Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първи концерт на Видинската симфониета за 2021

Снимка: Личен архив

Сръбското сопрано Александра Петрович ще е гост-изпълнител в първия концерт за 2021 година на Видинската симфониета. В програмата са включени произведения на Цирер, Калман, Лехар и  Пучини. Диригент е Свилен Симеонов. Концертът е тази вечер от 18:00 часа в зала "Филхармония". Младата прима ще има три изпълнения - ария на Джудита от едноименната опера на Лехар, ария на Лаурета от операта "Джани Скики" на Пучини, както и арията на Мими от "Бохеми".

Александра Петрович е започнала от рано да се занимава с музика. Завършва Средното музикално училище в град Ниш с пеене, след това завършва Академията по изкуства в Нови Сад. В Академията Александра е стипендиант на Фонда на името на оперната певица Мелани Бугаринович. Две години е била част от оперната студия на Народния театър на Сърбия в Белград:

"Оперното пеене е интересно за мен, защото на сцената си едновременно и актьор и певец. Интересно ми е това, че едновременно изпълняваш една роля, която няма нищо общо със самия теб, обаче ти излизаш на сцената и се превъплъщаваш. Това ме привлече и тъкмо заради тези трансформации се насочих към оперното пеене... Първата ми главна роля беше тази на Дона Ана в операта "Дон Жуан", непосредствено след завършването на оперната студия. Това беше голямо предизвикателство, както се казва, хвърлят те в дълбокото, ако можеш - плувай, ако не се давиш. Принципно дона Ана е доста тежка роля и по принцип я пеят сапрани, които вече са се утвърдили в кариерата си.", разказва Александра Петрович и споделя, че извън сцената и оперното пеене е съвсем обикновена личност, обича природата и планините, чете много, харесва спорта и обича да тича.

 Целия разговор с Александра Петрович чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00

Кметствата със самостоятелен бюджет- как ще го харчат?

Всяко населено място от община Видин ще има собствен бюджет, който ще е извън капиталовите средства . Това стана ясно след среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места. Предвижда се за села с население до 350 души да бъдат определени около 5 000 лв., за села с до 1  000 жители - 10 000 лв. и за населени..

публикувано на 14.01.21 в 15:30

Представиха проекта за видинската синагога

Община Видин официално обяви старта на проекта "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин" . Средствата са осигурени по Eвропейска програма.  Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 8 275 300 лв., от които 7 034 005.00 лв. –  европейско финансиране и 1 241 295.00 лв. – национално..

публикувано на 13.01.21 в 17:10