Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проектите за уличното осветление и за Младежкия дом остават приоритетни във Видин

Снимка: Община Видин

Община Видин кандидатства с проект „Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление в гр. Видин“ на обща стойност 424 630 лв. по открита процедура за подбор на проекти „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините”, по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност”, финансирана по Финансовия  механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. , съобщават от пресцентъра на общинската администрация.

На 6.01.2021 г. програмният оператор публикува резултатите от оценителната сесия. Проектът на Община Видин е преминал успешно всички етапи на оценяване и е одобрен, но поради изчерпване на финансовия ресурс е в резервния списък.

Това дава шанс в бъдеще проектът да получи финансиране, тъй като поради огромния интерес към процедурата, при последните обсъждания на разработвания в момента План за възстановяване и устойчивост е взето решение в частта „Зелена България“ да бъде включен и проект за модернизация на улично осветление. Предвиденият финансов ресурс за това е над 352 300 000 лв. Всички проекти, преминали административната оценка, но не получили финансиране в процедурата  „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините“, ще бъдат финансирани с предимство от Плана за възстановяване и развитие (<https://www.eeagrants.bg/programi/energetika/novini/dvadeset-obshhini-shhe-poluchat-bezvzmezdno-finansirane-za-obnovyavane-na-ulichnoto-si-osvetlenie?fbclid=IwAR1HIc6NcUCjYOGlfXaBrIPb_P9Dj26P4khLNjLLkJzBMG-yHySm_ivB-6M>).

По същия Финансов механизъм, Община Видин подаде и проект „Създаване на младежки център във Видин, България“ на обща стойност 3 570 798,21 лв., в рамките на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“. Той също е преминал успешно всички етапи от оценката и е одобрен, но поради изчерпване на финансовия ресурс по процедурата е в списък с резервни.

Въпреки това възстановяването на Младежки дом - Видин остава сред приоритетите за общинското ръководство. Затова на 6.01.2021 г. Община Видин кандидатства по „Красива България“ с проектно предложение „Ремонт на Младежки дом в гр. Видин” на обща стойност 351 631,12 лв., от които 119 984,34 лв. са безвъзмездна финансова помощ. Предвидените дейности включват ремонт на покрива, изграждане на санитарни помещения и осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания.


Вижте още

Намериха голямо количество контрабандни цигари във Враца

68 000 къса цигари от различни марки, без български акцизен бандерол са иззети вчера  при специализирана операция,  съобщават от полицията във Враца. Цигарите са намерени в  автомобил паркиран пред вила във Врачански лозя. Къщата е стопанисвана от 49-годишен мъж, криминално проявен . В специално изграден тайник пред същия имот са намерени и иззети..

публикувано на 23.04.21 в 11:51

20 нови случая на COVID-19 в област Видин

Нови  20 души с положителни проби за COVID-19 са  регистрирани  в област Видин п рез последното денонощие , съобщават от Регионалната здравна инспекция. Отново най-много са новите заболели в община Видин - 14, трима са в община Ружинци, по един има в Димово, Кула и Чупрене. Още 18 положителни за коронавирус, са оздравели, като 17 от тях са лекувани..

публикувано на 23.04.21 в 11:02
Снимката е илюстративна

Крадец на коли задържаха в Арчар

23-годишен мъж от Арчар е задържан за кражба на кола , съобщават от полицията във Видин. На 22 април жител на селото сигнализирал в полицията, че същия ден около 10 часа е установил липсата на лекия си автомобил "ВАЗ", паркиран пред дома му. Служителите на реда открили колата изоставена по пътя между селата Арчар и Мали Дреновец. При огледа..

публикувано на 23.04.21 в 10:26
БЧК

БМЧК Видин се включва в кампанията "Умножи доброто"

С националната кампания "Умножи доброто" стартираха проявите, посветени на 100-годишнината на Българския младежки червен кръст. Инициативата предвижда засаждане на дръвчета в цялата страна, обясни Галина Йорданова от организацията: "С тази кампания ние от Български младежки червен кръст искаме да насочим вниманието на обществото към темата..

публикувано на 23.04.21 в 09:38

Челна катастрофа се размина без жертви

Челен удар между два автомобила в населено място причини средна телесна повреда на единия от пътниците, съобщават от полицията в Монтана. Инцидентът е станал на 22.04.2021 г. около 18 часа в село Мокреш, общ. Вълчедръм, с посока на движение към град Лом. 47-годишен водач от крайдунавския град  внезапно навлиза изцяло в насрещната пътна лента и се удря..

публикувано на 23.04.21 в 09:35

Намаляват новите случаи на коронавирус в Северозапада

1681 са новите случаи на COVID-19 у нас при направени 13 423 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 12,52% от направените проби.  8309 са на болнично лечение, в интензивни отделения са 781. 3192 души са излекувани, починали са 103. В българския Северозапад новите случаи на коронавирус са 86 при 125 за предходното..

публикувано на 23.04.21 в 08:38
Отдел

Отбелязваме Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва на 23 април. Празникът се чества от 1995 година с решение на ЮНЕСКО.  Дeнят не е избран случайно. На 23 април са починали Сервантес и Шекспир, а идеята на символичната дата е да се насърчи четенето и защитата на интелектуалната собственост, издателската дейност и авторското право. На този..

публикувано на 23.04.21 в 07:51