Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от Видин борят негативизма в социалните мрежи с видеопослание

| обновено на 19.01.21 в 12:47
Снимка: Зорница Мартинова

Млади хора от Видин заснеха филм срещу негативизма в социалните мрежи. Само за часове след като е качено в интернет, видеото вече е с хиляди харесвания и споделяния. Идеята е на Майкъл Кирилов, курсант в академията на МВР:


"Всичко беше една идея, понеже градът ни е малък и сравнително беден. Постоянно хората се оплакват, че не се прави нищо. Няма нищо ново. Няма забавления, няма разнообразие, няма какво да задържа младите и във всеки момент, когато се реши нещо да бъде реставрирано, подобрено или направено, хората  недоволстват и се оплакват от него. Реших, хрумна ми идеята, че трябва да се съберем и да направим нещо ново."


Така се събира екипът от шестима приятели. Всеки от тях е с различни интереси, но имаме обща кауза, разказва Ивайло Петков:


"Антонина е студент в УНСС и в НАТФИЗ, аз също съм възпитаник на НАТФИЗ. Уча актьорско майсторство. Зори, тя още е 12 клас, възпитаник на видинската английска гимназия. Белла е завършила пиар в Софийския университет. В момента е пиар на кукления театър и на симфониетата. Владко учи в юридическия факултет на Софийския университет. Общо взето сме една цветна палитра от цветни хора. Обаче всички бяхме изключително мотивирани, когато Майкъл се обади."


Всички приемат поканата на Майкъл без колебание:


"Каузата за нас си струва. Видин може да е малък. Може да е сравнително беден, но е богат на изключителни хора, които са допринесли не само за Видин, но има наши бележити личности, чийто път тръгва от Видин и са по цял свят. Опредено Видин не е загубена кауза и това не може да бъде клише. И не е клише. Докато има млади и будни хора като нас, както и като стотици, хиляди вече, хилядите други, които ни подкрепят в социалните мрежи и споделят нашия филм."


По време на заснемането на видеото концепцията се променя, обяснява Антонина Лозанова:


"Много неща отпадаха в процеса на монтиране, защото видяхме, че концепцията може да се измени по много начини и общо взето в крайна сметка успяхме да направим най-доброто, според нас и да изпълним нашата идея напълно. Първата част на видеото, нейната идея беше по-скоро осъдителна. Всъщност не толкова осъдителна, колкото да накараме хората да се замислят какво могат да причинят на човека отсреща чрез едни думи, написани с клавиатурата в един интернет сайт или платформа, а във втората искахме да им дадем причината, поради която да повярват, че всъщност Видин не е изгубена кауза и че, ако бъдем по-позитивни, подкрепяме хората около нас и тези, които са решили да се занимават с хубави неща, да допринесат за нашия град, трябва да ги  подкрепяме и че хубавото се случва и е около нас, само трябва да го оценяваме."




Героите във филма не са подбрани случайно, казва Зорница Василева:


"Решихме да направим видеото по-креативно и всъщност да завърши по-вдъхновяващо,  по-позитивно. Затова решихме да включим много хора, които са видни за нашия град, хора от различни категории, като например артисти, спортисти, танцьори, хора, които създават различни събития в нашия град и така се свързахме с тях от познати и по този начин взехме техни интервюта, кадри и така сглобихме видеото. Мисля, че се получи много добре, защото хората виждат не само нас, а и хора, които са много знаменити за града и правят нещо."


Сценарият е на  Белла Антова, която споделя, че се е сблъсквала с подобен вид агресивно отношение лично:


"Посланието е просто по-малко омраза, излята в социалните мрежи. Може би трябва да тръгна от това, че имам личен опит с подобен  тип гняв върху себе си. Просто да се замислят дали думите, които употребяват са правилни и дали не действат негативно на останалите, които ги четат."


Наричат филма "Градът с реката от омраза". Значението е и метафорично, обяснява Владимир Славчев:


"Градът с реката от омраза", защото обединява по един своеобразен начин, както идеята на Майки, така и сценария, думите, които Белла написа, защото реката е огромен символ на нашия град, но има и метафоричното значение - на наше огледало. Реката е такава, каквито сме ние, т.е каквото изсипваме в нея. Ако е надежда, ако е позитивизъм, ще бъде хубава, чиста. Но за момента нещата на този етап са, че реката е затлачена от омраза, която ние се борим общо взето да изчистим, да премахнем по някакъв начин, без да накърняваме достойнството на никого, а градивно и конструктивно да помислим как можем да направим Видин по-добър."


Само ден след като е качено, видеото е с повече от 50 хиляди преглеждания, хиляди споделяния и коментари, казва Ивайло:


"Учудващото е, че негативните коментари, хейтърските коментари са изключително малко, но до някаква степен, ние ги възприемаме като градивни,  защото критиката не винаги трябва да се отхвърля. Понякога се оглеждаме в нея, защото тя е ценна и можем и от нея нещо да получим. Но важно е да оставаме с една по-оптимистична нагласа към света и ние знаем, че след този клип, омразата може да не спре, но ако има поне един човек, когото сме накарали да се замисли, това означава, че нашата мисия е успешна и няма да спрем до тук."


Чуйте репортажа в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00