Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Селски кмет алармира за липса на контрол върху карантинирани лица

[/module
За липса на информация и проследяване на това какво се случва с карантинираните лица в селото, сигнализира радио Видин кметът на село Ботуня Ивайло Диманов. В селото има 4 лица под карантина, но повече от 20 дена никой не ги проверява и никой не дава информация за тях, а възможно е да има и нови случаи на COVID-19,  обяснява кметът. След дълго търсене и звънене по различни инстанции и най-вече на телефоните в РЗИ- Враца,  в селото идват проверяващи от РЗИ, съвместно с полицията, каза Ивайло Диманов:

" Хората спазват мерките, но няма информация никаква, няма никакво наблюдение от страна на контролиращи органи, нямам никаква информация за карантинирани лица. Имах съмнения за някакви карантинирани лица, имаше едно добросъвестно момче, което ми каза, че е под карантина... И започнах да търся връзка с контролиращите органи, през община Криводол, там нямаше информация... После на РЗИ звънях на няколко телефона... Засега нямам нови карантинирани лица... Постоянно обикалям по домовете на хората и трябва да имам информация.."
 
И понеже проблемът, за който алармира кметът на Ботуня, не е единичен случай, обърнахме се с въпроси към РЗИ-Враца, на които те ни отговориха така:


"Благодаря за подадения сигнал, за съжаление той разкрива сериозни пропуски в организацията на работата по отношение на контрола на противоепидемичните мерки в село Ботуня.

На първо място е необходимо да поясня следното:

Основната роля на РЗИ е извършването на епидемиологично проучване на потвърдения за COVID-19 случай и  установяване на контактните лица в семейна среда и на работното място, в училище, в детското заведение, други. Потвърденото лице се поставя под карантина за 14 дена с предписание на директора на РЗИ, а близките контактни  - за 10 дена от датата на последния контакт, с предписание на здравен инспектор. Всяко издадено предписание се връчва по определения в Закона за здравето ред и се регистрира в Националната информационна система за борба с COVID-19.
Проверки по спазване на карантината се извършват от инспектори от РЗИ - Враца, планово и по сигнали,  самостоятелно или съвместно с представители на МВР и общинските администрации.

Освен от РЗИ, проверки по спазването на карантините, следва да се извършват и от общинските администрации и от МВР.


До Националната информационна система за борба с COVID-19, чрез КЕП има достъп определено и обучено лице във всяка община и в полицията. Целта на този достъп е да виждат карантинираните лица и да организират контрола по спазване на карантината, тъй като МВР и общините разполагат със служители на практика във всяко населено място, докато РЗИ - Враца разполага с 22 здравни инспектори за цялата област.

До колкото имам информация, достъпа до Националната информационна система за борба с COVID-19 на ниво общини,  е организиран чрез Национално сдружение на общините в Република България.
Дейностите по котрола на спазване на карантината от другите институции се извършват независимо от РЗИ, като ние нямаме задължения или правомощия да ги контролираме.

Последната проверка от страна на РЗИ - Враца на карантинирани лица в с. Ботуня е била на 15.01.2021г. Направена е от инспектор от РЗИ - Враца и служител на МВР. Имало е едно карантинирано лице.

При установяване на неспазване на карантина от длъжностно лице от общината/кметството на населеното място следва да се уведоми РЗИ, от наша страна уведомяваме МВР, на лицето се налага санкция, определена в  Закона за здравето и се налага принудително спазване на карантината, със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи.

 
Д-Р  КЕТИ  ЦЕНОВА
Директор на РЗИ-Враца"

Вижте още
Рисунка -графика, художник:Даниел Милутинов

Зрелостник от Брегово подреди изложба-графика в училището си

25 свои картини - графика излага в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово дванайсетокласникът Даниел Милутинов. Темата на изложбата е свързана с българските древни традиции.  Картините са нарисувани с туш.  В графиката основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Картините пресъздават  обичаи и елементи, които се..

публикувано на 13.04.21 в 16:15

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града. Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев. "Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега..

публикувано на 13.04.21 в 15:05
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино.  Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:30
Едуард Тодоров и Радина Кирилова, ученичка в 11 клас в ГПЧЕ

Ученичка от Видин получи лаптоп за постиженията си

Радина Кирилова от Видин получи лаптоп в подкрепа на своите многобройни успехи в училище. Постиженията на ученичката от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" са забелязани от Едуард Тодоров , видинчанин, който прави подобни дарения на видински ученици, които се представят отлично в различни олимпиади и състезания. А конкретният п овод за тази награда е..

публикувано на 13.04.21 в 13:05

Над 5000 пенсионери в област Видин ще получат по 120 лева

5317 пенсионери в област Видин ще получат финансова подкрепа в размер на 120 лв  от Агенцията за социално подпомагане. Това важи за хората от третата възраст, които получават пенсия в размер от 300,01 до 369 лв включително, съобщи Венцислав Боянов, директор на Регионална  дирекция "Социално подпомагане"- Видин : "От 19 април 2021 г започва..

публикувано на 13.04.21 в 12:05

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек - Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт. За този си полет е награден със званието герой на..

публикувано на 12.04.21 в 18:00

Инспекцията по труда предупреждава да сме внимателни при търсене на работа в чужбина

COVID пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина. За това сигнализират от Главната инспекция по труда. Предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност, от Инспекцията напомнят за рисковете при търсене..

публикувано на 12.04.21 в 16:50