Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Геокартфонд пази историята ни

Първа релефна карта на България
Снимка: Национален музей на образованието

Интересни документи се пазят в Геокартфонд към Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Този своеобразен архив от различни видове карти, кадастрални и поземлени планове, снимки, оказва се може да бъде също толкова интересен за обикновения човек, колкото и полезен за строители и изследователи. В него се съхраняват Карта на Царство България, отпечатана във Виена с отразена границата на Санстефанска България, карта на названията на картофите в българския език с 14 различни имена като барабой, влашки боб, диваци, комбари, патати. Всъщност Геокартфонда разказва за историята на нашата държава и е любопитен в много отношения, разказва инж. Румяна Дамянова от Агенцията  по геодезия, картография и кадастър:

"Създаден е през 1951 г. Целта на архива е да приема материали от геодезически дейности и да ги предоставя за работа на други научни или пък стопански звена и предприятия."

"С царски указ от 30 март 1899 има одобрен проект на улиците, площадите и кварталите и следващата година е изработен първия регулационен план на град Видин. Населението на града през 1943 година е било 18 465 души. Видин и Добруджа са с най-високи стойности на селскостопанско производство на глава от населението през 60-те години.", споделя още инж. Румяна Дамянова

Архивът е публичен и всеки може да се поинтересува за материалите в него. Освен в сградата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, хората имат достъп до материалите и онлайн на сайта на агенцията.

А знаехте ли, че Видин се намира на магистралния европейски път на прелетните птици?

Повече информация за Геокартфонда ще намерите в звуковия файл.
Вижте още

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни...

публикувано на 24.01.21 в 08:00

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05