Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Снимка: Народно читалище Просвета 1925-Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра. Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание. Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед, читалищен деец и общественик, каза за Радио ВИДИН Валентина Цекова, секретар на институцията.

"Име, което заслужава по някакъв начин да бъде запазено във времето, и затова се инициира на негово име този конкурс. Всяка година от неговото начало се прие да се провежда в три раздела - проза, поезия и краезнание. Могат да участват всички от нашия регион, които са над 18 години, но това включва учениците от 11 и 12 клас. Условието е , ако е стихотворение, да е непубликувано досега, ако е разказ, също да е непубликуван- до 3 машинописни страници и краеведският текст трябва да е до 5 страници, непубликуван до момента. На специална церемония, която е обвързана с рождената дата на Георги Тодоров се провежда церемонията по връчване на наградите. Поради обстановката и непредвидените моменти, които ще предстоят, решихме и по електронен път да се подават творбите. Може да стане на място в читалището, по пощата или на електронния адрес на читалището."

Творби се приемат до 19 април. Резултатите от конкурса ще бъдат отчетени на 23 април 2021 г. (петък) в читалището в Мездра. В трите раздела ще бъде връчена по една парична награда, а всички автори ще получат грамота за участие в конкурса. 

Повече чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Кметствата със самостоятелен бюджет- как ще го харчат?

Всяко населено място от община Видин ще има собствен бюджет, който ще е извън капиталовите средства . Това стана ясно след среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места. Предвижда се за села с население до 350 души да бъдат определени около 5 000 лв., за села с до 1  000 жители - 10 000 лв. и за населени..

публикувано на 14.01.21 в 15:30

Първи концерт на Видинската симфониета за 2021

Сръбското сопрано Александра Петрович ще е гост-изпълнител в първия концерт за 2021 година на Видинската симфониета. В програмата са включени произведения на Цирер, Калман, Лехар и  Пучини. Диригент е Свилен Симеонов. Концертът е тази вечер от 18:00 часа в зала "Филхармония". Младата прима  ще има три изпълнения - ария на Джудита от едноименната..

публикувано на 14.01.21 в 11:47

Представиха проекта за видинската синагога

Община Видин официално обяви старта на проекта "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин" . Средствата са осигурени по Eвропейска програма.  Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 8 275 300 лв., от които 7 034 005.00 лв. –  европейско финансиране и 1 241 295.00 лв. – национално..

публикувано на 13.01.21 в 17:10