Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Библиотеката в мездренското читалище с нови инициативи

Снимка: НЧ Просвета 1925-Мездра

2021 г. започна със знака на пандемията, която от миналата година обхвана не само нашата страна, но и целия свят. И както на всички сфери се отрази отрицателно, така се отрази и в културата, в частност на читалищата. За съжаление читалището в гр. Мездра отложи знакови и важни инициативи за 2020 г., с надеждата тази година да ги реализира. Такива са: 95-годишния юбилей на институцията, 50 години Женски народен хор; 10-годишнина от провеждането на майските четения на Краеведското дружество, отбелязването на петото, юбилейно, издание на провеждащия се читалищен конкурс на името на Георги Тодоров. 

На фона на всичко това в читалищната библиотека също се забелязва отлив на читателите. Разбира се, редовните потребители продължават да посещават библиотеката при спазване на противоепидемичните мерки, но младата аудитория, която я пълнеше с живот, спря да идва. Все пак по-важно е да се запази здравето и пълноценния живот на читателите. Затова през 2021 г. ще се наложи по-гъвкаво библиотечно и информационно обслужване на читателите. Още повече след като софтуерните програми на „Автоматизирана библиотека“, с които се извършва библиотечното обслужване, са актуализирани и подобрени. 

В тази връзка за редовните читатели тази година ще се обявят някои нови инициативи. Първите от тях са номинации в различни категории: номинация „Най-редовен читател“, което означава заемане и връщане на книги в определения, според правилата, срок, без закъснение, както за читателите до 14-годишна възраст, така и за читателите в отдел Заемна за възрастни; номинация „Най-активен читател“ - за най-много прочетени книги през годината отново в двете възрастови категории; номинация „Най-възрастен читател“; номинация за „Най-дългогодишен читател“ на библиотеката, който без прекъсване я е посещавал; номинация „Най-млад читател"; номинация "Читател на годината" - за принос към библиотеката. Това включва не само заемане и четене на книги, но номинираните читатели да бъдат посланици на библиотеката, активно да посещават културно-просветните изяви, да са ангажирани с проблемите на библиотеката, да съдействат за дарения на книги и/или други материали, от които тя се нуждае. 

Във всички категории ще се присъждат номинации за мъж и за жена, за момче и за момиче, за да има равнопоставеност и обективност. Номинациите ще се излъчват от библиотекарите, работещи в двете обслужващи звена на библиотеката, които пряко могат да наблюдават своите потребители, за да ги предлагат. Предложенията ще се разглеждат от комисия, съставена от читалищното настоятелство и читалищната администрация, която обективно да присъди наградите на тези, които наистина заслужават. Церемонията по награждаването ще се извърши в края на годината, когато тържествено ще се обявят, заедно с връчване на свидетелствата за дарителите на читалището. Наградите ще са предметни.

Друга новост, която библиотеката към мездренското читалище обявява, са дните на отворени врати в библиотеката. Това ще се случи в две кампании, които са свързани с Националната библиотечна седмица и за Деня на народните будители. В рамките на тези дни библиотеката обявява безплатен абонамент за всички читатели, които се включат, дни без глоби за закъснели да върнат своите книги читатели; колективни посещения и запознаване с детайлите в работата на библиотеката- с други думи да опознаят професията библиотекар и при желание могат да се включат в инициативата „Днес съм библиотекар“. В кампанията за Деня на будителите безплатен абонамент ще има само за ученици и студенти. 

Тези инициативи имат за цел да се реагира адекватно на времето и въпреки пандемията, да направи четенето за потребителите по-приятно, а библиотеката- търсена.

Вижте още

Снимката на 5 март 2021 година

Отделението по неврология във видинската болница отново работи. От днес се възстановява приемът на пациенти в Отделението по неврология, съобщи директорът на видинската болница "Света Петка" д-р Ивета Найденова. Финансовото състояние на видинската болница "Света Петка" към днешна дата е стабилно, каза заместник директорът на лечебното заведение д-р..

публикувано на 05.03.21 в 18:00

Отварят съботния пазар във Видин

От утре  се възстановява съботния пазар до стадион "Георги Бенковски" във Видин. Днес районът на тържището бе почистен с помощта на новите мотометачки на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство". Направена е и дезинфекция, съобщават от общинската администрация. Посетителите на пазара задължително ще трябва  да носят..

публикувано на 05.03.21 в 17:31

Първа среща с библиотеката

Второкласници от СУ "Свети Климент Охридски" село Зверино гостуваха в детски отдел на библиотеката при Народно читалище "Факел-1926". Преподавателките Дида Христова и Таня Атанасова  представиха на своите ученици света на книгите. В библиотеката децата се срещнаха с писателката Дарина Цветкова, която ги запозна със своето творчество, посветено на..

публикувано на 05.03.21 в 16:43

Отделението по неврология във видинската болница отново работи (Видео)

От днес се възстановява приемът на пациенти в Отделението по неврология, съобщи директорът на видинската болница "Света Петка" д-р Ивета Найденова: "Това стана факт с назначаването на специалисти невролози в отделението, благодарение на което покрихме изискванията на Здравната каса. Дава се възможност да работим по всички клинични..

публикувано на 05.03.21 в 15:23

Контейнери за строителни отпадъци предлага община Видин

Контейнери за строителни отпадъци ще могат да се наемат във Видин, съобщават от общинската администрация. Услугата, която се предлага в редица общини в България е нова за Видин. Контейнерите са с вместимост 4 кубика и ще се разполагат на посочен адрес и впоследствие ще се транспортират до Регионалното депо за отпадъци.   С мярката община Видин цели..

публикувано на 05.03.21 в 10:55
Снимката е илюстративна

Шофьор блъсна пешеходец във Видин и избяга

Случайни минувачи са открили мъж  в безпомощно състояние на ул."Незабравка" във Видин.   Пристигналите на мястото полицаи установили 43-годишен местен жител и изяснили, че е пострадал в резултат на претърпяно пътнотранспортно произшествие.  Инцидентът е от късните часове на 3 март, но от полицията съобщават за него днес. След проведено  разследване,..

публикувано на 05.03.21 в 10:35

Активните случаи на COVID във Видин са 49

9 души са диагностицирани с коронавирус в област Видин  за последното денонощие, по данни на Регионалната здравна инспекция. Това са  5 жени и  4-ма мъже. Повечето от новозаразените са от община Видин – 6, двама са от община Белоградчик  и 1 случай в община Макреш. Трима души, положителни за COVID-19, са оздравели.  Към 10:00 ч. на..

публикувано на 05.03.21 в 10:05