Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Мездра забрани 5G мрежите

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Мездра забрани 5G мрежите на територията си. Така железничарският град стана вторият у нас след Балчик, приел местен мораториум върху разпространението на технологията.

Решението е взето на 22 декември 2020 година от Общинския съвет. С него се налага мораториум от 1 година за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронни съобщителни мрежи от 5-о поколение и на съоръжения към тях, на територията на община Мездра. Вносител на предложението е Радослав Маринов, общински съветник от местната коалиция "Движение за радикална промяна Българска пролет (ПП Атака)". Заедно с докладната си внася и подписка, събрана от инициативен комитет: 

"Породена е от неяснотата доколко тази мрежа е вредна за здравето на човека. Опасенията са големи, а неяснотата около липсата на вреди е много голяма, хората не знаят точно за какво става дума, притеснени са и с пълно основание. Няма как да разберем, че е напълно безвредна и не е доказано това нещо. Затова решихме, инициирахме се, събрахме подписите, внесохме ги, и с доброто мислене, и всеки кой как по съвест е гласувал, е видно, че се прие. Това е един мораториум, една забрана за около 1 година, с ясното съзнание, че технологиите не могат да се спрат от една, две или три общини. Но сме с ясното съзнание, че ако повечето общини в България, по-скоро в нашата област Враца, гласуват такова решение, и  до 1 година, ако се каже, че има вреди, тогава имаме основание да искаме на високо ниво забрана на 5G в България."

Над 150 души се включват първоначално в подписката до Общинския съвет, впоследствие я подкрепят и други. С нея те се обявят "против инсталирането на нова генерация 5G антени в България, в частност в община Мездра, както и използването на 4G антени в по-високия 5G диапазон. Посочват, че "самото ускоряване на общуването очевидно е с двояко значение, а влиянието върху мембранния потенциал на клетките може да превърне целия човек в антена-предавател. Тук може да се припомни, че при епидемията от т. нар. COVID-19 имаше много по-голяма заболеваемост и смъртност в страните и районите, наситени с действащи 5G антени." Освен това с подписката се предлага "мобилните оператори да подобрят качеството на услугите си в друга посока - коректност към клиентите, намаляване на цените, подбиране на мобилното устройство индивидуално за всеки потребител, например децата да не ползват по-вредните смартфони." 

Текста на подписката ни изпратиха монахини от Струпецкия манастир, който е на 20-ина км от Мездра. Обясниха, че те не са събирали подписи, но една от сестрите се е явила пред общинската комисия по здравеопазване като "най-запозната технически и медицински с въпроса".

Основателни ли са притесненията на хората от Мездра? 

Нищо не е опасно, когато има регулация, смята главният инженер на Радио Видин Светослав Цветанов:

"Това, което може би притеснява хората, е, че ще има повече клетки, не както досега, може би оттук идва едното от притесненията. Но, пак казвам, тези неща, както рутерите ни вкъщи, както други устройства покрай нас, както нашите телефони, те са отрегулирани, така че да не излъчват мощност, която да е вредна за здравето на човека. Затова ще има съответните органи, които да мерят тази мощност и тя не би трябвало да превишава нейните стойности. Тя се мери на определено разстояние от клетката ... Така че хората не би трябвало да се притесняват от тези неща, защото ние всеки ден в нашето ежедневие, нашите интернет рутери, по които получаваме интернет вкъщи, те също работят, също излъчват мощност, дори микровълновата печка работи на няколко гигахерца. Така че, всяко едно от тези устройства излъчва допустима мощност, но трябва да е в границите."

Въпреки взетото решение за забрана на 5G мрежите в община Мездра, то не поражда нищо оттук нататък. Потвърди го председателят на местния парламент Яна Нинова. По думите й, режимът за изграждане на 5G мрежите не е в правомощията нито на Общинската администрация, нито на Общинския съвет. Той се решава на държавно ниво. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00