Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

2
Снимка: Личен архив на Венелин Денчев


Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.  Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН, който също родом е от Белоградчик. 

Целта на изследването е да установи как мутациите на вируса влияят на неговата способност да заразява, обясни Венелин Денчев:

"През месец септември се отвори тази възможност, обяви се конкурс за млади учени и възможност за финансиране на научен проект. Ние решихме тема на нашия проект да бъде точно коронавирусът, по специално неговите мутации, как влияят те на неговата вирулентност и най-вече вирулентността при хора с диабет. Защото те по принцип са най-рисковата група от всички пациенти, при тях заболяването протича много по-тежко и е важно тях да ги предпазим най-добре."

Вирусът има много мутации, но екипът се интересува най-вече от неговия S-протеин, обясни младият учен:

"Ние се занимаваме специално с мутациите по неговия S-протеин - една молекула, която се намира на неговата повърхност и всъщност тя се свързва с повърхността на белия дроб. По-специално мутациите, които ние разглеждахме, са около 22 и изключителен интерес за нас представляват - 5-6, които са най-важни."

Когато голяма част от населението се ваксинира, вероятността от поява на мутации ще намалее рязко, обясни доц.  Александър Живков:

"Колкото повече се разпространява един вирус, толкова по-голяма е вероятността да се появят такива мутации. Така че когато влязат ваксините и голяма част от населението се ваксинира - 70-80 %, и се прекъсне тази верига, то и вероятността за появяване на мутации ще намалее рязко. Така че дори и да се появява сезонно, както е грипната епидемия, то вероятността от нови мутации ще бъде много по-малка."

За младия си колега - Венелин Денчев, доц. Живков отбеляза, че е работил денонощно по проекта. С него тричленният колектив участва в две научни конференция по физика, като на една от тях, на младия учен е присъдена първа награда. 

Идеята за проекта възниква на базата на публикация на китайски учени, обясни д-р Светлана Христова:

"Тя се появи на базата на една статия на учени от Китай в списание "Nature", които показват, че появата само на един положителен заряд във вируса от 2019 година, в спайк протеина на вируса от 2019 година спрямо този от 2005 година, е повишил 7 пъти константата на свързване и всъщност това е предизвикало епидемията - едно случайно събитие...
Така възникна у нас въпросът, а  какво ще стане, ако вирусът продължи да мутира и как ще се отрази това на вирулентността."
Проектът им е с продължителност 2 години. Осъществява се с подкрепата на фонд "Научни изследвания". 

Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45