Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Частично бедствено положение обяви кметът на Враца

Над 100 домакинства от община Враца с нарушено електроснабдяване

Снимка: Жоро Александров

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Враца Калин Каменов за кв. Бистрец, с. Бели извор и с. Горно Пещене. Вследствие на скъсан електропроводник във Враца е нарушено електроснабдяването на 16 домакинства, като след подаден сигнал, екипите на ЧЕЗ и РСПБЗН – Враца са отстранили падналите дървета върху електропроводниците и до края на деня предстои възстановяване на електроподаването, съобщават от областна администрация Враца.  


Във връзка с усложнената метеорологична обстановка, свързана с валежите от дъжд и сняг на територията на страната, със заповед на министър-председателя Бойко Борисов е въведен в действие Националния план за защита при бедствия, в частта "Защита при наводнения" и "Мерки за намаляване на последствията при обилни снеговалежи, снежни бури и заледяване" Създаден е Национален щаб, с ръководител министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Областният управител на област Враца Малина Николова е в непрекъсната връзка с Националния щаб и предоставя ежедневно обобщена информация за оперативната обстановка  за засегнати райони, хора, бедствени ситуации, разрушения по инфраструктура, предприети приоритетни и последващи действия на територията на областта.


В голяма част от селата на Враца е възстановено електрозахранването. Същевременно от БКС са осъществили дейности по премахване на счупени клони и паднали дървета в града. Представителите на всички мобилни и кабелни оператори са уведомени за скъсани кабели, като се отстраняват щетите. В пет населени места - Вировско, Косталево, Паволче, Челопек и Чирен, където има най-много счупени клони и паднали дървета, се включиха кметовете, съвместно с доброволци и служители от временната заетост за отстраняване на щетите. В с. Лютаджик, вследствие на прекъснато електрозахранване – високо напрежение са засегнати 100 домакинства. По данни на кметския наместник, екипите на ЧЕЗ работят по възстановяването, като се очаква то да бъде осъществено около 16.30 ч. на 13.01.2021 г. В с. Челопек без електрозахранване към момента са 3 домакинства, като се очаква отстраняване на аварията в рамките на деня. На 11.01.2021 г. са получени сигнали за засегнати от високи води приземни етажи и стопански дворове в с. Паволче, където екипите на РС ПБЗН са оказали съдействие на населението за отводняване на засегнатите обекти. Река Скът на територията на община Враца е в коритото си.


В останалите общини от областта, оперативната обстановка е спокойна.


В община Борован вали слаб сняг. Нивото на р. Скът при с. Нивянин е 70 см, далеч под критично ниво от 340 см. Водният обем на яз. Братковец е 35 % от общия обем на язовира, на яз. Езерска падина е 30 % от общия обем, а на яз. Гарвански геран е 60 % от общия обем на язовира.


На територията на община Бяла Слатина вали слаб сняг. Нивото на р. Скът е 110 см, при критично ниво 400 см.


На територията на община Козлодуй нивото на р. Дунав при гр. Козлодуй е 505 см при критично ниво 800 см. Нивото на р. Огоста при с. Гложене е 200 см- критичното ниво е 400 см.


На територията на община Криводол вали слаб сняг. В с. Галатин са получени сигнали за засегнати от високи води стопански дворове на 10 домакинства, а в с. Ботуня – на 6. В с. Главаци са засегнати основите на мостово съоръжение от натрупана дървесна растителност. Река Ботуня е в коритото си, а за яз. Лесура има осигурен свободен обем.


На територията на община Мездра нивото на р. Искър при с. Ребърково е 329 см, при критично ниво 450 см.


На територията на община Мизия, нивото на р. Скът при гр. Мизия е 20 см, критичното ниво е 290 см.


Спокойна е оперативната обстановка в община Оряхово. Нивото на р. Дунав при гр. Оряхово е 430 см, далеч под критичното ниво от 700 см.


На територията на община Роман вали слаб сняг. Нивото на р. Искър при гр. Роман е 204 см, при критични 440 см.


10 сантиметра делят р. Огоста при с. Хайредин от критичното ниво 200 см. Контролирано се изпускат водни маси през основния изпускател на яз. Рогозен - 1, като количеството е 200 л/сек, за яз. Рогозен - 2 е осигурен свободен обем. Количествата водни маси, които се събират в яз. Бързина преминават през прокопаната стена в дерето.


Към момента няма данни за бедстващи хора в областта, нанесени сериозни материални щети и засегната инфраструктура вследствие на усложнената метеорологична обстановка.

Вижте още

19 нови с COVID-19 във Врачанско

Новорегистрираните случаи на COVID-19 за 22 януари в област Враца са 19, сочат данните в Единния информационен портал. От обявените новозаразени, 12 са от община Враца. В Първа частна МБАЛ - Враца са хоспитализирани мъж и  жена. На домашно лечение са седем жени, както и трима мъже. В община Козлодуй са установени жена от Козлодуй и мъж от..

публикувано на 23.01.21 в 16:14

В Берковица отличиха младежи, спасили възрастен мъж от студа

От Община Берковица връчиха грамоти за благородна постъпка на четирима младежи, спасили възрастен мъж от измръзване. Кристина, Виктория, Благовест и Георги откриват 83- годишния Григор в безпомощно състояние на пътя. Тъй като не може да посочи адрес, го откарват в полицията. Там разбират кой е възрастният мъж, както и че..

публикувано на 23.01.21 в 08:00

Врачанската болница ще тегли банков кредит

Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца очаква акционерите да разрешат на оперативното ръководство да изтегли банков кредит , с който да погаси част от задълженията си. Форумът е насрочен за края на месеца, когато ще стане ясно дали изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев ще може да кандидатства за заема...

публикувано на 23.01.21 в 08:00

21 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас са 566, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ. Според тях новите случаи в област Враца са 19, в Монтана 2, а във Видин няма. Положителни са 5,78 сто от направените 9786 теста. Чрез PCR са установени 4586 положителни проби, а чрез антигенни тестове - 5200. Починали са..

публикувано на 23.01.21 в 07:49

Снимката на 22 януари 2021 година

Отворени са офертите на кандидатите за изпълнител на строителния надзор при изграждането на 41 км от направлението Видин - Ботевград в участъка от Ружинци до обходния път на Монтана, съобщават от Агенция пътна инфраструктура /АПИ/. Пътят е  приоритетен проект в инвестиционната програма на Пътната агенция и Министерството на регионалното развитие. 38..

публикувано на 22.01.21 в 18:10

Нови изисквания при декларациите за освобождаване от такса смет във Видин

Собствениците на имоти на територията на Община Видин, които няма да се използват през цялата следваща година, могат да поискат освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване д о 31 октомври , съобщават от Общината. От тази година в  декларациите, които собствениците попълват фигурира и  съгласие от собствениците за получаване на..

публикувано на 22.01.21 в 17:03
Снимка: Община Мездра

Трасето за "Крета Рън" е готово за състезанието

Петото планинско бягане "Крета Рън"  ще стартира в неделя от 11:00 часа.  Всичко по организацията на проявата вече е свършено от домакините, съобщи кметският наместник на село Крета Виолета Панова. Трасето е маркирано и почистено от падналите дървета след ледения дъжд преди седмица, за което са помогнали местните жители, които са се включили дейно..

публикувано на 22.01.21 в 16:16