Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Берковица и Вършец са победители в STEM- конкурс

Снимка: Петя Генова

Еми Панова – възпитаничка на Второ основно училище "Христо Смирненски" – град Берковица е национален победител и победител в област Монтана във финалния етап на конкурса "Кой е SUPER STEM в твоето училище?" във възрастова група 4-8 клас.

Еми е в седми клас. Освен знанията по математика, физика и технологии, тя е получила подкрепата на своя баща Ивайло Панов. Проектът й "Защита от силен вятър на високи съоръжения" предлага решение на проблема за защитата на антена от поривите на силен вятър. Нейното оригинално решение е да се използват пластмасови пластини, които отслабват порива на вятъра.

Тереза Стефанова от СУ "Иван Вазов" във Вършец също е победител за област Монтана във възрастова група 8-12 клас със своя проект "Око и зрение". Разработката е направена заедно с нейната съученичка Милена Илиева. Техен научен ръководител е Радка Костадинова- преподавател по физика в училището. 


Идеята на дванадесетокласничките е да се провери зависимостта между зрението и използването на новите средства за комуникация – таблети, телефони, компютри, тъй като те излъчват слаби ултравиолетови лъчи. Всички учители и ученици са подложени на измерване на разстоянието на най-близко виждане. Нормално то е 10 – 15 см при младите организми и се увеличава след 60 години. Оказва се, че всички ученици са с много късо разстояние на близко виждане - между 6-7-8 см. От друга страна децата са казали, че нямат проблем с далечното виждане. Това може да е резултат от късогледство, а може да е свързано и с дистанционното обучение. Затова екипът иска да направи нови замервания след време, след като свърши дистанционното обучение.

Още двама победители от областния кръг са от Берковица и Вършец.

Във възрастова група 8-12 клас Константин Йоцов от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица е победител за област Монтана с разработката "Еко навигатор". Негов ръководител също е Ивайло Панов, психолог в училището. Еко навигаторът помага за намаляване на времето, за което пожарните екипи да достигнат до пожар в планински и горски терени. Това става като се прецизира мястото на пожара и избере оптимален маршрут за достигането му с помощта на специален софтуер и контролни точки, монтирани в наблюдаваната територия. Използването му ще доведе до намаляване на щетите – екологични, материални и ще намали времетраенето на гасенето.

В превод STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката. Децата взимат участие в експерименти, биват насърчавани да споделят идеите си и да допринасят за развитие на групови проекти. Активното участие и обучение чрез практическо приложение и преживяване на наученото, са основните принципи, залегнали във всеки урок.

Вижте още

Общинските съветници в Лом ще заседават онлайн през новата седмица

Общинският съвет в Лом ще заседава тази седмица. Сесията ще е неприсъствена за местните парламентаристи, заради спазване на противоепидемичните мерки. Предложение на кмета Георги Гаврилов за приемане на генерален план за организация на движението за централната част на Лом е сред точките в дневния ред. Освен това общинските съветници ще обсъдят и..

публикувано на 24.10.21 в 13:33

Тютюневи изделия без документ задържаха на ГКПП "Дунав мост 2"

318 000 къса (15 900 кутии) цигари задържаха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат. Инспекторите са спрели за проверка напускащ страната товарен автомобил с българска регистрация. Водачът е пътувал за Германия, а при физическата проверка митническите служители са установили, че в предната част на камиона, под легално превозвания..

публикувано на 24.10.21 в 11:23

78 заразени с COVID-19 за ден във Врачанско

78 жители на област Враца са новозаразените с COVID-19 за изминалите 24 часа. Всички те са диагностицирани за домашно лечение, съобщиха от регионалната здравна инспекция.  Сред инфектираните е момченце на 1 г. от село Малорад, община Борован, което е най-малкият болен от вируса. Най-възрастният заразен е жена на 90 г. от Враца.  Голяма част от..

публикувано на 24.10.21 в 10:17

Извънредно ваксинират днес във Врачанско

Извънредно и с удължено работно време работят днес всички пунктове за ваксинация срещу коронавирус във Врачанско.  Ваксинационният кабинет на РЗИ и на Нов медицински център в областния град ще приемат желаещи да се имунизират от 8.00 до 20.00 часа.  Кабинетът на МБАЛ в Мездра ще приема желаещи за ваксинация от 9.00 до 15.00 часа, а този в..

публикувано на 24.10.21 в 08:53

Ломски художник с изложба в Оряхово

Галерия "Савчеви" е домакин на живописна изложба, чийто автор е Кирил Апостолов. Експозицията е подредена в къщата-музей Дико Илиев в Оряхово. Художникът е добре познат на ценителите на живописта от редица самостоятелни и общи изложби, които представя в страната и чужбина. В настоящата той показва най-новите си картини, изпълнени с масло и акрил...

публикувано на 24.10.21 в 08:39

181 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

78 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Видин новозаразените са 60, а 43 са в област Монтана. 3354 са общо новите случаи за страната, при направени 25 323 теста, което е 13% от тях. 58 души са починали от COVID-19 през изминалото денонощие, а..

публикувано на 24.10.21 в 07:56

Елена Алексиева спечели Националната литературна награда "Йордан Радичков" 2021

Големият победител във второто издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков" 2021 е Елена Алексиева за "Прекъсването на Самсара" , съобщават от община Берковица. Тя получава финансова премия в размер на 1500 лв. и статуетка на скулптора Емил Попов.  За "Шахматни етюди или 32 бели полета", Николай Петков получи втора награда. Третата..

публикувано на 23.10.21 в 14:10