Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата на замръзнали водопади привлича туристи

Снимка: Оля Генова

Разходката в планината има своето очарование дори в студените зимни дни. Снегът привлича любителите на ските и шейните, а заради минусовите температури много от водопадите може да ги видите замръзнали. Не забравяйте обаче основните правила при планинските преходи през зимата, напомни Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан":

Снимка: Оля Генова"Тази събота и неделя очакваме доста хора да излязат в планината, тъй като падналият сняг, предполагам че ще привлече доста от любителите на ските, както и на семействата с деца, тъй като сега е и времето на шейните. Очакват се ниски температури и сравнително слънчево време и бихме искали да се обърнем към всички туристи, тези, които посещават природен парк "Врачански Балкан", да бъдат много внимателни. Да не забравят да носят със себе си достатъчно течности, тъй като през зимния период най- чест проблем в планината е обезводняването, дрехи за преобличане и да имат предвид, че все още са къси дните."

Заради паднали клони и дървета има вероятност голяма част от маршрутите да са недостъпни, затова от природния парк препоръчват на туристите да използват маршрутите, които преминават през билните и откритите части на планината. 


"Най- вероятно голяма част от водопадите ще замръзнат и ще бъдат много красива и атрактивна гледна. Очакваме, че сега доста хора ще се насочат и в такава посока. Предупреждаваме, че преминавайки през горски територии, най- вероятно ще бъдат труднодостъпни и всеки, който реши да тръгне, да бъде изключително внимателен, подготвен и да каже на свои близки къде отива и кога смята да се върне. Пожелавам на всички слушатели на Радио ВИДИН тази събота и неделя да излязат на въздух, на открито, да изпълнят деня си с много положителни емоции", допълни Оля Генова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00

Художничка гостува със самостоятелна изложба живопис в Мездра

По покана на Градската художествена галерия родената в гр. Мездра художничка Ивелина Ивова подреди в Община Мездра самостоятелна изложба живопис „Загадъчни пространства“ , съобщават от местната управа. Вернисажа уважиха ценители на изобразителното изкуство, близки и приятели на авторката, която е завършила „Архитектура“ в Университета по..

публикувано на 16.04.24 в 13:00

Над 100 автори участват в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“

Над 100 автори от цялата страна подадоха непубликувани свои творби в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“ , организиран от Народно читалище „Просвета 1925“ - гр. Мездра , съобщават от Общината. Конкурсът се провежда от 2016 г. насам* в памет на Георги Тодоров (1928-2001 г.)** - дългогодишен учител по български език и литература в община Мездра,..

публикувано на 16.04.24 в 11:23

Беседа "Агрокултурни полезни и практични съвети" ще се състои във Видин

Беседа за практики в овощарството още се проведе в сряда в читалище "Цвят" във Видин . Секретарят на читалището Любомир Илиев обясни: "Ще организираме беседа с агрокултурни съвети, практични, полезни, които са за резитба и калемене. Наш лектор ще бъде Иван Попов, агроном, който се занимава много сериозно с темата за резитбата и за..

публикувано на 16.04.24 в 10:07

Криминално проявен от Борован отива на съд за домашно насилие

Районната прокуратура във Враца, чрез Териториално отделение – Бяла Слатина, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 40-годишен мъж от с. Борован заради системен тормоз над роднините си .  Обвиняемият е криминално проявен. Срещу него има 66 водени заявителски материали и 11 криминалистични регистрации. Осъждан е 19 пъти...

публикувано на 16.04.24 в 09:54

Във Враца ще обновят сгради за 8 милиона лева

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради , анонсираха от местната управа във Враца . Общината има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност в Регионалната библиотека, покрития плувен басейн, залата за тенис на закрито, както и..

публикувано на 16.04.24 в 09:48