Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 25 декември 2020 година

Повече от 600 деца с подаръци за Коледа от "Операция "Плюшено мече"

614 деца и потребители на социални услуги от област Видин получиха подаръци от кампанията "Операция "Плюшено мече", на която партньор е фондация "Подкрепа за реализация". 

"Кампанията протече много добре. Имахме много дарители. На няколко пъти  бяха качвани допълнително списъци с деца"- разказа Моника Петкова, трудотерапевт в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията.

Подаръци получиха и музикантите от училищния духов оркестър в Брегово. Сега те няма как да репетират, но пък "Операция "Плюшено мече" успява да ги зарадва за празника, разказва директорът на училище "Св. св. Кирил и Методий" Илияна Кръстева:

"Това са 13-15 ученика, с които наш колега се занимава години наред, но по обясними причини, нещата не вървят добре, тъй като за да се свири трябва да има репетиции, физическият контакт не е възможен. С фондация "Подкрепа за реализация" и г-жа Емилия Йосифова имахме през годините различни инициативи, в които участваше и духовият оркестър. През тази година "Операция "Плюшено мече ни написа едно писмо, в което ни покани да определим ученици от социално слаби семейства, които чрез дарителска акция да бъдат зарадвани за Коледа, за Нова година."  

За шеста по ред година фондация "Подкрепа за реализация" е партньор в кампанията "Операция "Плюшено мече". Миналата година за Коледа много от децата получиха подаръците си на място в приказното градче, което от фондацията заедно с Видинска митрополия създадоха на детската площадка до църквата "Свети Николай" във Видин. Светлините на градчето заблестяха в дните преди Рождество и тази година. 

Тази година Коледа може да е различна, но със сигурност не е отменена, обявиха преди празника от фондация "Подкрепа за реализация" на страницата си във фейсбук. До сега за потребителите на услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция са организирани тържества и викторини с награди. Викторина имаше и този път, но онлайн. 

"Обикновено всяка година на коледното тържество организираме някакви забавни игри, викторини. Задаваме въпроси, играем бинго, но понеже тази година нямахме коледно тържество, решихме едно от забавленията да го направим онлайн. С колежката Моника Петкова, трудотерапевт организирахме коледна викторина в нашата фейсбукстраница. Тя включваше 15 въпроса на коледна тематика"- разказа организаторът "Социално обслужване" в Центъра за социална рехабилитация и интеграция Юлита Петрова.

Тази година бе странна, различна, но въпреки това хубава, пишат на страницата си във фейсбук от фондация "Подкрепа за реализация". 

"Това обаче е и възможност да открием себе си, да разберем какви са приоритетите и кои са.  Научи ни да ценим малките удоволствия от деня и дори да ги създаваме за себе си и за близките си. Научихме се да подкрепяме един друг и да разберем колко сме силни заедно"-изтъкват от екипа. 

За най-светлите  християнски празници от фондацията отправят поздрав за силата и смирението, за добротата и смелостта. Пожелават любов да изпълва сърцата, в семействата да цари мир и щастие и здравето да съпътства всички!

Чуйте звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45