Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Красотата на замръзнали водопади привлича туристи

Снимка: Оля Генова

Разходката в планината има своето очарование дори в студените зимни дни. Снегът привлича любителите на ските и шейните, а заради минусовите температури много от водопадите може да ги видите замръзнали. Не забравяйте обаче основните правила при планинските преходи през зимата, напомни Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан":

Снимка: Оля Генова"Тази събота и неделя очакваме доста хора да излязат в планината, тъй като падналият сняг, предполагам че ще привлече доста от любителите на ските, както и на семействата с деца, тъй като сега е и времето на шейните. Очакват се ниски температури и сравнително слънчево време и бихме искали да се обърнем към всички туристи, тези, които посещават природен парк "Врачански Балкан", да бъдат много внимателни. Да не забравят да носят със себе си достатъчно течности, тъй като през зимния период най- чест проблем в планината е обезводняването, дрехи за преобличане и да имат предвид, че все още са къси дните."

Заради паднали клони и дървета има вероятност голяма част от маршрутите да са недостъпни, затова от природния парк препоръчват на туристите да използват маршрутите, които преминават през билните и откритите части на планината. 


"Най- вероятно голяма част от водопадите ще замръзнат и ще бъдат много красива и атрактивна гледна. Очакваме, че сега доста хора ще се насочат и в такава посока. Предупреждаваме, че преминавайки през горски територии, най- вероятно ще бъдат труднодостъпни и всеки, който реши да тръгне, да бъде изключително внимателен, подготвен и да каже на свои близки къде отива и кога смята да се върне. Пожелавам на всички слушатели на Радио ВИДИН тази събота и неделя да излязат на въздух, на открито, да изпълнят деня си с много положителни емоции", допълни Оля Генова.

Вижте още

Снимката на 5 март 2021 година

Отделението по неврология във видинската болница отново работи. От днес се възстановява приемът на пациенти в Отделението по неврология, съобщи директорът на видинската болница "Света Петка" д-р Ивета Найденова. Финансовото състояние на видинската болница "Света Петка" към днешна дата е стабилно, каза заместник директорът на лечебното заведение д-р..

публикувано на 05.03.21 в 18:00

Отварят съботния пазар във Видин

От утре  се възстановява съботния пазар до стадион "Георги Бенковски" във Видин. Днес районът на тържището бе почистен с помощта на новите мотометачки на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство". Направена е и дезинфекция, съобщават от общинската администрация. Посетителите на пазара задължително ще трябва  да носят..

публикувано на 05.03.21 в 17:31

Първа среща с библиотеката

Второкласници от СУ "Свети Климент Охридски" село Зверино гостуваха в детски отдел на библиотеката при Народно читалище "Факел-1926". Преподавателките Дида Христова и Таня Атанасова  представиха на своите ученици света на книгите. В библиотеката децата се срещнаха с писателката Дарина Цветкова, която ги запозна със своето творчество, посветено на..

публикувано на 05.03.21 в 16:43

Отделението по неврология във видинската болница отново работи (Видео)

От днес се възстановява приемът на пациенти в Отделението по неврология, съобщи директорът на видинската болница "Света Петка" д-р Ивета Найденова: "Това стана факт с назначаването на специалисти невролози в отделението, благодарение на което покрихме изискванията на Здравната каса. Дава се възможност да работим по всички клинични..

публикувано на 05.03.21 в 15:23

Контейнери за строителни отпадъци предлага община Видин

Контейнери за строителни отпадъци ще могат да се наемат във Видин, съобщават от общинската администрация. Услугата, която се предлага в редица общини в България е нова за Видин. Контейнерите са с вместимост 4 кубика и ще се разполагат на посочен адрес и впоследствие ще се транспортират до Регионалното депо за отпадъци.   С мярката община Видин цели..

публикувано на 05.03.21 в 10:55
Снимката е илюстративна

Шофьор блъсна пешеходец във Видин и избяга

Случайни минувачи са открили мъж  в безпомощно състояние на ул."Незабравка" във Видин.   Пристигналите на мястото полицаи установили 43-годишен местен жител и изяснили, че е пострадал в резултат на претърпяно пътнотранспортно произшествие.  Инцидентът е от късните часове на 3 март, но от полицията съобщават за него днес. След проведено  разследване,..

публикувано на 05.03.21 в 10:35

Активните случаи на COVID във Видин са 49

9 души са диагностицирани с коронавирус в област Видин  за последното денонощие, по данни на Регионалната здравна инспекция. Това са  5 жени и  4-ма мъже. Повечето от новозаразените са от община Видин – 6, двама са от община Белоградчик  и 1 случай в община Макреш. Трима души, положителни за COVID-19, са оздравели.  Към 10:00 ч. на..

публикувано на 05.03.21 в 10:05