Иудея Той отива в Галилея, казано е в днешното Евангелие, "и като остави Назарет, дойде и се засели в Капернаум" (Мат. 4:13). За този град е казано, че Галилея, намираща се отвъд Йордан, била езическа страна, която видяла светлината, и "народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина, и за ония, които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина" (Мат. 4:16). Затова, най-важната тема от днешното Евангелие – това е Божествената Светлина.

Ето именно за тази Божествена Светлина ти говори днешното Евангелие – за това, че Господ дошъл в тази страна и смъртна сянка, където имало мъгла, тъма и страшно езичество, донесъл Божествената Светлина и там  възсияла Светлината…

Той проповядвал Своите Божествени Слова и, обърнете внимание, какви били Неговите първи думи: "покайте се, защото се приближи Царството Небесно" (Мат. 4:17). Същите думи изрекъл и Йоан Кръстител, това са и неговите първи думи. Той започнал своята проповед с покаяние и Господ също започнал Своята проповед с призив към покаяние, защото това действително,  братя и сестри, е най-нужното и важното, с което трябва да започнем своя духовен живот, за което ние трябва да се грижим, та да възсияе в нас същата тази Божествена Светлина, която някога е възсияла в Галилея, в град Капернаум. Амин."

Игумен Теофилакт (Безукладников)

В рубриката "Съвременна Библия" - една бегло спомената новина може да промени хода на човешката история в рамките на минути. Иран поднови ядрената си програма. Сигурно се чудите! Кой се  интересува от Иран? Всъщност мигът, в който Иран придобие атомна бомба, може да възпламени ада на Трета световна война. Тогава Ковид кризата ще ни се струва като игра на детска площадка. Ние живеем на планетата  Земя, която се трупа с огън, както твърди св. ап. Петър. Но дори и на тази тътнеща планета, Божиите обещания за спасение стоят валидни и приканващи. Време е повече хора да ги чуят!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46