Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова социална услуга разкрива Община Вършец

Снимка: Радио ВИДИН

Новата социална услуга е "Асистентска подкрепа" и представлява специализирана социална услуга, която включва подкрепа и помощ от асистент за облекчаване ежедневието на нуждаещи се. Асистентите ще подпомагат потребителите в следните дейности:
•самообслужване;
•движение и придвижване;
•промяна и поддържане на позицията на тялото;
•изпълнение на ежедневни и домакински дейности;
•комуникация.

Потребител на социалната услуга "Асистентска подкрепа" може да бъде всяко лице:
•в нетрудоспособна възраст, в невъзможност за самообслужване, което няма определена по съответния ред степен на намалена работоспособност;
•деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с увреждания, с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не получават помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.

За община Вършец са предвидени за включване в услугата 28 потребители, като средният брой потребители, които ще бъдат обгрижвани от един личен асистент е трима. Асистентската подкрепа е делегирана от държавата дейност и е финансирана със средства от държавния бюджет при организирането и предоставянето на публични услуги и по-специално на социална услуга, предоставяна в общността. Финансирането за Община Вършец е в размер на 111 580 лева. Заявления от потребителите на услугата се приемат в деловодството на Община Вършец от 13 до 22 януари 2021 година.

Вижте още

307 активни случаи на коронавирус в община Мездра

90 нови случаи на заразени с Covid-19 са регистрирани в община Мездра за времето от 18 до 24 октомври, включително. Това показват данните от Регионална здравна инспекция - Враца. 83-ма от тях се намират под домашно лечение, а останалите 7 са настанени в лечебни заведения. 59 от новорегистрираните положителни случаи са в гр. Мездра, 31 - в 15..

публикувано на 25.10.21 в 16:56

88 деца в област Видин са в приемни семейства

Днес се отбелязва Денят на приемната грижа . Обявен е през 2016 г. от Националната асоциация за приемна грижа.  "Има два вида приемни семейства - професионални и доброволни. На територията на област Видин има само едно доброволно. Към края на септември общият брой на вписаните приемни семейства е 87. В 72 от тях са настанени 88 деца. Свободните..

публикувано на 25.10.21 в 15:37
Златко Живков

Общините в България искат 1 милиард повече в следващия бюджет

Близо 1 милиард лева повече искат общините в бюджета за следващата година. Като член на Управителния съвет кметът на Монтана Златко Живков представи необходимата актуализация пред Националното сдружение на общините на Република България. Общата изравнителна субсидия трябва да нарастне от 329 на 459 милиона лева. "Имаме различни компоненти..

публикувано на 25.10.21 в 14:55

31 октомври е крайният срок за местните данъци

Община Белоградчик напомня, че съгласно Закона за местните данъци и такси, на 31 октомври изтича крайният срок за плащане на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци, данък превозни средства и патентен данък. Плащането може да стане в брой или чрез ПОС терминал на касите на Центъра за услуги и информация в сградата на общината или с банков превод..

публикувано на 25.10.21 в 12:14

Несъобразена скорост преобърна автомобил

Около 00 часа във вчерашния ден на кръстовището на РП III-101 с ул. "Първа" в с. Мърчево, общ. Бойчиновци, е възникнало ПТП с лек автомобил, управляван от 19-годишна жителка на обл. Враца.  В автомобила са пътували 4-ма пътници : 3-ма жители на обл. Враца – момиче на 16 г. и двама мъже на 18 г. и 22 г. и жител на гр. София на 17 г.  Поради..

публикувано на 25.10.21 в 10:21

Част от проблемите с водата в Лом са решени

Във видео обръщение кметът на община Лом д-р Георги Гаврилов поднесе извинение на съгражданите си за десетките водни аварии, които бяха причината за честото спиране на водата в  града и съседните села. В продължение на повече от две седмици екипи на „ВиК” – Монтана и Лом  извършваха аварийни  ремонти на водопроводната мрежа в Лом и село Дори дол,..

публикувано на 25.10.21 в 10:08

Над 150 са хоспитализираните с коронавирус от Врачанско

25 жители на врачанска област са се заразили с ковид пред изминалото денонощие, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Един човек е загубил битката за живота си с коварната болест, с което броят на жертвите вече е 678. Само един от новозаразените е хоспитализиран в лечено заведение – 76-годишна жителка на Козлодуй е постъпила в местната..

публикувано на 25.10.21 в 09:39