Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Снимка: Радио Видин

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин. В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа по проект на МОН за активно приобщаване на деца със специфични обучителни трудности, обясни директорът Светлана Петкова:


"По този проект имаме т.нар. специална група, в която се обучават и възпитават деца, които са с малко по-тежки диагнози. Кандидатствахме по проекта, бяхме одобрени и имаме назначени четири човека на работа. При нас работи психолог вече втора година и за краткото време се убедихме в ползите от такъв специалист... В детските градини няма такава практика и една от причините е финансова... Един психолог във всяка детска градина би бил много голям плюс... Имаме и назначен логопед, който подпомага развитието на децата... Още една година ще продължи проектът."

 
Директорът Светлана Петкова и психологът Лозина Николова,  ДГКато всяко начало, стартирането  на проекта  е трудно, от страна на родителите има неразбиране за работата на психолога, казва психологът Лозина Николова:


"Работата на психолога в детската градина е по-скоро педагого-психологическа... Основно се работи с подготвителните групи, работи се с учителите и непедагогическия състав. За да работи учителят, той трябва да е спокоен и да се работи нормално. С децата със специални образователни потребности работим два и повече пъти седмично, работим и с деца, които не са със СОП, но  имат затруднения с учебния материал. Работим и с родителите, ние сме един екип."

Вижте още

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50

Доверяваме ли се в днешно време?

Човешките взаимоотношения в днешно време са се променили коренно в сравнение с близкото и далечното минало. Но това, което винаги е било едно от най-важните неща, за да се развиваме като общество, е да изграждаме доверие един в друг. Едва ли има някой, който да не се съгласи, че доверието се руши много по-бързо в сравнение с времето, което е..

публикувано на 25.02.21 в 15:23

В "Музикална зона" на 25 февруари 2021 слушаме музика от Тирол

Тирол е историческа област и същевременно австрийска провинция, намираща се в Алпийския планински регион. Нарицателно е за специфична култура – тиролска музика, тиролски костюми, тиролски легенди, тиролска кухня, тиролски празници, тиролска минерална солена вода. За песните в региона е характерен специфичен стил на пеене, наречен йоделей . Що..

публикувано на 25.02.21 в 09:00