Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как пандемията промени културните събития

Снимка: Радио ВИДИН

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи". Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от COVID-19 и всякакви събития и празници, които предполагат струпване на хора, са забранени, в Кула все пак няма да пренебрегнат традицията. 

"На 19-и срещу 20-и и до обяд на 20-и, групата на къпачите ще посети различни домове на младоженци и на Ивановци, но този път на дворовете- няма да влизат вътре вкъщи ", каза Силвия Христова- сътрудник в читалище "Просвета" в град Кула.

В село Бърдарски геран в община Бяла Слатина традиционно провеждат международния карнавален фестивал "Фършанги". Фършанги за католическия свят и банатските българи са дните преди Великите пости, когато се организират карнавални шествия. Тази година фестивалът няма да се проведе, обясни Ирина Босилкова- председател на местното читалище "Съединение":

"Тази година няма да успеем да осъществим нашия традиционен карнавал "Фършанги" поради пандемията. Зле се отразява. Много хора не са доволни от това нещо, не могат да го приемат. Самият празник всеки може да си го празнува, но не и под тази форма, под която се събират към 2000-3000 човека. Не е по силите ни да следим за реда и спазване на абсолютно всички мерки.... "

В продължение на два дни през септември 2020 година археологически комплекс "Калето" в Мездра се превърна в средище на средновековните традиции, бит и култура. Въпреки пандемията, Общината проведе традиционния фестивал. 

"Постарахме се да подчиним неговото провеждане на всички противоепидемични мерки, които трябваше да бъдат взети... Надяваме се да осъществим инициативите, които имаме за 2021 година, като по традиция Фестивалът за средновековните традиции, бит и култура трябва да бъде през май и за тази година датите са 14-16 май", каза Светла Дамяновска- главен експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в Община Мездра. 

Край врачанското село Оходен миналата година се преведе и фестивалът "Слънцето на Тодорка", който посрещна гости от страната с интерес към древното минало на региона. Фестивалът е създаден по идея на Сдружение ТЕМП-АРТ и Регионален исторически музей- Враца. Организаторите отлагат провеждането от втората половина на месец юли за първата половина на месец септември.

"Форматът на фестивала не се промени. Голямата дилема беше това, че тъй като той мина вече на провеждане през година, т.е. през 2019 година не беше реализиран, така вече стана, че на всяка четна година да се случва и тука беше дилемата, ако се пропусне тази година реално той ще бъде застрашен по принцип. Имахме късмета да го планираме във време, в което епидемиологичната обстановка беше твърде ниска", обясни директорът на РИМ- Враца Георги Ганецовски.

Пандемията направи невъзможно събирането на групите и школите към Общинския младежкия дом в Монтана. Спряха концертите и изявите. Ръководството обаче намери начин и форма да проведе традиционния конкурс "Напеви от Северозапада".

"Опитахме се да сме гъвкави. Миналата година успяхме да реализираме "Напеви от Северозапада" под формата на видеоконкурс, както правим с конкурса за българчета в чужбина", разказа директорът на Общински младежки дом- Монтана Асен Асенов

Промениха се и културните събития в община Видин. Някои отпаднаха от календара през 2020 година, други се проведоха на открито. Вече е планиран и културният календар за 2021 година. 

"Въпреки че не проведохме такива традиционни събития като възстановката за 3 март или фолклорният събор "Алботин" или останалите събори по селата, въпреки това промеждутъците, когато все пак имаше възможност и беше допустимо да се правят подобни публични събития, успяхме да реализираме някои от новите идеи, които ръководството на Общината има", заяви Силвана Сюлейман- главен експерт "Култура" в Община Видин.

Културният календар на Общината за 2021 година включва и нови събития, организаторите имат готовност и да сменят формата, да бъдат направени в дигитална среда.

"Животът продължава, пандемията все някога ще свърши и вярвам, че това някога ще е през 2021 година."

Как пандемията промени работата на културните институции може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Студентка от Видин с документално видео за Националния празник

С документално видео, което подготви, студентката Антонина Лозанова отбеляза Националния празник. Краткият филм, озаглавен "143 години свободна България: Освобождението на Видин" може да се види във фейсбук. "Главната причина беше, че хората тази година няма да имат възможността да бъдат заедно на площада, особено във Видин...

публикувано на 03.03.21 в 13:30

На 3 март с поглед към събитията във Видин от преди 143 години

На трети март обръщаме поглед 143 години назад към събитията, заради които сега честваме Националния си празник на тази дата. За тях разказва Маргарита Радулова , уредник в Регионалния исторически музей във Видин. Датата започва да се чества скоро след Освобождението. От 5 март 1990 г. с решение на Народно събрание е обявена за..

публикувано на 03.03.21 в 13:20

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12
среща на кмета на община Видин цветан Ценков и проф Андрей Захариев

Община Видин ще си партнира със Стопанската академия в Свищов

Община Видин и Финансовият факултет на Стопанската академия  ще си партнират. Това стана ясно  от проведената работна среща между кмета д-р Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет "Финанси" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – гр. Свищов.   По време на разговора от страна на проф. Захариев, който е роден във Видин, бе..

публикувано на 19.02.21 в 17:00