Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо Мездра забрани 5G мрежите

Снимка: ЕПА/БГНЕСМездра забрани 5G мрежите на територията си. Така железничарският град стана вторият у нас след Балчик, приел местен мораториум върху разпространението на технологията.

Решението е взето на 22 декември 2020 година от Общинския съвет. С него се налага мораториум от 1 година за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронни съобщителни мрежи от 5-о поколение и на съоръжения към тях, на територията на община Мездра. Вносител на предложението е Радослав Маринов, общински съветник от местната коалиция "Движение за радикална промяна Българска пролет (ПП Атака)". Заедно с докладната си внася и подписка, събрана от инициативен комитет: 

"Породена е от неяснотата доколко тази мрежа е вредна за здравето на човека. Опасенията са големи, а неяснотата около липсата на вреди е много голяма, хората не знаят точно за какво става дума, притеснени са и с пълно основание. Няма как да разберем, че е напълно безвредна и не е доказано това нещо. Затова решихме, инициирахме се, събрахме подписите, внесохме ги, и с доброто мислене, и всеки кой как по съвест е гласувал, е видно, че се прие. Това е един мораториум, една забрана за около 1 година, с ясното съзнание, че технологиите не могат да се спрат от една, две или три общини. Но сме с ясното съзнание, че ако повечето общини в България, по-скоро в нашата област Враца, гласуват такова решение, и  до 1 година, ако се каже, че има вреди, тогава имаме основание да искаме на високо ниво забрана на 5G в България."

Над 150 души се включват първоначално в подписката до Общинския съвет, впоследствие я подкрепят и други. С нея те се обявят "против инсталирането на нова генерация 5G антени в България, в частност в община Мездра, както и използването на 4G антени в по-високия 5G диапазон. Посочват, че "самото ускоряване на общуването очевидно е с двояко значение, а влиянието върху мембранния потенциал на клетките може да превърне целия човек в антена-предавател. Тук може да се припомни, че при епидемията от т. нар. COVID-19 имаше много по-голяма заболеваемост и смъртност в страните и районите, наситени с действащи 5G антени." Освен това с подписката се предлага "мобилните оператори да подобрят качеството на услугите си в друга посока - коректност към клиентите, намаляване на цените, подбиране на мобилното устройство индивидуално за всеки потребител, например децата да не ползват по-вредните смартфони." 

Текста на подписката ни изпратиха монахини от Струпецкия манастир, който е на 20-ина км от Мездра. Обясниха, че те не са събирали подписи, но една от сестрите се е явила пред общинската комисия по здравеопазване като "най-запозната технически и медицински с въпроса".

Основателни ли са притесненията на хората от Мездра? 

Нищо не е опасно, когато има регулация, смята главният инженер на Радио Видин Светослав Цветанов:

"Това, което може би притеснява хората, е, че ще има повече клетки, не както досега, може би оттук идва едното от притесненията. Но, пак казвам, тези неща, както рутерите ни вкъщи, както други устройства покрай нас, както нашите телефони, те са отрегулирани, така че да не излъчват мощност, която да е вредна за здравето на човека. Затова ще има съответните органи, които да мерят тази мощност и тя не би трябвало да превишава нейните стойности. Тя се мери на определено разстояние от клетката ... Така че хората не би трябвало да се притесняват от тези неща, защото ние всеки ден в нашето ежедневие, нашите интернет рутери, по които получаваме интернет вкъщи, те също работят, също излъчват мощност, дори микровълновата печка работи на няколко гигахерца. Така че, всяко едно от тези устройства излъчва допустима мощност, но трябва да е в границите."

Въпреки взетото решение за забрана на 5G мрежите в община Мездра, то не поражда нищо оттук нататък. Потвърди го председателят на местния парламент Яна Нинова. По думите й, режимът за изграждане на 5G мрежите не е в правомощията нито на Общинската администрация, нито на Общинския съвет. Той се решава на държавно ниво. 

Вижте още

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50

РИК Видин работи добре въпреки, служебното ѝ назначаване

Районната избирателна комисия във Видин работи добре и няма проблеми между членовете ѝ , въпреки, че бе създадена служебно от ЦИК, тъй като по време на консултациите за създаването ѝ не бе постигнато споразумение между политическите партии. Това каза в интервю за Радио Видин председателят ѝ Даниел Боянов. По думите му няма регистрирани..

публикувано на 25.02.21 в 17:55