Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеката в мездренското читалище с нови инициативи

Снимка: НЧ Просвета 1925-Мездра

2021 г. започна със знака на пандемията, която от миналата година обхвана не само нашата страна, но и целия свят. И както на всички сфери се отрази отрицателно, така се отрази и в културата, в частност на читалищата. За съжаление читалището в гр. Мездра отложи знакови и важни инициативи за 2020 г., с надеждата тази година да ги реализира. Такива са: 95-годишния юбилей на институцията, 50 години Женски народен хор; 10-годишнина от провеждането на майските четения на Краеведското дружество, отбелязването на петото, юбилейно, издание на провеждащия се читалищен конкурс на името на Георги Тодоров. 

На фона на всичко това в читалищната библиотека също се забелязва отлив на читателите. Разбира се, редовните потребители продължават да посещават библиотеката при спазване на противоепидемичните мерки, но младата аудитория, която я пълнеше с живот, спря да идва. Все пак по-важно е да се запази здравето и пълноценния живот на читателите. Затова през 2021 г. ще се наложи по-гъвкаво библиотечно и информационно обслужване на читателите. Още повече след като софтуерните програми на „Автоматизирана библиотека“, с които се извършва библиотечното обслужване, са актуализирани и подобрени. 

В тази връзка за редовните читатели тази година ще се обявят някои нови инициативи. Първите от тях са номинации в различни категории: номинация „Най-редовен читател“, което означава заемане и връщане на книги в определения, според правилата, срок, без закъснение, както за читателите до 14-годишна възраст, така и за читателите в отдел Заемна за възрастни; номинация „Най-активен читател“ - за най-много прочетени книги през годината отново в двете възрастови категории; номинация „Най-възрастен читател“; номинация за „Най-дългогодишен читател“ на библиотеката, който без прекъсване я е посещавал; номинация „Най-млад читател"; номинация "Читател на годината" - за принос към библиотеката. Това включва не само заемане и четене на книги, но номинираните читатели да бъдат посланици на библиотеката, активно да посещават културно-просветните изяви, да са ангажирани с проблемите на библиотеката, да съдействат за дарения на книги и/или други материали, от които тя се нуждае. 

Във всички категории ще се присъждат номинации за мъж и за жена, за момче и за момиче, за да има равнопоставеност и обективност. Номинациите ще се излъчват от библиотекарите, работещи в двете обслужващи звена на библиотеката, които пряко могат да наблюдават своите потребители, за да ги предлагат. Предложенията ще се разглеждат от комисия, съставена от читалищното настоятелство и читалищната администрация, която обективно да присъди наградите на тези, които наистина заслужават. Церемонията по награждаването ще се извърши в края на годината, когато тържествено ще се обявят, заедно с връчване на свидетелствата за дарителите на читалището. Наградите ще са предметни.

Друга новост, която библиотеката към мездренското читалище обявява, са дните на отворени врати в библиотеката. Това ще се случи в две кампании, които са свързани с Националната библиотечна седмица и за Деня на народните будители. В рамките на тези дни библиотеката обявява безплатен абонамент за всички читатели, които се включат, дни без глоби за закъснели да върнат своите книги читатели; колективни посещения и запознаване с детайлите в работата на библиотеката- с други думи да опознаят професията библиотекар и при желание могат да се включат в инициативата „Днес съм библиотекар“. В кампанията за Деня на будителите безплатен абонамент ще има само за ученици и студенти. 

Тези инициативи имат за цел да се реагира адекватно на времето и въпреки пандемията, да направи четенето за потребителите по-приятно, а библиотеката- търсена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55