Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

2
Снимка: Личен архив на Венелин Денчев


Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.  Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН, който също родом е от Белоградчик. 

Целта на изследването е да установи как мутациите на вируса влияят на неговата способност да заразява, обясни Венелин Денчев:

"През месец септември се отвори тази възможност, обяви се конкурс за млади учени и възможност за финансиране на научен проект. Ние решихме тема на нашия проект да бъде точно коронавирусът, по специално неговите мутации, как влияят те на неговата вирулентност и най-вече вирулентността при хора с диабет. Защото те по принцип са най-рисковата група от всички пациенти, при тях заболяването протича много по-тежко и е важно тях да ги предпазим най-добре."

Вирусът има много мутации, но екипът се интересува най-вече от неговия S-протеин, обясни младият учен:

"Ние се занимаваме специално с мутациите по неговия S-протеин - една молекула, която се намира на неговата повърхност и всъщност тя се свързва с повърхността на белия дроб. По-специално мутациите, които ние разглеждахме, са около 22 и изключителен интерес за нас представляват - 5-6, които са най-важни."

Когато голяма част от населението се ваксинира, вероятността от поява на мутации ще намалее рязко, обясни доц.  Александър Живков:

"Колкото повече се разпространява един вирус, толкова по-голяма е вероятността да се появят такива мутации. Така че когато влязат ваксините и голяма част от населението се ваксинира - 70-80 %, и се прекъсне тази верига, то и вероятността за появяване на мутации ще намалее рязко. Така че дори и да се появява сезонно, както е грипната епидемия, то вероятността от нови мутации ще бъде много по-малка."

За младия си колега - Венелин Денчев, доц. Живков отбеляза, че е работил денонощно по проекта. С него тричленният колектив участва в две научни конференция по физика, като на една от тях, на младия учен е присъдена първа награда. 

Идеята за проекта възниква на базата на публикация на китайски учени, обясни д-р Светлана Христова:

"Тя се появи на базата на една статия на учени от Китай в списание "Nature", които показват, че появата само на един положителен заряд във вируса от 2019 година, в спайк протеина на вируса от 2019 година спрямо този от 2005 година, е повишил 7 пъти константата на свързване и всъщност това е предизвикало епидемията - едно случайно събитие...
Така възникна у нас въпросът, а  какво ще стане, ако вирусът продължи да мутира и как ще се отрази това на вирулентността."
Проектът им е с продължителност 2 години. Осъществява се с подкрепата на фонд "Научни изследвания". 

Повече може да чуете в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50