Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

2
Снимка: Личен архив на Венелин Денчев


Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.  Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН, който също родом е от Белоградчик. 

Целта на изследването е да установи как мутациите на вируса влияят на неговата способност да заразява, обясни Венелин Денчев:

"През месец септември се отвори тази възможност, обяви се конкурс за млади учени и възможност за финансиране на научен проект. Ние решихме тема на нашия проект да бъде точно коронавирусът, по специално неговите мутации, как влияят те на неговата вирулентност и най-вече вирулентността при хора с диабет. Защото те по принцип са най-рисковата група от всички пациенти, при тях заболяването протича много по-тежко и е важно тях да ги предпазим най-добре."

Вирусът има много мутации, но екипът се интересува най-вече от неговия S-протеин, обясни младият учен:

"Ние се занимаваме специално с мутациите по неговия S-протеин - една молекула, която се намира на неговата повърхност и всъщност тя се свързва с повърхността на белия дроб. По-специално мутациите, които ние разглеждахме, са около 22 и изключителен интерес за нас представляват - 5-6, които са най-важни."

Когато голяма част от населението се ваксинира, вероятността от поява на мутации ще намалее рязко, обясни доц.  Александър Живков:

"Колкото повече се разпространява един вирус, толкова по-голяма е вероятността да се появят такива мутации. Така че когато влязат ваксините и голяма част от населението се ваксинира - 70-80 %, и се прекъсне тази верига, то и вероятността за появяване на мутации ще намалее рязко. Така че дори и да се появява сезонно, както е грипната епидемия, то вероятността от нови мутации ще бъде много по-малка."

За младия си колега - Венелин Денчев, доц. Живков отбеляза, че е работил денонощно по проекта. С него тричленният колектив участва в две научни конференция по физика, като на една от тях, на младия учен е присъдена първа награда. 

Идеята за проекта възниква на базата на публикация на китайски учени, обясни д-р Светлана Христова:

"Тя се появи на базата на една статия на учени от Китай в списание "Nature", които показват, че появата само на един положителен заряд във вируса от 2019 година, в спайк протеина на вируса от 2019 година спрямо този от 2005 година, е повишил 7 пъти константата на свързване и всъщност това е предизвикало епидемията - едно случайно събитие...
Така възникна у нас въпросът, а  какво ще стане, ако вирусът продължи да мутира и как ще се отрази това на вирулентността."
Проектът им е с продължителност 2 години. Осъществява се с подкрепата на фонд "Научни изследвания". 

Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44