Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Валентин Велчев възроди песен на Грета Ганчева

Снимка: Георги ШоповМладият певец от Враца Валентин Велчев направи свой вариант на песента на Грета Ганчева "От Враца до Дунава". Той записа и клип, в който е облечен като Васил Левски. В реализацията на песента участват духовият оркестър на Враца и танцивият ансамбъл "Хемус". Премиерата бе в новогодишната нощ в канала на музиканта в YouTube.

"Грета Ганчева е моя приятелка, познаваме се от много години. "От Враца до Дунава", тя е стара песен, самата тя я е изпълнила - музиката е нейна и текстът е неин. И тъй като аз съм от Враца, реших, че няма по-подходяща песен, която мога да запиша, всъщност, за да се представя с нея и да представя и моя град. Направихме нов аранжимент, за да звучи по-актуално. За мен това лично е най-големият проект, който съм правил досега, с толкова много хора. Отделихме цял ден за снимките във Враца, в етнографския музей, на язовира, пред паметника на Ботев - успяхме да снимаме и на река Дунав, където пък станаха хубавите кадри с костюма на Васил Левски. Радвам се, че има много позитивни отзиви, много подкрепа получавам от близки, от непознати. Приемат с една топлина тази песен - това означава, че правилно си върша нещата и вървя в правилната посока", каза Валентин Велчев

Грета Ганчева сподели, че и нейното първо желание е било да направи тази песен с духов оркестър, затова с удоволствие е дала песента на Валентин:  

"Безкрайно много го харесах, а пък когато вече стана и клипа - съвсем. Доста съм възторжена, много съм възторжена даже. Просто искам да пожелая на това дете едно прекрасно бъдеще, защото той сега започва. И той започва с една песен, която е, как да ви кажа, родена от човек, който обича родния си край.  Аз никога не съм бягала от народната песен, от хората, въобще от българския бит. И се запалих, и направих тази песен - "От Враца до Дунава", щото съм от село Баница", разказа Грета Ганчева

Чуйте повече в звуковите файлове. 

Вижте още

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни...

публикувано на 24.01.21 в 08:00

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05