Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Духовната проказа

Снимка: mitropolia-sofia.org

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа.

"И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет души прокажени, които се спряха отдалеч и с висок глас викаха: Иисусе Наставниче, помилуй ни! Когато ги видя, рече им: идете, покажете се на свещениците. И когато отиваха, очистиха се. А един от тях, като видя, че е изцерен, върна се, прославяйки Бога с висок глас и падна ничком пред нозете Му, като Му благодареше; и той беше самарянин. Тогава Иисус продума и рече: нали десетимата се очистиха? а де са деветте? Как не се намериха и други да се върнат, за да въздадат Богу слава, освен тоя другородец? И му рече: стани, иди си: твоята вяра те спаси."

"Тежки, много тежки са духовните изпитания и страдания, т. е. тия, които се дължат на колебания, маловерие и на не всякога неизменно верно синовно отношение към Небесния Отец. Във всички тия случаи постоянната синовна молитва на вярващото сърце е: "Помилуй ме, Боже!" Молим Го да ни помилва, задето не постоянстваме в живата и дейна вяра, която се проявява в дела на любов към Него и човеците. Молим Го да ни помилва, че понякога даже и в молитвата си биваме като реещи се по небето облаци, които нямат собствен път и поради това никому, нито на себе си са полезни. Молим Го да ни помилва, задето е отслабнала синовната ни преданост, поради което в сърцето ни се промъква недоумение и безмълвие относно най-голямата ни отговорност пред Него. Но молим Го да ни помилва, защото въпреки всичко на Hегo всякога се надяваме; от Hегo със синовна увереност очакваме да не помене нашите беззакония, а като добросърдечен да погледне снизходително на нашата немощ и ни избави.

Божията милост към човека най-вече се показва в това, че на всинца ни е дал да узнаем Неговата блага воля, да узнаем как трябва да живеем, за да бъдем честити, да се спасим, да бъдем наследници на земята и небето. С това благовестие Той е огласил и най-безмълвните падини на живота.

Веднъж Иисус, като се приближавал до едно село, срещнали Го десет души прокажени, които отдалече викали: "Иисусе Наставниче, помилуй ни!" Той ги помилвал и те били излекувани. Поръчал им да отидат в града и да се покажат на свещениците, че наистина са оздравели и следователно могат да се завърнат сред хората. Обаче само един от десетимата прокажени се завърнал при Иисуса да Му благодари и той бил самарянин. „Тогава Иисус продума и рече: "Нали десетимата се очистиха? А де са деветте? Как не се намериха и други да се върнат, за да въздадат Богу слава, освен тоя другородец? И му рече: Стани, иди си: твоята вяра те спаси." 

Най-голямата Божия милост за вярващия човек е да бъде спасен. Нея ще получат тия, които благодарят на Бога за всички Негови милости, като сами са милостиви към човеците. Затова нека бъдем подражатели на самарянина, когото Иисус излекува от проказа: да търсим Иисуса, да паднем ничком пред нозете Му и да Му благодарим. Сторим ли това и за нас ще имат същото спасително значение Иисусовите думи: "Стани, иди си: твоята вяра те спаси."

В рубриката "Съвременна Библия" - "Светът лежи в лукавия!" – тези странни за съвременния ум думи са записани в Първото послание на св. Йоан Богослов. Сигурно ги възприемате като архаизъм, отживелица на един остарял ум. Не бързайте! Светът на Йоан е нашият свят. Колкото до лукавщината на лукавия нека споделя пример, който ясно ще илюстрира, че Йоановото твърдение никак не е толкова архаично, колкото си мислите. Има нещо гнило в... произхода на Ковид-19. Бих казала и "лукаво"! Ако не вярвате - чуйте какво се изговори във високопоставена размяна на реплики между Китай и САЩ! Чуйте какво се случи после!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44

Благотворителен базар събира пари за болницата във Враца

Благотворителен базар "Дари любов" организират във Враца. Средствата ще отидат за нуждите на Родилното отделение във врачанската болница. На пазара ще бъдат предлагани употребявани, но запазени детски играчки, дрехи и стоки или услуги, каза за Радио ВИДИН Лидия Иванова от организаторите на инициативата, която ще се включи и като доброволец:..

публикувано на 04.03.21 в 14:57

В "Музикална зона" на 04 март 2021 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа,..

публикувано на 04.03.21 в 09:00
Мария Гошкина

Момиче от Берковица ще участва в кинопродукция

Мария Гошкина, която е ученичка в 11. клас на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица, спечели кастинг за нова кинопродукция и подписа договор  с Агенцията за подбор на кадри.  Младото момиче се състезава със 160 кандидати за роля в кинопродукцията "Истински рими" и е одобрена заедно с  още двама участници, разказа тя за Радио Видин :..

публикувано на 02.03.21 в 14:05

Младежи от България и Сърбия ще създават изкуство

Започна набирането на младежи  за участие в творчески лагери. В инициативата се п редвижда над 120 млади хора  от България и Сърбия  да надградят своите знания и умения и да творят заедно, създавайки Младежка мрежа за изкуство. Партньори по проекта са Народно читалище "Развитие - 1893", гр. Белоградчик, Република България и Дом на културата, град..

публикувано на 03.03.21 в 13:25

Д-р Недялка Великова: Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата за пациента

Профилактичните прегледи са изключително важни за ранно откриване на онкологичните заболявания. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата и повече са възможностите за лечение, каза в предаването "Направление здраве"  д-р Недялка Великова, специалист по лъчелечение, чиито  клинични интереси са в областта на рака на..

публикувано на 02.03.21 в 11:08