Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови книги закупи читалището в Димово

Снимка: Фейсбук: Читалище- Димово

Книгите са купени със средства от бюджета.

"Всяка година се стараем да има нови заглавия, търсени от нашите читатели", каза Миглена Веселинова- секретар на читалище "Паисий Хилендарски" в град Димово.

Едни от читателите посещават библиотеката, при спазване на противоепидемичните мерки. Библиотеката доставя и по домовете книги на читателите. Телефонът, на който могат да се поръчат книги по домовете е 093412378.

На последното за 2020 година заседание на Общинския съвет в Димово са гласувани повече средства за читалището. 

"Съгласно общинските празници, които правим с общината. Ще може да реализираме повечето празници по- хубаво направени", допълни Миглена Веселинова.

Общинският съвет в Димово прие Годишната програма за развитие на читалищната дейност в общината, която включва план-програмите на всяко читалище за 2021 година в частта дейности и конкретните, допълнителни финансови средства за финансиране на хонорари на ръководителите на певчески и танцови състави, разходи за ремонти и участия в културни събития и прояви, както следва:
- НЧ "П. Хилендарски"- гр. Димово - 4 332 лв.
- НЧ "Образование"- с. Арчар - 170 лв.
- НЧ "Н. Будител"- с. Гара Орешец - 4 290 лв.
- НЧ "Изгрев"- с. Воднянци - 1 210лв.

Мотивите са, че средствата, отпуснати с решение на общинския съвет, са необходими, тъй като делегираният бюджет не е достатъчен за покриване нуждите на читалищата съобразно мероприятията, планирани в културния календар

Вижте още

Проверяват Здравната каса в Монтана за злоупотреби

Извънредна проверка на Регионалната здравноосигурителна каса в Монтана започва Изпълнителна агенция "Медицински надзор" след получени сигнали в Министерството на здравеопазването за изпълнението на договорите с лечебни заведения за болнична помощ, осигуряващи лечение на пациенти с COVID-19.  Инспекторите ще проверят спазени ли са условията за..

публикувано на 27.02.21 в 15:38

Врачани получават трибагреник за 3 март

Над 2 000 знамена ще бъдат раздадени във Враца в навечерието на националния празник 3 март, съобщиха от общинската управа. Трибагреник ще получат жителите на кварталите на Враца. Създадена е организация, като екипите на Младежки център - Враца / Youth Center - Vratsa, Младежки дом - Враца и Ученически Общински Съвет Враца  ще обхванат целия..

публикувано на 27.02.21 в 15:05
ОДМВР-Враца

Полицията разследва тежкия инцидент, при който загина работник на Пътната агенция

Най-вероятната причина за тежката катастрофа със загинал и ранени, която стана вчера сутринта край Враца, е отклоняване на вниманието на шофьора на микробус.  Водачът – П.Г.Х. от село Нефела, е бил изпробван за алкохол и наркотични вещества, като пробите му са отрицателни, съобщиха днес от полицията. Кървавата катастрофа се разигра към 9.30..

публикувано на 27.02.21 в 12:20

Сепарират отпадъците на Враца и Мездра

Дружеството „Екопроект“, което управлява депото за твърди битови отпадъци между Враца и Мездра, спечели обществена поръчка да сортира битовите отпадъци чрез сепариращата инсталация. Техниката се намира на площадка до депото край село Костелево. Очаква се през тази година да бъдат сепарирани към 21 300 тона отпадъци, за което фирмата с..

публикувано на 27.02.21 в 10:10

Мартеници красят населените места от община Криводол

Инициативата "Мартеница с кауза" ще украси всички населени места на Община Криводол. Организира се от читалището в едноименния град под мотото "По-празнична, по-пъстра и по-цветна Баба Марта".  "Работилница за мартеници е традиция в община Криводол, която читалището и училището в града организират вече повече от шест години. Творческата..

публикувано на 27.02.21 в 08:50

Въвеждат компостация на регионалното депо край Видин

С приемането на тазгодишния бюджет на Община Видин се поставят акцентите, свързани с реформирането по отношение на събираемостта на задълженията и увеличаване на приходите от Регионалното депо за битови отпадъци, каза кметът Цветан Ценков. "Най-късно до септември екипът на Общината ще подготви съответните нужни документи с цел да кандидатстваме...

публикувано на 27.02.21 в 08:00

82 новоустановени с COVID-19 в Северозапада

58 са положителните проби за коронавирус в област Враца, сочат данните на Единния информационен портал за последното денонощие.  Новозаразените в Монтанска област за същия период са 17.  Установените новозаболели във Видинско са 7.  Новите случаи на COVID-19 инфекция в страната са 1681 при направени над 13 600 тестове. Ваксинираните..

публикувано на 27.02.21 в 07:33