Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Увеличение на заплатите на кмета и общинската администрация ще гласува местният парламент на Видин

3
Снимка: Радио Видин

Увеличаване на възнаграждението на кмета и на служителите в общинската администрация предстои да бъде гласувано в предстоящото, първо за годината, заседание на Общински съвет Видин. Предложението е на председателя Генади Велков, който предлага основната месечна работна заплата на кмета на община Видин, считано от 01.01.2021 г. да стане 3 146,00 лв."Това са пари от държавата. Ще бъдат увеличени заплатите на всички кметове и кметски наместници с 10%, а на администрацията с 20%. Съгласно закона за кметовете и кметските наместници се гласува от Общинския съвет, а възнагражденията на администрацията се увеличават от кмета. Това е максималното увеличение по закон, имат го всички общини, не само община Видин, така че кметът ще получи съвсем нормално възнаграждение, което е предвидено за всички кметове и кметски наместници и това са пари от държавния бюджет. Значи, кметовете на общини имат право да получават министерски заплати. Ние никога не сме се възползвали от това право и няма никога да се възползваме... Кметът по закон има право да получава два пъти по-голямо възнаграждение, председателят на общинския съвет получава процент от заплатата на кмета, което е 80%. Възнаграждението на кмета е било около 2 700лв, сега с 10% увеличение ще е около 3 000 лв.", каза за Радио Видин Генади Велков.


Наша анкета с видинчани, показа разнопосочни мнения по темата. Някои смятат, че по време на пандемия не е удачно да се вдигат заплати на администрацията, други, че е необходимо подобно увеличаване:


"Щом могат да взимат и да крадат, щом им дават... На нас никой не ни дава...  В тази пандемия би трябвало да се обръща внимание на хора, които са изпаднали в някаква несъстоятелност, както ние например... Най-малко пък да се мисли за увеличение на заплатите на администрацията, която не произвежда... Тия със сигурни доходи, може да не са високи, но са сигурни... Според мен трябва да се вдигнат заплатите, стига да си вършат работата... Хората са на такава длъжност, че поемат много отговорности и правят нещо за този град, така че - защо не, ако се увеличат доходите, ще има стимул за работа... Винаги началниците са си увеличавали заплатите... Не знам."

Галерия

Вижте още

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50

РИК Видин работи добре въпреки, служебното ѝ назначаване

Районната избирателна комисия във Видин работи добре и няма проблеми между членовете ѝ , въпреки, че бе създадена служебно от ЦИК, тъй като по време на консултациите за създаването ѝ не бе постигнато споразумение между политическите партии. Това каза в интервю за Радио Видин председателят ѝ Даниел Боянов. По думите му няма регистрирани..

публикувано на 25.02.21 в 17:55